TehnikaTesti

Honor 50 Lite

Privrženci (moto)športnih dogodkov ste najverjetneje seznanjeni z vrstnim redom podeljevanja pokalov. Najprej ga prejme tretje uvrščeni, sledi drugo uvrščeni in ko je vročica na višku, še pokal v roke prejme zmagovalec. Logično, mar ne?

Vodilni v moto športni seriji formula 1, so se iz meni neznanih razlogov odločili, da bodo ustaljeni praksi naredili konec. Tako zdaj najprej pokal prejme zmagovalec dirke, nato pa še drugo in tretje uvrščeni dirkač, na katera množica nekako pozabi in jima kuliso podelitve pokala le redko ubogati z aplavzom. Metaforičen uvod pa zelo dobro sovpada z lansiranjem produktnih novosti tehnoloških gigantov. Najprej predstavijo tako imenovanega ”flagshipa”, ki mu sledijo ostale različice po nekoliko dostopnejši ceni, zavoljo katere pametni telefoni izgubijo stvar ali dve napram ”zmagovalnemu konju” leta.

Nič drugače ni pri znamki Honor. Lansko poletje so predstavili zelo všečna modela Honor 50 Pro in Honor 50, katerega preizkus si lahko preberete s klikom na to povezavo, na jesen pa se mu je pridružila še različica Honor 50 Lite. Kot že samo ime nakazuje (zanimivo, kako smo se potrošniki naučili predpon, ki nakazujejo boljšo ali slabšo različico modela), je Honor 50 Lite pozicioniran stopničko nižje od nedavno preizkušenega modela, kar posledično pomeni širšo cenovno dostopnost ter manjko določenih tehnoloških bonbončkov.

In brez česa je ostal model 50 Lite? Glavna kamera na zadku je izgubila 44 Mpx, sprednja kamera za sebke 16 Mpx. Video je mogoče snemati le v FullHD, zaslon je tehnologije IPS LED namesto OLED s 120 Hz osveževanjem, karakteren bleščeč izgled hrbtne strani pa je nadomestil plastičen pokrov s tremi možnimi barvnimi odtenki. Spremenjen je tudi mobilni čip, medtem ko je svoje mesto obdržala velika baterija z možnostjo hitrega polnjenja. Mnogi se boste razveselili dejstva, da vstopni model linije 50 nudi 3,5 mm priključek za slušalke, saj je všečen dodatek za retro romantike.

Skratka, takšna modra barvna shema telefonu dobro sede ter ga malenkost popestri. Ergonomija na dlani ter rokovanje sta korektna, čeprav je aparat nekoliko debelejši in težji napram različici Honor 50. Zanimiva oblikovna odločitev je sprememba pozicije kamer, ampak sklepam, da je to posledica proizvodnega sodelovanja s podjetjem Huawei.

Ko smo ravno pri kamerah, se dotaknimo fotografije. Torej, kvartet kamer sestavlja glavni senzor z ločljivostjo 64 Mpx, ultra široka kamera z 8 Mpx, makro objektiv z 2 Mpx in senzor globine z 2 Mpx. Solidne specifikacije, ki v praksi ne najbolj prepričajo. Fotografijam manjka ostrina podajanja objektov/predmetov na fotografiji, barve niso dovolj bogate in večina zajetih posnetkov ”vleče” na modro. Z malo truda in uporabo znanja o fotografiji lahko iztržimo iz kamer kaj več, a vsaj vsi vemo, da želimo v žepu imeti telefon s kamero, ki sama uravna vse parametre ter zajame najboljšo možno fotografijo v razmaku sekund.

Nadaljujmo v drobovje. Honor 50 Lite je opremljen z mobilnim čipom Qualcomm Snapdragon 662, ki lahko zanesljivo obvladuje vsakodnevne dejavnosti uporabnika. Precej učinkovit je tudi med igranjem najnovejših iger, k čemur najverjetneje botruje 6 GB RAM-a in hladilni sistem.

Telefon ima naložen operacijski sistem Android 11 z Magic UI 5.0, ki prinaša grafično dopolnjeno uporabniški izkušnjo klasičnega operacijskega sistema Android. Notranji pomnilnik zmore shraniti do 128 GB podatkov, razširitev le-tega pa ni možna, saj Honor 50 Lite nima reže za SD kartico.

Uporabniško izkušnjo popravi prisotnost 66 W hitrega polnjenja, ki v nekaj minutah poskrbi za znaten skok odstotkov zmogljive baterije s kapaciteto 4.300 mAh. Še polnjenje v številkah. Prazna baterija naj bi se do 40-odstotkov napolnila v zgolj 10 minutah, 20 minut časa vzame polnjenje baterije do 70-odstotkov zmogljivosti, polna napolnjenost baterije pa je dosežena v nekaj več kot 40 minutah. Ob takšnih hitrosti ne boste pogrešali opcije brezžičnega polnjenja, saj boste le s težavo spraznili baterijo v enem dnevu.

Vzdržljivost je lastnost ”flagshipa” in kot zanimivost naj dodam, da ima Honor 50 Lite večjo kapaciteto baterije kot različica 50 Pro. Očitno je med telefoni in vozniki formule 1 več povezav kot sem si sprva mislil. Atributi so tisti, ki odločajo med vrstnim redom zmagovalcev in ravno teh bi lahko Honor 50 Lite imel oziroma ohranil malce več, saj se kljub vsemu ceni na več kot 300 evrov, kar pa sega v teritorij z veliko konkurence.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button