TehnikaTesti

Bose QuietComfort 45 Acoustic Noise Cancelling

Tišina postaja vse bolj cenjena dobrina. Zmanjšuje stres, omogoča nemoteno razmišljanje ter posredno pozitivno vpliva na osebno zdravje, zato ne preseneča, da se uporaba slušalk s funkcijo zmanjševanja hrupa okolice strmo povečuje.

Ni potrebno obiskati katere od evropskih prestolnic, da bi zaznali ta trend. Dovolj je že, če se sprehodite skozi slovenska mesteca. Takšne ali drugačne slušalke so danes obvezna oprema omladine, prednosti uporabe pa postopoma dojemajo tudi odrasli, ki slušalke koristijo v bolj ”resne” namene. Kar pa me je presenetilo, je razširjenost dinamične uporabe naglavnih slušalk. Namreč, sam sem (bil) mnenja, da se te najbolje obnesejo ob stacionarni rabi (doma, v službi, na letalu …), saj delujejo okorno in niso ravno žepno zasnovane. Ampak, očitno je tudi s slušalkami tako kot s čevlji – izbrati je potrebno ustrezne.

Bose že nekaj let ponuja naglavne slušalke s funkcijo aktivnega odstranjevanja hrupa iz okolice. Model QC 35 II je postal stalnica na javnih prevoznih sredstvih in dober sopotnik pisarniških uslužbencev ter študentov. V letu 2019 je na tržišče prišla bolj premijska izvedba slušalk linija 700, ki s sabo prinesla upravljanje funkcij na dotik, kar je malce otežilo vsakodnevno priročnost. Očitno so pri Boseu prisluhnili uporabnikom, ter se pri snovanju naglavnih slušalk QuietComfort 45 vrnili k preverjeni zasnovi.

Bežen pogled na slušalke nam ne bo razkril vseh sprememb, saj je oblika precej navezuje na model QC 35 II. Podrobno oko lahko opazi razliko pri odtisu logotipa v slušalke, namesto gravure, ter zamenjavo priklopa na aktualni USB-C. S korakom nazaj so se vrnili fizični gumbi za uporabljanje vklopa, povezljivosti in upravljanje glasnosti, glasbe ter virtualnega asistenta. Novost pa je namestitev gumba ”aware mode” na levi slušalki.

A najprej gremo čez drugi del naziva slušalk – ”comfort”. Moja zaskrbljenost okoli dinamične uporabe slušalk je zavoljo nizke mase z 240 grami odveč. Če slednjo zdržimo z izredno udobnimi plišastimi usnjenimi blazinicami in minimalno vpenjalno silo povezujočega naglavnega ”mostička”, končamo s prijetnimi slušalkami, ki kar kličejo po nadaljnji uporabi.

Ne smem mimo omembe, da Bose QC 45 nudijo dobro udobje in prilagodljivost tudi za uporabnike, ki nosijo očala. K funkcionalnosti pripomore možnost zložljivosti slušalk za kompaktnejše spravilo v namensko torbico, v kateri se nahaja še 30-centimetrski polnili kabel tipa USB-C ter avdio kabel (od 3,5 do 2,5 mm).

Komfort z drugega zornega kota pa nudi tudi avtonomija baterije, ki obljublja do 24 ur brezskrbnega delovanja. Če zmanjka energije, je na voljo hitro polnjenje, ki v 15 minutah doda energijo za do 3 ure nadaljnjega delovanja. Popolna napolnjenost izpraznjene baterije s pomočjo priključka USB-C traja 2,5 h, medtem ko lahko z direktnim priklopom avdio kabla v napravo nadaljujete s poslušanjem, oziroma zastavljenim delom.

Kaj pa tišina – ”quiet”? Kot že omenjeno slušalke QC 45 na tržišče prinašajo nov dodatek ”aware mode”. Poslovenjeno bi temu rekli, da gre za način zavedanja, saj se vam v slušalkah predvaja zmes glasbe in okolice istočasno. Tako varno uporabljate slušalke v urbanem dinamičnem okolju, ker slišite, kaj se dogaja okoli vas, brez da bi bili prikrajšani za poslušanje najljubše glasbe. Takšnemu principu delovanja slušalk se žargonsko reče tudi transparenten način, ki je vmesna stopnja med izklopom funkcije ali popolnim odpravljanjem hrupa iz okolice.

Program aktivnega odpravljanja hrupa iz okolice ima dve možnosti delovanja. Ali je vklopljen oziroma izklopljen. Aplikacija ne nudi dodatne možnosti nastavitve jakosti dušenja hrupa, kot tudi ne različnih stopenj odstranjevanja (low, high), kar se zna s programsko posodobitvijo mogoče kmalu spremeniti. So pa pri Boseu izpostavili izboljšano zajemanje zvoka, ki naj bi ga rešil dodani četrti zunanji mikrofon. Slušalke se osredotočijo in izolirajo glas uporabnika, medtem ko algoritmi za zmanjšanje hrupa filtrirajo in izločijo zunanje zvoke za bolj jasen pogovor. Vse to se dogaja v realnem času, tako da glas ostaja razumljiv in jasen tudi vetrovnih ali hrupnih okoliščinah. Med preizkusom v različnih situacijah se je delovanje mikrofonov odlično izkazalo. Sogovornik me je razločno slišal med pogovorom ob prometni cesti, kjer so se za nameče vrstila še gradbena dela. Ob tem pa moj glas ni postal nič kaj robotski, kar je vsekakor dodatni plus, če ste pogosto udeleženi na službenih virtualnih konferencah.

Glede na vse našteto se postavljena cena pri 349 evrih ne zdi pretirana, a za popolno celoto je še prostor za izboljšavo predvsem pri embalaži, ki bi lahko imela integrirane organizatorje zlaganja slušalk. Natisnjen logotip na slušalkah najverjetneje ne bo tako dolgo čil in svež kot vgraviran, malo pripomb pa so od dolgoletnih uporabnikov prejele tudi usnjene blazinice, ki se dokaj hitro obrabijo. Vse našteto so pikolovske opazke, katerim se največkrat posvetimo le ”zahtevni” kritiki, saj z njimi želimo vzpodbuditi proizvajalce k strmenju v izboljšave, bodočim kupcem pa predstaviti čim bolj realno sliko.

Na kratko. Bose z naglavnimi slušalkami QuietComfort 45 Acoustic Noise Cancelling ponuja odličen uporabniški paket, ki premore suvereno akustiko, udobno nošnjo tekom dneva ter enega boljših sistemov za odstranjevanje hrupa iz okolice na tržišču.  Naglavne slušalke Bose QuietComfort 45 si lahko v živo ogledate v Lorexovi prodajali v Ljubljani (Cesta v kleče 9), ali pa najdete še kakšno podrobnost na spletni strani Lorex.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button