TehnikaTesti

Bose Open Ear Ultra

Slušalke, ki jim obvezno namenite pozornost!

V našem uredništvu smo na preizkus dobili že vrsto najrazličnejših napravic, ki si jih zadegate v uho in predvajajo zvok. A tokrat smo dobili v roke slušalke, ki so zares nekoliko drugačne, predvsem pa vredne, da jim pred nakupom katerih koli slušalk namenite pozornost. Za kaj torej gre?

Bose Open Ear Ultra.

Bose že vrsto let postavlja standarde v svetu naglavnih in v-ušesnih slušalk, tokrat pa predstavljajo slušalke, ki ne gredo niti v uho niti okoli ušesa. Hmmmm? V bistvu gredo na uho! V svetu zvoka to sicer ni revolucionarna novost, saj so slušalke, ki predvajajo zvok ob ušesni kosti oziroma za ušesom že poznane. Rak rana vseh slušalk, ki so imele sproščen sluhovod, je bila težava z basom. Pred leti smo namreč preizkusili Sonyjeve slušalke Linkbuds, ki imajo v sredini nekakšen krogec/luknjo, da lahko zvok iz okolice lažje prihaja v ušesni kanal. Sonyjeva zamisel je bila dobra, a izvedba precej bolj šepava. Bile so namreč sila neudobne, zvok je bil soliden, toda o basu ni bilo ne duha ne sluha.

Takšnih slušalk niste videli velikokrat, kajne?

Bose Open Ear Ultra so nekaj povsem drugega! Pritrdite si jih, kot že rečeno, na uhelj. Bistvo teh slušalk je ravno v tem, da v času nedelovanja zvok iz okolice slišite popolnoma enako glasno in razločno, kot če jih ne bi nosili. Čeprav sprva ne obetajo ravno veliko, je njihova lega na uhlju praktično ves čas nošnje negibna in točno tam, kjer ste jih namestili. Saj veste, večino slušalk morate dandanes venomer popravljati, sploh tiste s silikonskimi nastavki kar naprej lezejo iz ušesnega kanala. Seveda se je potrebno na slušalke Open Ear Ultra nekoliko navaditi, a po nekaj minutah boste že „eno“.

 

Kaj pa zvok? Presenečenje na celi črti! Do novosti sem običajno precej zadržan, saj so (po)porodni krči prisotni na vseh straneh, a tokrat je izdelek res zasnovan z vsemi podrobnostmi. Zvok je navdušujoč, čist, poln. Že ob nevtralnih basih jih ne boste pogrešali, če si v nastavitvah le-te še dodatno ojačate, so basi (za zunanje slušalke) zares impresivni. V času telefonskih klicev je večina sogovornikov menila, da se pogovarjam preko telefona, saj je bil zvok na drugi strani več kot korekten. V kolikor imate na uhljih le eno slušalko, je zvok v času telefonskega pogovora nekoli (pre)tih. To težavo reši uporaba obeh slušalk hkrati.

Šatulja je, glede na običaj, presenetljivo majhna.

Boseove šatulje so navadno precej velike, kar bi pričakovali tudi pri teh slušalkah, a jim je uspelo vse skupaj stlačiti v precej majhno celoto. Polnjenje slušalk in šatulje preko USB-C priključka traja približno 3 ure (zgolj slušalke se napolnijo v 1 uri), medtem ko boste lahko po 10 minutah električnega napoja Open Ear Ultra uporabljali približno 2 uri. Slušalke bodo v običajnem režimu predvajale zvok okrog 7 ur, v kolikor boste posegli po načinu „potopitve“ (Immersive,) pa bodo delovale približno 4 ure in pol preden boste zaslišali iz slušalk, da so le-te prazne. Povezava je seveda preko modrega zoba in je povsem nezahtevna. Vsekakor si na vaš pametni telefon naložite aplikacijo Bose Music, saj vam omogoča nekaj dodatnih nastavitev.

Fizični gumb ponuja dober občutek pri rokovanju.

V času preizkusa, sem večkrat dobil vprašanje, če imajo slušalke možnost odpravljanja šumov (noise canceling). Ker slušalke ne segajo v uho je noise canceling nemogoč in te slušalke prvenstveno niti niso namenjene temu. Pri preizkusih običajno vedno bentimo, da je vetrni šum pri večini slušalk precej moteč, sploh če se vozite (ali hitro tečete). Ker Open Ear Ultra ne segajo v sluhovod je tudi vožnja z njimi povsem identična, kot če bi bili v ušesih brez slušalk. Morda velja izpostaviti, da v kolikor poslušate glasbo zares na glas, jo bodo (v tihem okolju) slišali tudi drugi. Seveda ne glasno, a vseeno dovolj, da bodo nekako prepoznali zvrst glasbe, ki jo predvajate. Pri QuietComfort Ultra imate za rokovanje s slušalkami dva drsnika občutljiva na dotik, medtem ko sta pri Open Ear Ultra fizična gumba na vsaki strani. Ta imata že poznane funkcije in sta dovolj kakovostna, da je občutek pri rokovanju zelo dober.

Če že morate imeti slušalke med vožnjo na kolesu/skiroju so Open Ear Ultra verjetno ena redkih varnih rešitev – v kolikor si seveda med vožnjo ne predvajate glasbe!

Kaj pa cena? Hja. Niso poceni. Nekaj centov manj kot 400 evrov. So vredne svojega denarja? Na to vprašanje si morate odgovoriti predvsem sami. V času preizkusa sem pogosto razmišljal, kdo bi takšne slušalke lahko še posebej cenil. Na misel so mi prišli dostavljavci, pa športniki (sploh tekači), vozniki … predvsem tisti, ki prisegajo na dober zvok (tako glasbe kot tistega preko telefona), a potrebujejo hipno prestaviti na zvok okolice. Če veliko letite, bodo QuietComfort Ultra verjetno boljša izbira, a Open Ear Ultra v nobenem primeru ne razočarajo. Če boste vedeli, zakaj potrebujete takšne slušalke, sem prepričan, da bodo zadovoljile tudi najzahtevnejše uporabnike!

KAJ NAM JE BILO VŠEČ

Bose tudi tokrat ni razočaral
Nekonvencionalna oblika
Izvrsten zvok
odličen bas za „odprte“ slušalke
odlično prileganje na uhelj – več kot primerne za športne aktivnosti
slušalke so odporne proti znoju in vremenskim vplivom (IPX4)
fizična gumba
verjetno ene redkih slušalk, ki jih lahko (nedelujoče) uporabljate med vožnjo na kolesu/skiroju in pričakate klic
funkcija “immersive”
šatulja je prilično majhna
odlično zaznavanje zvoka okolice

KJE VIDIMO MOŽNOST IZBOLJŠAV

cena bo zagotovo igrala pomemben faktor
še vedno se lahko povežete zgolj z eno napravo hkrati
na slušalke se boste morali nekoliko privaditi
z vklopljeno funkcijo “immersive” je čas delovanja zgolj (pod)povprečen

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button