Nasveti in varnostProsti časVarnost

Potovanja z avtodomi in potovalnimi kombiji vse bolj priljubljena, naj bodo tudi varna!

Slovenska policija pripravila uporabne nasvete za avtodomarje.

Avtodomarstvo postaja vse bolj priljubljen način potovanja in preživljanja prostega časa. Zato je na mestu vprašanje, kako varni so avtodomi in bivalni kombiji v prometni nesreči, še bolj pa, kako nesrečo preprečiti ali vsaj ublažiti njene posledice. Avtodom ima namreč v primerjavi z osebnim avtomobilom zaradi svoje dolžine, širine in višine nekaj posebnosti, ki jih je treba upoštevati pri vožnji.

Najpogostejše kršitve voznikov avtodomov v cestnem prometu

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je povedal, da tudi policisti na cestah opažajo vse več bivalnih motornih vozil (avtodomov). Katere pa so najpogostejše kršitve voznikov avtodomov v cestnem prometu?

Po njegovih besedah vozniki avtodomov pogosto pozabijo ali spregledajo nekatere ukrepe za varno vožnjo. S prtljago in opremo, ki jo prevažajo, nemalokrat pretiravajo in tako preobremenijo avtodom. S preobremenitvijo vozila pa se spremenijo vozne lastnosti vozila, kar vpliva na stabilnost vozila, na dolžino zavorne poti, pa tudi na večjo obrabo bolj obremenjenih delov vozila.

“Poleg tega policisti ugotavljamo, da potniki v avtodomu ne uporabljajo varnostnih pasov, da se ne prevažajo v sedežih, ki so predvideni za vožnjo, ali celo ležijo na posteljah. Tovor v vozilu velikokrat ni pritrjen oz. naložen v skladu s pravili nalaganja. Nevarna pa je tudi utrujenost, ki se med potovanjem pojavlja pri voznikih,” je pogoste napake te kategorije voznikov naštel predstavnik policije.

Vlomov v avtodome v Sloveniji ni veliko

“Na območju Slovenije smo v preteklih letih obravnavali nekaj vlomov tudi v avtodome. Točnih statističnih podatkov o tem nimamo, glede na operativno spremljanje problematike pa lahko rečemo, da je to število zelo nizko – govorimo o nekaj primerih letno. Iz nekaterih predelov Italije, Francije in Španije so nas varnostni organi obveščali o vlomih z uporabo uspavalnih plinov. Dogajali so se predvsem na velikih parkiriščih s tovornjaki na avtocestnem omrežju. V Sloveniji pa tovrstnih primerov nismo zaznali,” je dejal Leskovar.

Ob tem pa je opozoril: “Kljub temu, da na območju Slovenije doslej nismo obravnavali veliko vlomov v avtodome, pa njihovim lastnikom kljub temu priporočamo, naj poskrbijo tako za osebno varnost kot varnost svojega premoženja, zlasti če potujejo na tuje.”

Za prenočevanje priporočamo namenska, ustrezno varovana postajališča za avtodome

Uporabnikom avtodoma tako odsvetujejo prenočevanje v avtodomu na velikih avtocestnih postajališčih (tako v Sloveniji kot v tujini). Če ni druge možnosti in je voznik utrujen, naj se vseeno raje ustavi, kot da bi nadaljeval vožnjo, a se je treba izogibati temačnim predelom in parkiriščem med tovornimi vozili, razen če ne gre za specifično varovane predele, namenjene prav prenočevanju avtodomov.

Poleg tega je treba tudi avtodom ali potovalni kombi med postanki zaklepati in z vidnih mest odstraniti vrednejše predmete. S seboj naj vozniki in potniki ne nosijo večjih vsot gotovine in vrednejših predmetov. Smiselno je razmisliti tudi o uporabi tehničnega varovanja, kot so alarmne naprave, ki so koristne predvsem takrat, ko avtodom parkiramo in zapustimo. Seveda je zunanjost avtodoma priporočljivo označiti z ustreznimi nalepkami, ki obveščajo o vgrajenem sistemu tehničnega varovanja.

Pozornost je treba nameniti tudi ustreznemu varovanju predmetov, ki jih prevažamo na avtodomu, kot so kolesa, kolesa z motorjem in drugi počitniški pripomočki. Ni dovolj, da jih pokrijemo s prevleko, vsekakor priporočamo še dodatno fizično varovalo (verige, jeklenice, ključavnice).

Na pot naj se vozniki odpravijo le spočiti. Poskrbijo naj tudi za pravilno pritrditev tovora!

Uporabnikom avtodomov policisti še svetujejo, naj se ustrezno pripravijo na potovanje. Predvsem pa naj tudi pri vožnji z avtodomi velja enako kot pri vožnji z vsemi motornimi vozili: spoštujte cestnoprometne predpise, prilagodite hitrost vožnje omejitvam, razmeram na cesti in tudi svojemu počutju.

Na pot pojdite spočiti, z ustrezno obremenjenim vozilom, ustrezno pritrjenim in naloženim tovorom. Med vožnjo naj voznik ne počne reči, ki zmanjšujejo njegovo vidno ali slušno zaznavanje. Sem sodi telefoniranje, iskanje poti po navigacijskih napravah, uživanje hrane in pijače itd.

Raje se ustavite in varno opravite vse omenjene aktivnosti. Ob prvih znakih utrujenosti se ustavite, spočijte in osvežite, šele nato nadaljujte pot. Alkohol pa naj se nikdar ne znajde za volanom.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button