Prosti časŠportna oprema

Aqua Marina Sup Magma 11’2”

VIDEO: Deska za veslanje v stoje. Tokrat odličen all-rounder!

Modne muhe. Ahhhh… Tako nekako sam spremljam vse novotarije, ki ljudi spravijo v stanje ekstaze, da na koncu stojijo v vrsti pred trgovinami, da le-te odprejo svoje duri. Pa vendar se na koncu številne izkažejo za povsem priročne, celo uporabne. In tako je pred leti svet obnorela napihljiva deska, na kateri stojite in veslate po širni okolici.

Nedrseča podlaga na vrhu in dvoje elastik za pritrjevanje torb ter ostale opreme, ki jo vzamete s seboj na plovbo.

Slovenske (in sosednje) obale je zajela mrzlica SUP-desk. Domala ne boste našli koščka obale – pa naj si bo to morska ali tista ob jezerih –, kjer ne bo mrgolelo nadobudnih veslačev, ki stojijo na napihljivih deskah.

Kot povsod drugje, so se tudi pri napihljivih deskah izoblikovale skupine, ki najbolje opišejo namembnost. V splošnem se delijo v štiri skupine, in sicer:

 • Race SUP deske
 • SUP za deskanje na valovih
 • Touring SUP deske
 • All-Around SUP deske
Aqua Marina Magma 11’2” meri: 340 x 84 x 15 cm

MI smo preizkusili slednjo. Že samo poimenovanje nakazuje, da gre za vsestransko desko, ki bo pri večini zadostila vse potrebe plovbe po vodnih površinah. V kolikor bo potreba nekoliko bolj specifična pa bo potrebno poseči po ostalih modelih.

SUP-deska Aqua Marina Magma 11’2” je v letu 2023 doživela korenite spremembe in tako še dodatno izboljšala izkušnjo veslanja v stoje. Pravzaprav je dotično veslanje potrebno izkusiti na lastno pest. Sam sicer precej bolj prisegam na sedeče rokovanje z napihljivimi (in drugimi) plovili, a stoječe veslanje vseeno ponuja povsem drugo izkušnjo. Pred časom smo v sedečem načinu predrli našega Laxa, ker so v vodi potuhnjeno bolščale veje dreves na katere smo ničhudega sluteči nasedli kot ladja na čeri. Izkušnja, ki je ne privoščim nikomur. No, ko stojite na deski, je vaš pogled na horizont bistveno večji, kar pomeni, da boste pod vami, če vam bistrost vode to seveda omogoča, videli kar nekaj rib in morske flore. Prav tako so tudi takšne in drugačne vodne pasti precej bolje vidne, kar v praksi pomeni, da bodo privarčevane marsikatere solzne oči.

No, Magma je dejansko vse to. Napihljiva deska, ki vam omogoča raziskovanje vodnih poti, ki jih do sedaj še niste. Mi smo jo preizkusili na reki, v morju in jezeru. V morju bo stoječi položaj verjetno najmanj primeren, sploh kadar se morje odloči, da bo ponudilo večje valove. Nas sicer ni odgnalo od tega, da ne bi deske napihnili in se podali v vodo. Trije stari dedci in en komaj hodeči mladenič smo desko uporabili kot platformo za oddih med plavanjem in preprosto uživanje v kolikor je bilo namakanja dovolj. Mulec je še skakal z nje!

V nahrbtnik lahko spravite vse: SUP, varnostno elastiko, smernik in veslo. Skupna teža znaša nekoliko več kot 10 kg.

Po drugi strani se je Magma izkazala na moč uporabna na rekah in jezerih. Največja širina deske je 84 centimetrov, kar v praksi pomeni, da se boste morali pošteno potruditi, da boste z nje čmoknili v vodo – pri race deskah to ni ravno umetnost. Z letnico 2023 je deski priložena zares uporabna tlačilka, ki deluje v dveh režimih. Mi smo desko napihnili na priporočljivih 15 psi hitreje kot v petih minutah! Velja izpostaviti tudi izjemno domiselno namestitev smernika (več v priloženem posnetku).

Na deski so privarjeni še štrije D-obročki, ki omogočajo namestitev sedeža (le-ta ni priložen), medtem ko boste na premcu našli dvoje elastik, ki omogočajo pritrditev različne opreme, ki jo želite vzeti s seboj. Vrhnji del deske je obdan z nedrečo podlogo, medtem ko je na zadnjem delu nekoliko privzdinjen del (kick pad), ki omogoča lažje obračanje s SUP-om.

Kompletu sta priložena tudi varnostna elastika, ki si jo pripnete na nogo in veslo. Slednje je sestavljeno iz treh komponent, uporabljen material pa so steklena vlakna in karbon. Veslo je plovno predvsem pa zelo togo, kar omogoča precej hitro in natančno upravljanje z desko. Vso vsebino lahko enostavno zložite v priložen nahrbtnik.

SUP Aqua Marina 11’2” meri v dolžino 340 centimetrov, njegova višina pa je 15 odmerjena s 15 centimetri. Material s katerim skonstruirali obliko je t. i. double stringer, slednji pa poskrbi za 20 % večjo togost. Trenutno je Magma na TEM spletnem mestu dosegljiva za 509 evrov (redna cena 559 evrov). Vsekakor gre za eno najboljših napihljivih desk, kar se tiče cene in „zmogljivosti“ (price-performance).

KAJ NAM JE BILO VŠEČ:

 • razmerje med ceno in kakovostjo
 • uporabljeni materiali
 • veslo iz karbona in steklenih vlaken
 • elastična pritrdišča
 • rokovanje s smerniki
 • robustnost
 • nahrbtnik za shranjevanje SUP-a
 • s težo dobrih 10 kilogramov je precej preprost za prenašanje
 • varnostna elastika, ki si jo pritrdite na nogo
 • pri zlaganju SUP-a imate narisano črto kjer pričnete s postopkom
 • vodljivost

KJE VIDIMO MOŽNOST IZBOLJŠAV:

 • pri napihovanju le dobro preverite, da je ventil zaprt, saj boste v nasprotnem primeru napihovali dvakrat

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

7 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button