Prosti časŠportna oprema

Kajak Aqua Marina Laxo-380 12’6”

Odličen kajak za vse ljubitelje vodnih pustolovščin.

Poletje je končno potrkalo na vrata in s tem so se, seveda, pričele tradicionalne migracije ter zastoji na cestah v smeri proti morju. V zadnjem času so resda SUP-i zavzeli pomembno vlogo v prtljažnem prostoru družinskih kočij, a mi smo našli še večjo radost. Napihljiv kajak! Tokrat smo na preizkus zapeljali Laxo-380, proizvajalca Aqua Marina. In, ocena? Odlično!

Na moč priročen nahrbtnik, kamor lahko spravite smernika, kajak in oba para vesel. Prostora za sedeže v nahrbtniku ne gre iskati.

Novodobni kajaki so postali na moč uporabno sredstvo za preživljanje prostega časa. Za razliko od SUP-ov, pri nas bistveno bolj prisegamo na druženje v dvoje ali celo troje. Vsak s svojim veslom v roki in nato s skupnimi močmi v nove zavesljaje ter odkrivanje skrivnosti, ki jih pričara vsak nov osvojen rečni rokav.

Brez večjih težav se boste lahko podali z enega brega jezer na drugega …

Testni kajak smo tokrat dodobra preizkusili na vseh možnih „poligonih“. Od rek, jezer pa vse do morja. Dvojnost je verjetno največji adut Laxa. Kaj hudiča je to? Gre za sistem dveh komor, ki si ga najlažje predstavljate kot (starejše) nogometne žoge, ki so imele „dušo“. Torej manj trpežna napihljiva komora, je na moč priročno pospravljena v bolj obstojen del čolna, komoro pa lahko odstranite preko dveh zadrg. Zunanja stranska dela čolna in talna podloga so izdelani iz poliestra, ki na otip deluje tako kot šolske torbe, medtem ko je spodnji del iz PVC-ja.

Aqua Marina Laxo 380 je, zaradi enostavnega rokovanja, kot nalašč za počitnikovanje v kampih.

V kompletu je sicer priložena tudi nožna zračna tlačilka, ampak slednjo čim hitreje zamenjajte s kakšno ročno z dvema ali več komorami (nekaj le-teh boste našli na povezavi TUKAJ). S tlačilko srednjega razreda boste potrebovali le nekaj minut (3-4), da boste napihnili vse tri komore (dve stranski in talni del). K sreči so na voljo bostonski ventili, ki poleg enostavnega napihovanja, omogočaju tudi enostavno in predvsem hitro izpihovanje.

V dvoje ali troje. V vsakem primeru se Laxo izkaže kot zelo stabilen čoln, ki bo enostaven za rokovanju tudi, če ste šele vstopili v svet napihljivih plovil.

Kajaku Laxo-380 so priloženi še dvoje vesel in trije sedeži. Slednji imajo ježka in jih lahko sila preprosto kombinirate, bodisi v solo bodisi v različici z dvema oziroma tremi (so)potniki. Težko bi dejali, da so sedeži tipa domačega fotelja, vseeno pa pena na sedežih in pritrdišča za hrbtni del opravijo svojo namembnost. Mi smo veslali tudi tri ure v kosu, pa se vseeno ni nihče pritoževal in ječal, da si želi storitev najbližjega kiropraktika. Nekaj še o veslih. Slednja se zložijo iz štirih kosov in imajo klasično kajakaško zasnovo – tj. dve lopatici na vsaki strani. Mi smo si bili na koncu vedno složni, da je najlažje, če se vesla v stilu kanuja in se eno lopatico odstrani. Predvsem v mrzlih pomladanskih dnevih je bilo v tem načinu prišteden marsikateri kos mokrega oblačila.

Pogled z vode je res nekaj povsem drugega … Mimogrede. Verjetno eno najlepših jezer na svetu – Lago D’Orta

Daleč najlepša izkušnja veslanja je bila na italijanskih jezerih. Jezera Maggiore, Lugano, Como in predvsem Orta, so jezera, kjer takšen način prevoza dobi povsem novo dimenzijo! Plovba v troje je običajno zbadanje eden drugega, hkrati pa da pogled na okolico z vodne gladine povsem dugo dimenzijo. Čeravno je priporočena plovna teža 180 kilogramov + 30 kilogramov otroške radosti, smo se v našem primeru na plovbo odpravili trije odrasli posamezniki. Resda teže nismo kaj prida presegli, a je Laxo 380 ostal v več kot stabilnem položaju, resnici na ljubo pa je delovalo, da bi lahko med potnike brez težav posadili še koga. Nasploh deluje Laxo na vodi izjemno stabilno, za lažje ohranjanje smeri pa skrbita dva nameščena smernika.

V hladnejših dneh bo, zaradi špricanja, bolj modro poseči po samo eni lopatici na veslu.

V kolikor bi želeli z Laxom pluti po morju, je potrebno dodati, da je po vsaki uporabi priporočljivo čoln splahniti s sladko vodo. Mi smo bili mnenja, da bomo imeli težave pri premagovanju valov (tudi rečnih, ki jih na Ljubljanici povzročajo rečne ladje), a smo začuda vsi ostali suhi kot vrečke žajblovega čaja.

Po prebitem času lahko mirne vesti potegnemo zaključek, da Laxo-380 sodi med najboljše napihljive kajake srednjega razreda. Trenutno je pri slovenskem zastopniku TooMuch  (povezava TUKAJ) v akciji za 499 evrov. Poleg naštetega, boste v kompletu prejeli še nahrbtnik, kamor boste lahko zložili kajak in vesla. Čolnu so priložene tudi flike. V uredništvu smo se med drugim popeljali še po Gradiškem jezeru, kjer so pod morsko gladino skrite špičaste veje dreves … No, ne bi bili mi, če ne bi na eno vejo napičli čoln in ga, kdo bi si mislil, tudi preluknjali. Kot že omenjeno se ravno v takšnih primerih pokaže vsa praktičnost dvojnih komor, saj smo brez kakršnih koli težav prišli do kopnega, ga zvečer zakrpali, čoln pa še vedno služi svojemu namenu. Torej, če se vozite v dvoje ali troje, pa želite popestriti letošnje poletje … no, potem nikar ne spreglejte tega kajaka.

KAJ NAM JE BILO VŠEČ:
• Čoln ponuja zares odličen občutek na vodi
• Materiali, ki so uporabljeni, so na zares visokem nivoju
• Bostonski ventili
• Enostavno napihovanje
• Priložena vesla
• Sedeži so nam všeč, vseeno pa si lahko kot dodatno opremo izberete še udobnejše
• Nahrbtnik za hranjevanje čolna
• Dvojne komore
• Robustnost
• Kakovost izdelave
• Elastike na premcu in krmi, kamor lahko namestite torbe (ali nekaj bolj vodoodpornega)
• Odtočni ventil
• Odlagalna mesta na hrbtni strani naslonov sedežev

KJE VIDIMO MOŽNOST IZBOLJŠAV
• Nožna tlačilka je praktično neuporabna
• Nameščanje smernikov je mestoma precej zahtevno
• Ko zaključite s plovbo ga dobro posušite in mokrega NE zlagajte v nahrbtnik!

Boštjan Horvat
foto in video: caranduser.com

Povezani članki

8 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button