NoviceZanimivosti

Petični usnjar predstavlja dve novi bio metodi strojenja

Bridge of Weir sledi proizvajalcem vozil in jim nudi nov, okolju bolj prijazen proces strojenja usnja.

Britansko podjetje Bridge of Weir, ki je dobavitelj avtomobilskega usnja za najbolj prestižne blagovne znamke luksuznih avtomobilov na svetu, je napovedalo uvedbo dveh revolucionarnih tehnologij strojenja, imenovanih BioTAN in FreeTAN. Obe metodi označujeta še en pomemben korak naprej v razvoju naslednje generacije biološkega usnja.

Strojenje usnja je proizvodni proces, kjer se strukturni protein, imenovan kolagen, stabilizira in kjer surovina postane usnje. Dve novi tehnologiji bosta povečali vsebnost bio-materialov v surovini in biorazgradljivost usnja ob koncu njegove življenjske dobe. Poleg tega pa so iz celotnega proizvodnega cikla usnja odstranili fosilna goriva oziroma komponente pridobljene iz nafte, ter težke kovine.

Metoda BioTAN je prva faza strojenja in predstavlja pionirsko hibridno tehnologijo, ki postopoma in brez uporabe okolju škodljivega kroma povečuje vsebnost bioloških komponent v procesu strojenja usnja in dosega ravnovesje med okoljsko trajnostjo, zmogljivostjo in kakovostjo končnega produkta.

FreeTAN metoda gre še korak dlje in ponuja popolno zamenjavo obstoječih kemikalij za strojenje s kompostno tehnologijo. Proces poteka popolnoma brez kroma, brez težkih kovin in brez aldehidov ter nenazadnje z biorazgradljivimi lastnostmi uporabljenih surovin. FreeTAN tako resnično postavlja nove mejnike standarde trajnosti, brez vpliva na kakovost usnja, ki se uporablja v najbolj markantnih štirikolesnikih na našem planetu.

Blaž Likovič
foto: Bridge of Weir

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button