AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Viritech Apricale: Hiperšportnik na vodik s 1.088 KM

Pininfarinin dizajn, napredna tehnologija in ekološki pogon v paketu z manj kot tono mase.

Tisti z daljšim spominom verjetno še niste pozabili na lanskoletno napoved britanskega zagonskega podjetja, da nameravajo izdelati hiperšporten avtomobil s pogonom na vodik. Kot večina start-up podjetij, je tudi Viritechova ideja padla v pozabo, a v tem času so vztrajno razvijali in uspeli pripravit realnejšo podobo modela Apricale.

Da ekološki hiperšportnik nemudoma pritegne pogled so zaslužni pri italijanski oblikovalski hiši Pininfarina, kjer so začrtali poteze stroja z manj kot 1.000 kilogrami mase in kar 1.088 konjskimi močmi.

Kar na hitro prelistajmo čez najbolj zanimive podatke pogonskega sklopa. Za doseg naslovne številke skrbi par 400-kilovatnih elektromotorjev na vsaki osi, ki ženeta vsa štiri kolesa in obenem ustvarita 1.000 Nm navora. Rezultata sta pospešek do stotice v manj kot 2,5 sekundah in najvišja hitrost 322 km/h. Menjalnik ima le eno stopnjo, na krovu je tudi 6 kWh litij-ionska baterija, katero lahko zmogljiv sistem regenerativnega zaviranja napolni v manj kot minuti. Začrtan domet z enim polnjenjem je najmanj 560 kilometrov.

Predvsem presenetljiva je masa vozila pod 1 tono, kar so dosegli s pretkano potezo vgradnje rezervoarjev vodika v sam strukturni del karbonskega monokoka. Precej iznajdljivo je tudi podajanje energije, saj jo gorivna celica in baterija v kateremkoli danem trenutku pošiljata elektromotorjema. Za dovajanje pri nižji hitrosti je zadolžena baterija, visoke hitrosti pa so naloga gorivne celice, ob agresivnem pospeševanju pa delujeta istočasno.

Čudovito aerodinamično karoserijo z značilnimi italijanskimi potezami dopolnjujejo Dymag platišča iz ogljikovih vlaken z magnezijevim centrom, obuta v Michelin Pilot Sport 4 pnevmatike, ki s svojim oprijemom pomagajo pri zaviranju kompozitnih zavor.

»Vodikove gorivne celice do danes večinoma delovale kot podaljševalniki dosega pogonskih sklopov z baterijami,« pojasnjuje tehnični direktor podjetja Viritech, Matt Faulks. “Ta pristop smo v obrnili na glavo in razvili pogonski sklop, ki temelji na več sto kilovatnem sistemu gorivnih celic, ki ga podpira lahka in zelo učinkovita baterija, ki zagotavlja zmogljivost Apricale, vendar s polovično maso običajnih električnih hiperavtomobilov.« V celoti nameravajo izdelati 25 primerkov, pripravljenih za leto 2024.

Žiga Kolman
foto: Viritech

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button