AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tretja generacija Formule E pomika mejnike električne tehnologije

Gen3 generacija bolida Formule E z divjim novim videzom in izjemno napredno tehnologijo.

Formula E in FIA sta svetu razkrila naslednjo Gen3 generacijo električnega bolida, s katerim bodo prvič na prvenstvu nastopili v sezoni 2022/2023 in tako odprli novo poglavje električne dirkaške serije.

Glavna aduta, s katerima se bo futuristični dirkalnik oddaljil od trenutnega Gen2 modela, bosta hitrost in zmogljivost. Prvič v zgodovini bo formula uporabljala motorja na sprednji in zadnji osi, namreč sprednji 250-kilovatni elektromotor bo skrbel za čim bolj optimalno regeneracijo energije. Glavno nalogo potiska naprej bo še vedno opravljal zadaj nameščen motor s 350 kW (475 KM), ki bo lahko električnega bolida spravil do hitrosti 321 km/h. Končno se približujemo hitrostim dirkalnikov Formule 1.

Zaradi dodatnega sprednjega zbiranja energije, bo celotna regenerativna moč znašala neverjetnih 600 kW, kar dvakrat toliko kot sedaj, kar pomeni povrnitev 40 odstotkov porabljene energije med samo dirko. Regenerativno zaviranje je tako zmogljivo, da Gen3 bolid enostavno ne potrebuje zadnjih hidravličnih zavor. Vsekakor pogumna poteza.

Tretji izredno vpliven tehnološki preskok se je zgodil pri sami hitrosti polnjenja baterije, saj jo lahko polnijo z največjo močjo 600 kW, kar bo naposled odprlo možnost za kratke polnilne postanke. Precej hitro se je odvil napredek, če se ozremo na težke začetke Formule E, ko so morali dirkači na polovici dirke zamenjati avtomobil, da so lahko sploh pripeljali do cilja.

Vsekakor se je napredek zgodil tudi na področju trajnosti, namreč celice baterij bodo izdelane iz okolju prijaznejših mineralov, katere he ob koncu življenjske dobe mogoče reciklirati. Obnovljive materiale so koristili še pri sami zasnovi karoserije in nenazadnje pnevmatik, posledično bo ogljični odtis izdelave občutno zmanjšan.

»Gen3 dirkalnik ruši in izpodbija konvencije motošporta ter postavlja nova merila zmogljivosti, učinkovitost in trajnosti brez kompromisov,« je dejal Jamie Reigle, izvršni direktor serije. »Skupaj s FIA smo ponosni, da lahko ljubiteljem Formule E predstavimo model Gen3 in širši športni industriji pokažemo, kako lahko elitni šport, visoka zmogljivost in trajnost uspešno sobivajo v svetovnem prvenstvu ABB FIA Formula E.«

Formula E se je sicer v zadnjem času znašla na nekakšnem razpotju, saj se iz športa poslavljajo oziroma so se poslovili Mercedes, Audi in BMW, po drugi strani pa je svojo udeležbo potrdil Maserati, ki se bo postavil ob bok Jaguarja, Nissana, Porscheja ter ostalih.

Žiga Kolman
foto: Formula E

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button