AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

To je najbolj trajnostni primerek Aston Martina DB6!

Lunaz je pripravil prav posebno različico ikoničnega britanca.

Zavržene jajčne in orehove lupine, deponirane talne preproge in ribiške mreže. Vse našteto in še kaj se najde med gradniki ikoničnega Aston Martina DB6, ki je zaenkrat kot študija nastal v podjetju Lunaz Design. Pri slednjih so znani kot električni restavratorji ikoničnih štirikolesnikov, ki se pred desetletji zagotovo niso naokoli vozili brez oktanov ali nafte.

Pri Lunazu so odpisali tudi sintetična goriva, čeprav na drugih področjih več kot očitno verjamejo v alternativne materiale. Zato so že znani na elektriko spreobrnjeni DB6 prelevili v še bolj trajnostni primerek. Enega izmed vsega 1788 primerkov, ki so jih izdelovali med letoma 1965 in 1970 so dopolnili z naravnimi in umetnimi surovinami, ki se jih vsakdanji človek želi znebiti. Čudoviti klasični kupe je imel nekoč pod motornim pokrovom nameščen markantni štirilitrski vrstni šestvaljni agregat, ki je razvil 286 KM, tokrat pa njegov e-pogon zagotavlja kar 380 KM. Pri Lunazu so bili glede nadaljnjih tehnikalij sila skopi, vemo pa vendarle, da podjetje vgrajuje litij-ionske baterije s kapaciteto med 80 in 120 kWh, kar omogoča približno 400 kilometrov avtonomije.

Bistveno bolj so se razpisali glede uporabljenih materialov, ki so bit tega vozila. Sprednja plošča armaturne plošče, prestavna ročica in četrtinski stekleni ročaj so izdelani iz biološko razgradljivega kompozitnega materiala, ki je po besedah Britancev primeren za kompostiranje. Narejen je iz že omenjenih jajčnih in orehovih lupin v kombinaciji z biorazgradljivim vezivom. Za notranjo prekrivanje vrat vozila so nadalje uporabili poliuretansko tkanino na biološki osnovi. To seveda še ni vse, saj oblazinjenje konceptnega Aston Martina DB6 sestoji iz kombinacije ponovno uporabljenih bombaža, poliestra, rajona in najlona – vse brez škodljivih kemikalij. Stranske produkte proizvodnje jabolčnika, sokov in kompotov ter jabolčne tropine so uporabili za usnjene poudarke na sedežih ter vratnih in stropnih oblogah. Nekatere druge površine so recimo prekrite z usnjem, ki naj bi po besedah Lunaza imel med 30-50 odstotki nižjo vsebnostjo ogljika kot redni sorodni izdelki in velja za popolnoma biorazgradljiv stranski produkt mesne industrije. Skratka, ekologije ne manjka na nobenem koraku.

Blaž Likovič
foto: Lunaz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button