AvtomobilizemNovice

McLaren Solus GT: Resnični Gran Turismo dirkalnik z V10

McLarnov model Vision GT iz računalniške igre Gran Turismo dobiva realno podobo.

Pred petimi leti, približno istočasno, kos sta bila Aston Martin in Mercedes na polovici razvoja svojih neverjetnih hiperšportnih avtomobilov, je McLaren za računalniško igro Gran Turismo predstavil dirkalnik Vision GT. Bolida brez meja je poganjal hibriden twin-turbo V8 motor, podprt z dvema elektromotorjema na vsaki osi, prav tako je bil zasnovan s sredinskim sedalnim položajem.

Večina takšnih vizionarskih dirkalnih avtomobilov ne ugleda dejanske realizacije, občasno kakšen doseže konceptno ali prototipno obliko, a preko tega ne gre. McLaren je vse skupaj obrnil na glavo in z novim Solus GT v resničen serijski izdelek prelevil prav Vision GT. Še več, izdelati nameravajo 25 primerkov, za vsakega bo potrebno odšteti najmanj 3 milijone evrov – izdatno več kot v videoigri.

Čeprav se Solus GT in Vision GT oblikovno močno spogledujeta, je pri serijskem modelu prišlo do velike spremembe pri pogonskem sklopu in brez skrbi, šlo je na boljše. Namesto hibridnega V8 so Solusu namenili 5,2-litrski atmosferski V10, ki se zvrti vse do 10 tisoč vrtljajev in ob poeziji zvoka ustvari 840 KM in 650 Nm navora. Gre sicer za kompleksen dirkaški agregat v slogu Le Mans prototipov, saj zahteva enourno segrevanje na delovno temperaturo pred podvigi na stezi, obenem predstavlja del strukture vozila, vključno s sedemstopenjskim sekvenčnim menjalnikom s karbonsko sklopko, ki daje podporo vzmetenju.

Solus GT pričakovano ni legalen za uporabo na cesti, a z izjemo Formule, gre za najhitrejšega McLarna do sedaj, ki z lahkoto pomete s Senno GTR, P1 GTR in 720S GT3X. Za razliko od sorodnikov ne uporablja evolucije serijskega karbonskega monokoka, temveč unikatno šasijo razvito za ta projekt. Skupna masa tak znaša manj kot 1.000 kilogramov, hkrati s divjo aerodinamično obliko ustvari 1.200 kilogramov potiska k tlom. To doseže brez aktivne aerodinamike, le z rešitvami stare šole – ogromno zadnje krilce, razni usmerjevalci zraka in zračni tuneli pod karoserijo.

Med najbolj enkratne lastnosti Solusa GT nedvomno spada sredinska sedalna razporeditev, znotraj ozkega kokpita kot pri lovskih letalih, s stekleno, naprej pomično streho. Sedež je fiksiran v sam monokok, voznik si lahko prilagaja stopalke in z gumbi posejan volan. Po popolni nastavitvi sedalnega položaj, zagonu motorja in vstopu na stezo, bo Souls GT pokazal svoje prave sposobnosti – doseg stotice v 2,5 sekundah in najvišja hitrost 320 km/h.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button