AvtomobilizemNovice

Lexus IS 500 F Sport Performance: Japonci še niso obupali na V8 motorjem

Lexus z novo strupeno limuzino nakazuje nove smernice podjetja.

BMW M3 in Mercedes-AMG C63 sta v ZDA prejela novega tekmeca, Lexusa IS 500 F Sport Perfomance, ki pod motornim pokrovom skriva atmosferski osemvaljnik – je tudi prvi model z novo športno oznako. 500 je končna evolucija nedavno osveženega IS, žal namenjenega le za severno Ameriko.

Zmogljiv motor je dobro poznan sklop uporabljen že pri RC F kupeju in luksuznem grand tourerju LC 500. Nova Lexusova super limuzina bo s svojim atmosferskim V8 v manjšini takšnih avtomobilov. 5-litrska enota sicer v tej konfiguraciji ponuja 472 KM in 535 Nm navora, kar se na zadnji kolesni par prenaša preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika. V zmogljivosti IS 500 predstavlja precejšen poskok od IS 350, katerega žene 3,5-litrski V6. Tudi pri skupni masi vozila drastične razlike ni, saj ima mogočen osemvaljnik le 62 kilogramov več. Poskok v moči tako poskrbi za pospešek do stotice v 4,5 sekundah (1,2 sekundna izboljšava), je pa na udaru poraba, zrasla je s povprečnih 8,4 litrov na slabih deset.

Glavna prednost IS 500 bo brez dvoma zvočna simfonija V8 motorja, ki zapoje preko izpuha z značilnimi štirimi zaključki na zadku. Skladno z novim agregatom je prejel dva vozna načina, Sport S in Sport S +, s katerima spreminjamo odzivnost motorja, natančnost krmiljenja in trdoto vzmetenja. Nova izvedenka IS nakazuje nove smernice premijske japonske znamke, posvetiti se nameravajo izboljšanju vozne dinamike prihajajočih modelov. Končen cilj je predstaviti novo generacijo prefinjenih in udobnih, a obenem dinamičnih Lexusov.

Skladno z novo filozofijo so IS 500 F Sport Performance serijsko opremili z Dynamic Handling paketom, ki prinaša adaptivno vzmetenje in diferencial z delno zaporo. Od šibkejšega IS 350 se razlikuje še po zadnjih blažilnikih razvitih s pomočjo Yamahe in zavorami z močnejšim ugrizom. Vizualno ga lahko ločimo po večji izboklini na pokrovu motorja, podaljšanem odbijaču, unikatnih 19-palčnih platiščih in zadkom z dvojnimi izpušnimi cevmi ter F Sport Performance značkah obarvanih črno namesto srebrno. V kabini, z izjemo novih označb in spremenjenih grafik informacijskega sistema, sprememb ni.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button