AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai Vision FK: Športnik na vodikov pogon s 690 konji

Nov Hyundaijev koncept uporablja Rimacove baterije in elektroniko.

Združenje Hyundai je začrtalo naslednjo stopnjo globalnega širjenja uporabe gorivnih celic v vozilih. Naš pogled pa so najlažje pritegnili z razvojem prototipnega športnega avtomobila na takšno tehnologijo, z baterijami in elektroniko pridobljeno pri sosednjem Rimacu.

Športnik Vision FK je dinamičen kupe z zmogljivostjo nekje 690 KM, ki lahko stotico doseže v manj kot 4 sekundah. Domet je odmerjen pri dobrih 600 kilometrih, ker pa gre za gorivno celico, polnjenje rezervoarja poteka precej hitreje kot pri baterijsko-električnih avtomobilih. Obenem je celoten sistem z gorivno celico in tankom vodika lažji od velike baterije, čeprav Vision še vedno koristi manjši baterijski sklop za lažje doseganje nenadnih pospeškov.

Prav s tem razlogom so se obrnili k partnerju Rimac, saj so obstoječe Hyundaijeve baterije konfigurirane za daljši domet in ne takojšnjo moč. Na tem področju in v elektroniki so mojstri pri Rimac Automobili bistveno bolj dovršeni, obenem lahko s to novo baterijo prevozimo nekaj kilometrov, kadar ni mogoče napolniti vodika. Prototipni športnik ostaja trenutno močno zamaskiran, a hitro lahko opazimo oblikovne poteze sorodne Kie Stinger.

Po besedah inženirjev projekta gre za tehnološko pretiran projekt, vendar zanimiv izziv, nekakšen premikajoč laboratorij za preizkušanje novih tehnologij. Serijska proizvodnja takšnega avtomobila je težko verjetna, bodo pa nove najdbe posledično pomagale pri izdelavi bolj dostopnih sistemov z gorivnimi celicami. Njihovi načrti z vodikom so ogromni, saj že postavljajo tovarne zmožne na letni izdelati 700 tisoč sistemov na vodikove gorivne celice do leta 2030. Tukaj so sicer poleg osebnih avtomobilov prišteta še komercialna vozila, ladje in razni generatorji.

Po mnenju mnogih strokovnjakov in proizvajalcev je tehnologija vodikovih gorivnih celic idealna za težka komercialna vozila dostave na dolge relacije, sistemi so izredno vzdržljivi (preko milijon kilometrov), polnjenje je bistveno hitrejše kot pri baterijah – te bolje ustrezajo dostavnikom za krajše poti v mestnih okoljih.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button