AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

Danes se že lahko preobujete v poletne šolenčke

15. marec je dan D za ljubitelje (nad)kulskega izgleda ...

Kako veste, da je pomlad, ne da bi to tudi povedali? Hja, po mestu se bohotijo pederuše in mišič majčke … no, in ljubitelji jeklenih konjičkov se drenjajo v vrsti pri vulkanizerjih, da na svoj avtomobil zopet namestijo “ta boljša” platišča. Če so boljša nismo prepričani, so pa navadno platišča za letne pnevmatike večja in bolj kul, 15 marec pa je tista ločnica, ko vam zakon letne pnevmatike tudi dovoljuje uporabljati (če ne upoštevate izjem).

Mi smo tokrat povprašali strokovnjake pri Michelinu, kako oni vidijo razvoj njihovih pnevmatik, saj smo se v preteklosti izjemno navduševali nad modelom Cross Climate 2 – v te pnevmatike smo obuli tudi našega Minija, ki smo mu navdahnili povsem svežo podobo TUKAJ. Celoletne pnevmatike Michelin CC2 so verjetno ena od najboljših izbir za tiste, ki ne prevozijo ogromno kilometrov, njihov stil vožnje pa tudi ni dirkaški.

Kako lokacija vpliva na izbiro pnevmatik?

Pri izbiri pnevmatik ima, poleg drugih dejavnikov, pomembno vlogo tudi lokacija. Pri Michelinu analiziramo pogoje uporabe, vremenske razmere, kakovost ceste in voznikove navade, da bi priporočili najprimernejšo pnevmatiko. Če so ti pogoji različni, je tudi priporočena pnevmatika drugačna.

Kako se razlikuje izbira pnevmatik od države do države. Na primer, ali bi celoletne pnevatike v Grčiji sploh prišle v poštev, ali pa na severu Nemčije, na Danskem …?

Kot smo že poudarili, ima lokacija pomembno vlogo pri izbiri pnevmatik. Michelin za Evropo ponuja enako paleto izdelkov in pripravlja prilagojena priporočila glede na druge dejavnike, ki smo jih opisali (izjema so nordijske države, saj tam dodatno ponujamo nekatere zelo specifične izdelke s čepi ali brez njih).

Ali bi pnevmatike za novodobne klasike izbirali na podlagi letne kilometrine ali vremenskih razmer?

Pri Michelinu je naša najpomembnejša prednostna naloga vedno varnost. Vremenske razmere imajo pomembno vlogo pri varnostnih lastnostih pnevmatike, zato vremenske razmere bolj vplivajo na naša priporočila kot število prevoženih kilometrov. Vendar pa moramo na tem mestu omeniti, da je zmogljivost naših pnevmatik zasnovana tako, da zdrži od prvega do zadnjega kilometra svoje življenjske dobe. To pomeni, da naše pnevmatike ohranjajo svojo visoko zmogljivost, dokler njihova obraba ne doseže zakonsko določene meje.

Kakšni so Michelinovi načrti za prihodnost? Razširitev ponudbe? Kje so priložnosti za izboljšanje izdelkov?

Michelinova prednostna naloga je ponuditi vrhunske izdelke, ki služijo resničnim potrebam voznikov. Prepričani smo, da mora biti mobilnost za prihodnost vedno bolj varna, dostopna, učinkovita in okolju prijazna. Ti štirje cilji spodbujajo naše inovacije na področju izdelkov in storitev. Zato se skupina Michelin osredotoča na raziskave in razvoj. S proračunom za leto 2020 v višini približno 646 milijonov EUR, 6000 zaposlenimi in 10 700 aktivnimi patenti po vsem svetu je Michelin nesporno vodilni na področju raziskav in razvoja.

V tem kontekstu nenehno spremljamo razvoj avtomobilske industrije ter razmere na cestah v različnih državah in načine uporabe, ki se prav tako spreminjajo. Na podlagi teh ugotovitev ugotavljamo, katere spremembe so potrebne, da bi naše pnevmatike še naprej ustrezale dejanskim potrebam voznikov.

Oblikovalci pnevmatik. Za kaj so odgovorni pri oblikovanju pnevmatike, kot je Cross Climate 2, kje so triki, ki so laikom skriti?

V vsakem koraku procesa oblikovanja pnevmatik so vključena vsa strokovna področja raziskav in razvoja. Razumevanje potreb, raziskave materialov, modeliranje in simulacija, oblikovanje in arhitektura pnevmatik ter tekalne plasti, testiranje in meritve ter industrializacija – vse to je vključeno v proces. Pri Michelinu gredo vse naše pnevmatike skozi isto “oblikovalsko zanko”.

Varnost je pri načrtovanju pnevmatik na prvem mestu. Nato se naši oblikovalci ukvarjajo z uravnoteženjem drugih zmogljivosti, ki jih vozniki potrebujejo. Poleg tega so pozorni na proizvodni proces in skrbijo za to, da proizvodnja poteka z najmanjšim odtisom za okolje.

Simulatorji in aplikacije za modeliranje se uporabljajo pri raziskavah notranje arhitekture pnevmatik in zasnove tekalne plasti, da se dosežejo cilji glede zmogljivosti. Za hitro analizo in razumevanje rezultatov se lahko uporablja virtualna animacija.

Michelinovi laboratoriji ponujajo več kot 400 simulacijskih aplikacij za povečanje potenciala vseh svojih pnevmatik. Konkretno za pnevmatiko Michelin Cross Climate 2 je njena osnovna izboljšava arhitektura tekalne plasti. Sestavljena je iz zelo majhnih blokov, katerih zmogljivost je zasnovana tako, da je trajna, saj ohranijo svojo visoko zmogljivost, dokler ne dosežejo zakonsko določene meje za zamenjavo.

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button