AvtomobilizemNovice

Audi odobrava uporabo obdelanega rastlinskega olja v dizlih

Obnovljivo gorivo HVO (Hydrotreated Vegetable Oil – obdelano rastlinsko olje) lahko zmanjša izpuste ogljikovega dioksida za 95 odstotkov.

Audi je prižgal zeleno luč za uporabo obnovljivega goriva v nekaterih izmed V6 dizelskih motorjih, kot del iniciative za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida njihovih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem.

Ekološko gorivo odobreno za uporabo je obdelano rastlinsko olje ali HVO, izdelano iz odpadnega olja, kasneje obdelanega z hidrogeniranjem, s čimer postane primeren za uporabo v dizelskih motorjih. Poleg večje prijaznosti do okolja, je takšno gorivo čistejše in bolj učinkovito pri povečanju zmogljivosti motorjev, predvsem pri hladnem zagonu.

Gorivo HVO je lahko dodatek klasičnega dizelskega goriva ali pa kot samostojen energent. Vsi Audijevi modeli zmožni delovanja na ekološko gorivo bodo prejeli nalepko XTL znotraj vrat rezervoarja. Kratica XTL ponazarja kompatibilnost z različnimi vrstami obnovljivih goriv oziroma gre za oznako sintetičnih dizelskih goriv.

Audijevi modeli na listi so V6 dizelsko gnani A4 A5, A6, A7, A8, Q7 in Q8 izdelani od sredine februarja 2022 naprej. Uporaba HVO goriva bo pri teh motorjih znižala izpuste CO2 za 70 do 95 odstotkov, v primerjavi z naftnimi derivati. Vse več avtomobilov pri Audiju in tudi prvi koncernu Volkswagen bo zaradi želja po zmanjšanju ogljičnega odtisa delovalo na sintetična goriva, saj bosta z marcem kompatibilna tudi Q5 in A6 Allroad ter Touareg.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button