NasvetiNasveti in varnost

Za zgoraj brez: Kako vzdrževati streho kabrioleta?

Pokrivalne kreacije na brezstrešnih lepotcih so ponavadi že prave pravcate tehnološke umetnine, je povsem logično, da potrebujejo prav poseben tretma.

Kako pogosto čistimo avtomobil in streho, je povsem odvisno od tega, v kakšnih okoliščinah uporabljamo našega nagca. Umazane vozne podlage in neugodni vremenski pogoji pa stvari še kako poslabšajo. Tako je v določenih primerih priporočljivo zložljive strehe, zlasti če so te obarvane, očistiti vsaj enkrat tedensko, da se nakopičena nesnaga ne zažre globlje v vlakna, posmrtne ostanke mrčesa, saj, soli, katrana, ptičje kakce, drevesno smolo in ostale podobne nadloge pa je priporočljivo očistiti takoj, ko nastanejo oziroma takoj, ko je to mogoče.

Škodljivo delovanje tovrstnih madežev še pospešujejo visoka vlažnost, visoke temperature in neposredna izpostavljenost močni sončni svetlobi. Poznamo dve vrsti zložljivih streh: najobičajneše so platnene, dražje in sodobnejše kabriolete pa ponavadi proizvajalci opremljajo s trdimi strehami iz raznovrstnih plastičnih mas (t.i. targa), zadnje steklo je ponavadi izdelano iz umetne mase, redkeje stekla.

Pred čiščenjem vsekakor preletite navodila proizvajalca, osnove čiščenja pa zapovedujejo, da je uporaba kakršnihkoli tlačnih čistilcev (štrajfiks) in avtopralnic najtopleje odsvetovana. Strehe nikoli ne odpirajte, če le-ta ni popolnoma suha – takšno početje lahko privede do nastanka kolonij plesni na vaši strehi, ki jih je nemogoče popolnoma očistiti. Prav tako toplo odsvetujem odpiranje ob močno umazani strehi, saj s tem madeže le razmažemo po preostali površini strehe. Upam, da je vsem jasno, da strehe, obložene s snegom in ledom, ne gre premikati. Strehe ne puščajte odprte več dni skupaj, ampak jo od časa do časa zaprite, da preprečite zaležanine in zmečkanine, poleg tega se streha po določenem času “zaleži” in jo je zato težje zapreti.

Prva stvar, ki se je lotimo pri vzdrževanju, je notranjost strehe.

Najprej preverite vsa mesta, kjer bi se lahko nabiral prah. Takšni prostorčki so ponavadi vogali, pregibi in koti, še posebej tisti v zadnjem delu strehe. Težavo odpravite z običajnim sesalcem z nastavkom za prah ali pa uporabite staro dobro vlažno krpo s kančkom vašega najljubšega večnamenskega čistila za notranjost avtomobila. Obrisati je potrebno tudi prečke in palice, ki sestavljajo konstrukcijo strehe.

Kakršnakoli okna, ki so sestavni del strehe, očistite v skladu z njihovo sestavo, vendar nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil, kot so nitro razredčilo, različna topila in bencini! Najbolje je, če okno obrišemo z mehko vlažno krpo in ga nato do suhega obrišemo z bombažno krpo. Večina čistil, namenjenih za čiščenje okenskih stekel, namreč ni primerna za čiščenje prozorne plastike. Če se na oknu nahaja trdovraten madež, uporabite čistilo, ki ga priporoča proizvajalec avtomobila. Občasno je priporočljivo podmazati tudi gibljive dele konstrukcije strehe, vendar bodite pazljivi, da boste izbrali takšno mazivo, ki ob visokih poletnih temperaturah ne bo pričelo kapljati po notranjosti vozila.

Čiščenje zunanjosti strehe je odvisno od materialov, iz katerih je le-ta izdelana.

Trde strehe oziroma strehe, izdelane iz plastičnih mas, se lahko čistijo z blago raztopino večnamenskega čistilnega sredstva in mehke ščetke. Tovrstne strehe ponavadi zahtevajo večkratno zaporedno čiščenje. Po vsakem čiščenju strehe temeljito sperite s tekočo čisto vodo celotno vozilo. Na trdih strehah ne uporabljajte voska ali polirnega sredstva (to velja tudi za avtopralnice), saj uporaba tovrstnih sredstev oslabi material.

Platnene strehe (čeprav je danes večina tovrstnih streh narejena iz najlona) so ponavadi manj zahtevne glede vzdrževanja, saj jih ni potrebno čistiti ob vsakem pranju vozila. Ponavadi je dovolj, če umazanijo s strehe na suho odstranite z mehko ščetko. Streho vedno krtačite od sprednjega konca proti zadnjemu oz. v smeri vlaken. Če streho čistite z vodo, zadostuje, da jo operete z mehko ščetko in šamponom, ki ga priporoča proizvajalec vozila. Če se na strehi nahajajo madeži, kot so ptičji iztrebki in drevesne smole, se jih lotite z blago raztopino večnamenskega čistilnega sredstva in mehke ščetke. Če to ne zadostuje, poskusite z uporabo ščetke srednje trdote.

Plastičnim oknom, ki niso več tako prozorna, kot so nekoč bila, lahko z uporabo ustrezne polirne paste povrnemo skoraj ves mladostni sijaj in prozornost. Ko smo s čiščenjem končali, naj se streha in avtomobil dodobra osušita, vendar ne na neposredni sončni svetlobi. Ker Slovenija ni ravno dežela večnega poletja, morajo vsi kabrioleti nekako preživeti tudi zimske razmere.

Že zgodaj jeseni je priporočljivo platnene strehe impregnirati s posebnim impregnacijskim sredstvom. To ne le podaljša življenjsko dobo strehe, ampak tudi preprečuje umazaniji, da bi prodrla globje v material. Če avtomobil prezimuje v garaži, pustite stranska stekla priprta, da se v notranjosti strehe zaradi temperaturnih razlik ne nabira kondenz. Če avtomobil prezimuje zunaj pod ponjavo, jo v lepih zimskih dneh malce odstranite – ponjava resda ščiti lak in streho pred zimskimi padavinami in ostalimi neprilikami, vendar obenem pod seboj zadržuje vlago, kar pospeši rjavenje avtomobila. Spomladi pa nikar ne pozabite na temeljito čiščenje avtomobila in strehe.

Na koncu lahko ugotovimo, da kabrioleti glede vzdrževanja niti niso tako zelo zahtevni, kar pa ne bi mogli reči za mini krilca in njihove lastnice. No, pa o tem mogoče kdaj drugič …

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button