Nasveti in varnostV razmislekVarnost

Otroški sedeži naj ne bodo le za okras

Kaj govori statistika in kako le-ta vpliva na udeležence v prometu.

Statistika je kot bikini. Veliko odkriva, a tisto ključno zakrije. Saj poznate moralno dilemo? Ali bi kot kretničar obrnili tire pri podivjanem vlaku tja, kjer bo zadel 100 ljudi, ali v smer kjer bo zadel zgolj enega. Odločitev se zdi povsem logična … dokler ni tisti eden nekdo, ki je za vas pomemben in ljub. In točno takšna je statistika. Kaj vam pomagajo statistični podatki za obdobje 2018-2023, kjer Slovenija beleži izjemen napredek pri zmanjšanju števila smrtnih primerov otrok v prometnih nesrečah v primerjavi z drugimi državami EU, če pa ta statistika vključuje vašega otroka?

Kljub temu se še vedno pojavljajo izzivi, saj je v zadnjem šestletnem obdobju prišlo do pet smrtnih primerov in 28 hujših telesnih poškodb otrok potnikov na slovenskih cestah, število lažjih telesnih poškodb pa se giblje v povprečju okoli 183 letno. Najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu so nedvomno otroci. Posebno ogroženi so takrat, kadar se vozijo kot potniki v motornih vozilih. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 14. odstavku 88. člena določa, da morajo biti otroci v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom, manjši od 140 kg ali lažji od 36 kg, zavarovani z zadrževalnim sistemom, ki je primeren fizičnim lastnostim otroka.

Na predstavitvi otroških sedežev Swandoo (v naboru imajo tri sedeže -Charles, Marie, Albert) v ljubljanskem Baby centru smo si pobližje ogledali pravilno rokavanje z otroškimi sedeži, ki jih številni jemljejo za samoumevne. Recimo tako. Telefon izpred 10 let boste prej videli v kakšnem muzeju novejše zgodovine, kot v rokah (žepu) mimoidočega. Mar ni zanimivo? Telefon mora biti najnovejši, pogosto tudi avto, pnevmatike in otroški sedeži pa so lahko tisti v katerih smo se še mi prevažali. Ne boste verjeli, tudi avtomobilski otroški sedeži so izjemno napredovali.

Vzlic tega ne čudi, da je veliko več lažjih telesnih poškodb otrok potnikov (v povprečju 183 letno), saj mnogi odrasli pri prevozu otrok niso dosledni pri uporabi zadrževalnih sistemov, jih ne uporabljajo na krajših razdaljah, napačno nastavijo varnostni pas, pred pripenjanjem ne odstranijo debelih plasti oblačil (debele zimske jakne) izberejo napačno vrsto varnostnega sedeža, ga nepravilno namestijo, uporabljajo rabljen ali poškodovan avtosedež …

Ali pa preprosto ne uporabljajo avtosedeža in se ne zavedajo fizikalnih zakonitosti, ki pravijo, da se pri 50km/h naletna teža otroka poveča na 22,5-kratnik otrokove mase. Udarec pri trku pri hitrosti 50 km/h pa lahko primerjamo z udarcem pri padcu z 10 m v globino. Ti podatki so ključni za starše, stare starše in otroka, za lažje razumevanje fizikalnih zakonitosti gibanja in hudih posledic, ki jih nevednost ali neodgovorno ravnanje v tem primeru največkrat staršev lahko stane izgube zdravja ali celo življenja otroka!

LETO

SMRT

HUDA TELESNA POŠKODBA

LAŽJA TELESNA POŠKODBA

2018

/

7

230

2019

/

6

238

2020

3

2

123

2021

2

5

163

2022

/

6

156

2023

1

2

188

Tabela 1 – Posledice prometnih nesreč – otrok potnik (potniki stari od 0 do 14 let) Vir: Policija

Nedosledno uporabo oz. neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih opaža tudi Policija na terenu. Policija namreč ob rednem nadzoru cestnega prometa ugotavlja povprečno okvirno 4.600 kršitev letno zaradi neuporabe zadrževalnih sistemov. Statistični podatki izkazujejo še nekolikšni porast teh kršitev ravno v času covid-19 pandemije, ko je bilo sicer na slovenskih cestah manj prometa.

LETO

ŠTEVILO KRŠITEV

2018

3.650

2019

4.448

2020

5.224

2021

5.832

2022

4.703

2023

4.027

Tabela 2- Število kršitev 14. odstavka, 88. člena ZPrCP, ki določa da morajo biti otroci v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom manjši od 140 kg ali lažji od 36 kg zavarovani z zadrževalnim sistemom, ki je primeren fizičnim lastnostim otroka Vir: Policija

Otroški sedež naj ne bo le odvečni rekvizit, ki ga je z zakonom potrebno prevažati v avtomobilu. Prav tako naj bo varnost otroka na prvem mestu, seveda, če velja, da je otrok vaš največji zaklad. Se boste res udrihali po prsih, ker ste privarčevali nekaj deset evrov, morda pa je bilo teh nekaj evrov ločnica med bolj ali manj hudo poškodbo? Hja, v našem uredništvu vedno znova in znova poudarjamo, da je največja norost varčevati pri varnosti in zdravju, a že bežen prelet po trgovinah pove veliko. Nakupovali vozički se šibijo pod težo vseh (ne)potrebščin, zunaj hudi avtomobili, številni pa obuti v takšne pnevmatike, da jih niti najhujšemu sovražniku ne bi privoščili …

Boštjan Horvat
foto: Baby center

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button