Nasveti in varnostVojska

KONTROLNI STOLP v Vojašnici Cerklje ob Krki

V tem letu so v Vojašnici Cerklje ob Krki pridobili nov, sodoben objekt in naprave za delo navigacijskih služb zračnega prometa. Objekt je bil zgrajen v dogovorjenem roku – 365 dni, oziroma dan pred napovedanim rokom in je slovenske davkoplačevalce stal 10,8 milijonov evrov.

Od tega je vrednost samega stolpa 7,8 milijona, 2 milijona je vredna vojaška infrastruktura okolice letališča in 670 tisoč notranja oprema stolpa. V tako kratkem času so uspeli 4000 kubičnih metrov betona, 600 kg armature in 100 ton jeklene konstrukcije preoblikovati v zgornji del stolpa. Pri slednjem gre za zelo zahtevno konstrukcijo, ki je bila projektirana in izvedena tako, da v jekleni konstrukciji ni nikakršnih notranjih napetosti.

Poenostavljeno povedano, zaradi tresljajev ali delovanja materiala, zaradi notranjih ali zunanjih vplivov ne sme priti do nikakršnih deformacij, saj bi le-to privedlo do pokanja stekla in motenja tehnike, ki je nameščena v tem stolpu. Letališki stolp za brigado zračne obrambe in letalstva pomeni izboljšanje pogojev za delo. Ne samo osnovnih letaliških, kot so nadzor letenja in meteorologi in usposobljeni, ki opravljajo z zvezami, ampak tudi drugih, ki bodo delovali v tem objektu. Izvedba tega projekta pa ni trajala zgolj leto, temveč se je pričela že dve leti prej, ko so k sodelovanju povabili vse bodoče uporabnike tega stolpa in za tehnološki del, vse strokovnjake s tega področja.

Vseh področij v tem stolpu je skupaj kar 19, ki so organizirana za namen delovanja stolpa. Pomagali so jim tudi kolegi iz drugih državnih organov, izmed katerih je najpomembnejši Direktorat za civilno letalstvo iz Ministrstva za promet in kontrolo zračnega prometa Slovenije, ki so podoben projekt načrtovali že sami, mu dodali še vojaške elemente ter pripeljali do izgradnje. Projekt je torej tehnološko dovršen, saj ima vse potrebne tehnične sisteme za vojaško delovanje.

Slovensko vojsko je projekt stal 60 tisoč evrov manj kot ob podpisu pogodbe, kar je omembe vredno dejanje. Pri opravljenem delu imajo ključno vlogo nadzorni organi, za sisteme delovanja v objektu pa je pridobljeno obratovalno dovoljenje, ki omogoča, da se službe, ki bodo uporabljale ta objekt, organizirano in kontrolirano selijo.

Letališče se bo še naprej dograjevalo. Najprej z navigacijsko opremo, kasneje, v letih 2011 in 2012, pa bo podaljšana celo letališka steza, s čimer bomo ustrezali merilom NATA.

Irena Muren
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

  1. Vrednost kontrolnega stolpa prav gotovo NI 7,8 miljona, kajti malce ste zamešali stvari, se meni zelo dobro zdi. Ta vaš kontrolni stolp pa med drugim vsak dan hodi po cesti, ampak glej nenavadni pojav, stoji še vedno V Cerkljah ob Krki. In pa, tale vaš kotrolni stolp je sedaj nekaterim onemogočil dostop do osnovnih živjenskih storitev in nam omogoča le še vstop v trgovino (le zakaj vsak dan poslušam da so me le še kosti?!- izpeta pesem!) Tako, da vam predlagam, da si ne izmišljujete, da moramo sedaj *davkoplačevalci* plačevat vaš kontrolni stolp v Hoferju, Lidlu itd. ker ste si izmislili številke po svojih željah. Ok? Hvala! In ne, tgovine niso rešitev, če se hočete še kdaj znebiti CoV-2…ki ste si ga, kakopak, zopet izmislili. Glejte, letališki ljudje, najprej napišite resnične številke in ne take, ki vam ustrezajo. In potem ne prepričujte nas, da je treba tole vašo letališko infrastrukturo plačevat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button