Mini ProjektNasveti in varnost

Akumulatorji in novodbni klasiki

Mini je pokašljeval, ni vžgal, zamenjati ga bo treba ... Kaj torej z elektriko?

Dobra reč štirikolesnih starcev je zagotovo njihova električna napeljava, saj je praviloma enostavna in posledično bolj zanesljiva. Dobro označeni kabli, prav tako škatla z varovalkami ter preprosta menjava žarnic, tako v lučeh kot v armaturni plošči. Kaj pa hranilnik električne energije, ki poskrbi za zagon priletnega Minija in kasnejše napajanje vseh njegovih porabnikov? Prav to problematiko bomo glodali v današnji epizodi Mini projekta.

Po statistiki sodeč so namreč neustrezno napolnjeni akumulatorji krivi za kar polovico vseh vozil, ki klavrno čakajo na prihod vlečne službe. Da bi se temu v našem Miniju izognili, saj je prvi njegov vžig zaradi nič kaj svežega akumulatorja deloval kot rahel kašelj, smo se obrnili na strokovnjake iz Tovarne avtomobilskih baterij oziroma družbo TAB, ki proizvaja tako raznovrstne akumulatorske baterije, tako litij-ionske kot svinčeno-kislinske , zagonske in monoblok baterije. Mi smo se seveda zglasili na oddelku za zagonske baterije in sicer pri seriji Topla. Saj veste, tisti ki zjutraj takoj kresne.

In ker je kar devet vrst akumulatorjev v seriji Topla se bomo za začetek malce izobrazili, da bi razumeli funkcije avtomobilskega akumulatorja in se posledično odločili za pravega.

Akumulator – ima ga vsak avtomobil, tudi električni

Čemu 12-voltni akumulator sploh služi? Za začetek predgretju valjev in nato zagonu vozila. Takrat se zahteva visoka moč za zaganjač ,ki obrne vztrajnik oziroma ročično gred in tako se klasično vozilo zažene. Med delovanjem vozila akumulator napaja vse električne porabnike, med katere sodijo luči (zunanje in ambientalne), brisalci, klimatska naprava, gretje stekel, volana in sedežev, multimedija skupaj z radiem ter nenazadnje še lastni porabniki na periferiji motorja – vodna črpalka, injektorji goriva ter grelne svečke ob vžigu. Seveda bi akumulator brez napajanja kmalu ostal brez energije, zato se stalno polni iz generatorja (alternatorja), ki ga poganja motor vozila. Več električnih komponent deluje, bolj alternator polni akumulator in s tem večja je poraba energije oziroma goriva.

Kaj pa električna vozila?

Tudi ta imajo za napajanje zgoraj opisanih porabnikov nameščen 12-voltni sistem z akumulatorjem, ki se napaja iz večje baterije. Slednja deluje na bistveno višji napetosti, saj elektromotor(-ji) za pogon vozila zahtevajo znatno višjo električno moč, vendar bo tudi električni avtomobil v primeru odpovedi klasičnega akumulatorja obstal. Ne glede na pogon torej, vsak avtomobil za delovanje potrebuje 12-voltni akumulator.

Tipi akumulatorjev

V aktualni ponudbi boste naleteli na skoraj desetletja znane klasične svinčeno-kislinske akumulatorje, ki so za današnje razmere sicer le zmerno stabilni (hitro se izpraznijo) vendar so zaradi nizke cene še vedno najbolj razširjeni. Nekoliko boljši so EFB akumulatorji (ang. Enhanced Flooded Battery), ki zdržijo več ciklov polnjenja in praznjenja ter jih med polnjenjem ni potrebno dopolniti z destilirano vodo – zato tudi nimajo čepkov za to. Namenjena so vozilom s Strat&Stop tehnologijo, ki je prisotna že v praktično vseh novih avtomobilih.

Mini je trenutno še vedno neugleden, a ima nov električni napoj. Toplin!

Najmočnejši kislinski akumulatorji imajo oznako AGM (ang. Absorbent Glass Mat), pri katerih se elektrolit nahaja v trdnem stanju – vezan v prepojeno stekleno volno. So zelo stabilni in praktično brez vzdrževanja ter imajo daljšo življenjsko dobo, zato so praviloma dražji. Precej razširjeni so tudi gelski akumulatorji, v katerih se elektrolit nahaja v obliki gela. So precej robustni a imajo nižjo energijsko gostoto in višjo notranjo upornost v primerjavi z AGM. Najboljši so seveda litij-ionski akumulatorji, ki imajo enako tehnologijo kot baterije električnih vozil, zato so posledično tudi zelo dragi in zahtevajo drugačno polnilno tehnologijo kot »klasični« avtomobilski akumulatorji.

Seveda vse zgoraj našteto dobite tudi pri Topli, vendar naš Mini nima Start & Stop sistema, kot tudi ne pretiranih zahtev pri zagonu motorja, zato smo se odločili za osnovno serijo Topla Energy. Ta še vedno velja za zmogljivo in zanesljivo, zato se je zdela kot najbolj primerna. Ko smo določili tip akumulatorja je sledila še ustrezna velikost in njegova zmogljivost. To imate predpisano v navodilih za uporabo vozila, zato je bila izbira relativno enostavna – Topla Energy model E60H, kar pomeni kapaciteto 60 Ah, kolikor velevajo navodila.

Zlata pravila vzdrževanja akumulatorja

Še preden se od srčike elektrike v klasično gnanih vozilih poslovimo bomo ponovili nekaj osnovnih pravil, da bo e-hranilnik v kar se da najboljšem stanju. Slednjega odraža njegova optimalna napolnjenost, ki je ob različni rabi vozila in spremenljivem vremenu (predvsem hladne zime in vroča poletja) praktično ne moremo doseči. Podobno velja za sezonska vozila, ki mirujejo več mesecev in prav tam je akumulator najbolj izpostavljen samopraznjenju, torej postopni izgubi zmogljivosti. Zato je smiselno avtomobil, predvsem v zimskem času, redno zapeljati na daljšo vožnjo, da se akumulator pretirano ne izprazni ter se ustrezno dopolni. V primeru daljšega mirovanja pa akumulatorju privoščite polnjenje preko namenskih polnilcev, ki bodo poskrbeli za ustrezno stanje.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button