DružabnoNovice

Respect

O poti glasbene ikone, da bi našla svoj glas.

“Bodite samosvoj umetnik in vedno bodite prepričani v to, kar počnete. Če ne boste samozavestni, tega morda ne boste storili.” – Aretha Franklin

V začetku oktobra v kinematografe prihaja zgodba o eni največjih pevk in pianistk, Arethi Franklin. R&B pevko bo upodobila oskarjevka Jennifer Hudson, ki jo je legendarna pevka Franklinova osebno izbrala, da jo upodobi na velikem platnu. Biografska glasbena drama z naslovom Respect je posvečena pevki Franklinovi, ki je umrla avgusta 2018. Film je režirala Liesl Tommy, scenarij pa napisala Tracey Scott Wilson. Poleg Hudsonove v neverjetni resnični zgodbi zaigrajo še Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige in drugi. Biografska glasbena drama Respect pa na redni spored v kinematografe prihaja 7. oktobra 2021.

O zgodbi

Biografska drama Respect predstavlja kariero Arethe Franklin od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu do mednarodne super zvezde.

»Poleg Jennifer Hudson ni večje oboževalke Arethe Franklin od mene. Ko so me prvič povabili k filmu, sem takoj vedela, da se želim osredotočiti na določeno časovno obdobje življenja gospe Franklin, ki je vsebovalo stvari, ki jih širša javnost ni vedela. Morala je na popotovanje, da je postala briljantna glasbenica, ki jo poznamo. Meni je to popotovanje predstavljalo najbolj poglobljeno preiskavo njene zapuščine. Ta film sem od začetka videla kot zgodbo o mladi ženski z največjim glasom na svetu, ki se je borila, da bi našla svoj glas,« je o veliki umetnici in filmu povedala režiserka Liesl Tommy.

Glas Arethe Franklin velja za najboljšega, najmočnejšega in kulturno izjemno pomembnega. Nekatere uspešnice kraljice soula – “Respect”, “(You Make Me Feel Like A) Natural Woman”, “I Say a Little Prayer” in “Think” – so postale del ameriškega glasbenega kanona – vse klasike, ki so opredelile upor temnopoltih med Gibanjem za državljanske pravice, gibanjem Black Power in gibanjem žensk – in še v današnjem času odmevajo, ko je svet v krizi in potrebuje duševnost. Franklinova je iz lastnih življenjskih izkušenj ustvarila zemljevid, ko je kot nadarjen otrok z velikim privilegijem odraščala v Detroitu, ki je razumelo pomembnost socialnega protesta, rasne pravičnosti in organiziranja skupnosti, ki je bilo osredotočeno neposredno na temelj črne cerkve – vere, maše in samouresničevanja.

Rudi Leskovec
foto: Karantanija

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button