UreZanimivosti

Presežki in razočaranja urarskega sejma v Ženevi

Izgovori in manko domišljije, želja po dobičkih pa visokoleteča.

Urarska saga v Ženevi zaključuje svoje dejanje za leto 2022. Dogodek Watches and Wonders je obetal veliko, vendar postregel s sila zadržano obliko ter bore malo predstavitev domišljavih časomerov za zapestja.

Čeprav so ukrepi za preprečevanje okužb s Covid-19 bolj ali manj sproščeni, se je dogodek odvijal delno na spletu in delno na sejmišču Palexpo v Ženevi. Mnogi se boste imena sejmišča spomnili, z zdaj že skoraj pozabljenega, salona avtomobilov v Ženevi. Skratka, zaradi vse nastale zmede, kdo bo lahko šel na sejmišče in kdo ne, smo se s fanti z uredništva odločili, da to pot ne krenemo ob ženevsko jezero.

Napaka? Sploh ne. Glede na predstavljeno smo kar veseli, da smo ostali doma. In o novostih pisali na ogljično nevtralen način, kar v današnjem času precej šteje (če odštejemo energijo računalnika ter serverjev, …).

Novosti z urarskega salona bomo podrobneje predstavljali še tekom naslednjih dni, tukaj pa strjujemo predstavljene ure v naše imaginarne kategorije: – presežki, ure za vsak žep ter saj ni res, pa je!

Presežki

Brez dvoma se v kategorijo presežkov uvrščata ”orbitalna tourbillona” manufakture Jaeger-LeCoultre. Da ne zamorim s specifikacijami, si na priloženih fotografijah oglejte podrobnosti Zemlje in Vesolja. Če vas ta dva nista navdušila, no, potem je tukaj še Ulysse Nardin Freak S. Star Wars tematika na vašem zapestju. Jasno je, da gre v teh primerih za precej butične ure, a kljub več 100 tisočakom nastavljenim cenam verjamem, da so že našle svoje lastnike.

Ure za vsak žep

Breitlinga imamo Slovenci zelo radi, zato gre sklepati, da bo novi Navitimer pri nas našel kakšnega svežega lastnika. O Breitling Navitimerju smo že pisali tukaj, zagotovo pa je to ena bolj ikoničnih kot tudi dobro cenovno pozicioniranih ur. Pridružuje se ji specialni Monaco, zasnovan z dolgoletnim partnerjem športnih dogodkov Gulf Oil. Če pa vam kvadratni Monaco ni po godu, se lahko usmerite v linijo Carrera, katero so ustvarili skupaj s Porschejem.

Pošteno, nič kaj razvpito, zapestno kreacijo so predstavili še pri Tudorju. Black Bay Pro. Všečna ura, narejena v luči vsakodnevne brezkompromisne rabe. Mogoče ne toliko za vas žep, ampak nedvomno izstopajoča ročna ura je Jaeger-LeCoultre Polaris Perpetual Calendar. Čeprav malce nepotrebna komplikacija v potapljaški uri, kot celota deluje popolno, sploh v izdaji iz rdečega zlata.

Saj ni res, pa je

Med največjimi razočaranji letošnjega dogodka Watches & Wonders je znamka IWC. Pravzaprav ni predstavila nič konkretnega. Napovedi so bile, da bodo lansirali svežo linijo Ingenuirja ali posodobili Aquatimerja. Tudi Da Vinci je že zelo star. A odločili so se, da bodo svoje pilotske časomere ponudili v dodatnih dveh odtenkih hišnega materiala Ceratanium. So pa po drugi strani na svoj razstavni prostor postavili mnogo ladijskih kontejnerjev, gala večer pa je izpolnil Hans Zimmer.

Rolex je ponovno poskrbel za posmeh. Uspelo jim je prestaviti krono ter okence datuma iz desne na levo stran ohišja. Mogoče so zgolj kontra vpeli zapestnico. Kdo bi vedel. ”Memi” na to se že vrstijo, s tem pa se žal povečuje čakalna vrsta blagovno hlastajočih ”ljubiteljev”. Ne smem mimo Tudorja, ki je za dobro uravnoteženost predstavil dvotonske različice obstoječih ur iz ponudbe. Bljak.

Kdo je še prosperiral? Hublot je naredil razuzdano različico Cartier Santosa, Zenith je dobesedno skopiral barvne in materialne različice Rolex Daytone za svojega Chronomasterja Sport, Panerai pridobiva ekološko železo, medtem ko Patek Philippe lista po arhivskih zapisih.

Rocco
foto: W&W

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button