TestiUre

Glashütte Original SeaQ Panorama Date

Zapestne ure so za ljubitelje več kot samo pripomoček za merjenje časa. S spremljevalci zapestja se uživa druženje skozi vsakdan in kot vselej občuduje njihovo mojstrsko dovršenost ročnega dela.

Mnogi s svojimi časomeri povezujejo življenjske zgodbe ter jih uporabljajo za izražanje osebnosti, zato v tem primeru že govorimo o zbirateljstvu. Ne glede na število ur, je vstop v svet prestižnega urarstva luksuz sam po sebi. Konec koncev, zakaj bi si lastili zapestno uro, če že sleherna elektronska naprava prikazuje čas, ki je za povrh še točen. A nas ljubitelje ur žene nekaj drugega, težko opisljivega. Zmes častitljivosti strojev, humane marljivosti in otipljive romantike.

Vendar, kdaj oseba postane ljubitelj ur in kaj mora za to storiti? Odgovor je povsem enostaven, saj ta ne obstaja. No, vsaj enoznačen ne. Poglavitno je, da so vam všeč zapestne ure in da ste željani novih spoznanj. Koliko ur? Ena je za začetek dovolj in če je takšna, kot sem jo nosil zadnja dva tedna verjemite, da ne boste potrebovali druge!

Koncept v tujini znan kot ‘one-watch collection’ (kolekcija z eno uro) ni tako neprivlačen. V obdobju, ko se ljudi navaja na minimalizem, pa sploh ne tako neroden. Tudi sam sem do nedavnega vsaj 10 let nosil eno zapestno uro. Preizkušeni Glashütte Original SeaQ Panorama Date bi potencialno lahko brez obotavljanj prevzel njegovo nalogo za naslednjih 10 let in še kakšno zraven.

Kolekcija ene ure? SeaQ fotografiran s telefonom Xiaomi 11T Pro na stojalu IFL Watches.

Potapljaška ura za življenjski stil tipa kamorkoli, kadarkoli in karkoli. Ura, ki se bo soočila s takšnim tempom, je navadno preprosta, brez navlake. Verjetno ne boste vsakdan rabili kronografa z deljeno sekundo ali 1000 m vodotesnosti. Zagatovo tudi ne turbilona. Po mojem mnenju je Glashütte Original SeaQ Panorama Date popolna izbira za kolekcijo ene ure. Pa poglejmo zakaj.

Ohišje premera 43,20 mm narejeno iz nerjavečega jekla združuje lepo mešanico brušenih in poliranih površin. Mislim, da je to ključno za vsestranskost modela SeaQ. Preveč poliranja ustvari eleganten časomer z ‘blink-blink’ prezenco, medtem ko ima celostno brušenje nasproten učinek in uro premakne predaleč v izgled starinske vojaške ure. Za nekatere je to v redu, toda za vsestranskost si verjetno želite uro, ki bo ustrezala okolju »od plaže do sejne sobe«. Mogoče je res to nekakšen stereotip v krogih ljubiteljev ur ali kliše, vendar ima veliko smisla. Končna vsestranskost sega od dopoldanskega poslovnega sestanka, do poznega kosila s prijatelji ter večernega obiska opere z najdražjo osebo.

Izjemna kvaliteta izdelave – supermakro zajem s kamero Xiaomi 11T Pro.

Za nameček se ta ura dobro znajde tudi na plaži, saj lahko med plavanjem v vodi izkoristite 300 m vodotesnosti oziroma uporabite vrtljivo keramično luneto za svoj potop. Prav nič se ne ustraši teme, kajti kazalci in indikatorji ur svetijo s pomočjo luminiscence. Preprosto se dobro znajde v aktivnostih, in v njih zasije.

Mogoče še niste slišali za manufakturo Glashütte Original, ki prihaja iz istoimenskega mesta, a naj dodam, da se pregovoru ‘ura mora biti iz Švice’, kar malo tresejo črke. Nemci so znani urarji, konec koncev iz te ‘vasice’ prihaja velecenjeni ‘Lange s sinovi’ in še številni drugi manjši izdelovalci prestižnih ur. Tradicija ‘Haute horologie’ pri Glashütte Original ostaja in dejstvo, da ohranjajo tisto pregovorno nemško kvaliteto, je še kako razvidno pri potapljaškem modelu SeaQ.

Čudovita zapestnica in ohišje s safirnim kristalom na hrbtni strani. Skozenj vidimo skeletni rotor avtomatskega mehanizma narejen iz 21 karatnega zlata z dvojnim G simbolom.

Kovinska zapestnica je mojstrsko izvezena. Členi so tako tesno skupaj, da le redko medse sprejmejo kocino. Ob tem se tri-členska zapestnica izvrstno prilega zapestju ter je udobna tudi pri celodnevnem nošenju. Pikolovce zadosti mehanska zaponka, v katero je vgrajen mehanizem za fino nastavitev dolžine z razponom 0,5 cm. Idealno za slehernega nosača, saj se tekom dneva zapestje malenkost odebeli, zato še kako prav pride tisti eleganten gumb, s pritiskom katerega se sprosti dodatni milimeter ali dva kovinske zapestnice. Čeprav je model SeaQ ponujen še v kombinaciji s tekstilnim ali kavčuk paščkom, dajem nasvet, da ga vzemite s kovinsko zapestnico. Poleg tega, da slednja ustvari bolj vsestranski izgled, se nakup takšne različice izplača z ekonomskega vidika. Namreč kovinske zapestnice so hudičevo draga dodatna oprema.

Poglavje zase je številčnica, katero ustvarjajo v ‘hiši’. Podjetje Glashütte Original je še eno redkih v urarski industriji, ki ima lastno proizvodnjo številčnic ter mojstre, kateri se občasno igrajo ustvarjalne igrice – priporočam, da si ogledate njihov portfelj tukaj.

Glashüette Original številčnice ustvarja v ‘hiši’. Detajli so perfektni, kakor tudi učinek sončnih žarkov. Foto: Xiaomi 11T Pro

Testni čas sem preživel čas s čudovitim, modrim SeaQ Panorama Date. Glashütte Original ponuja še druge barvne možnosti za ta model (kakor tudi manjšo dimenzijo s premerom 39,5 mm), če slučajno niste tako navdušeni nad modro številčnico. Klasična črna je ena izmed možnosti, ki obenem nudi svojevrstno vsestranskost in jo je mogoče kombinirati z mnogimi stili oblačenja. Všeč mi je tudi srebrni model s črno luneto in pozlačenimi kazalci in indeksi ur. Takšen izgleda še posebej hudo! Nazadnje je v kolekciji še letošnja aktualna zelena številčnica, katera pa me najverjetneje zaradi širnega pompa trenutno ne gane. Glasujem za modro ali srebrno številčnico!

Mehanizem je še eno področje, kjer ta ura resnično zasije. To, da hišni avtomatski mehanizem, kaliber 36-13 shrani do 100 ur energije je izjemno, dih pa marsikomu zastane, ko to ‘vsestransko’ uro obrnemo. Hrbtna stran razkrije vpogled v horološko mojstrovino, v kateri izstopa skeletni rotor avtomatskega mehanizma narejen iz 21 karatnega zlata z dvojnim G simbolom.

Glashüette Original SeaQ Panorama Date se znajde v vsaki situaciji. Dobesedno. Potep s kolesom po Ljubljani. Fotografirano s Xiaomi 11T Pro – brez filtra :).

In ravno to je poanta te vsestranske ure, za katero se lahko skrije ljubitelj urarstva. S sila preprostim izgledom ne želi dajati vtisa bogatije na zapestju, čeprav se tam nahaja več kot 10 evropskih tisočakov. Zagotovo pristoji posamezniku, ki ceni urarstvo, a ne želi izstopati kot sleherni Instagram povzpetnik s kronami na številčnici. Okus je še ena beseda, katero gre pripisati prestižnemu potapljaču, saj v nasprotnem primeru lahko izbiramo med številnimi potapljaškimi urami s precej nižjo cenovno postavko.

Glashütte Original SeaQ Panorama Date ne želi biti ura, ki bi začela debato, ampak je/postane del zgodbe osebe, ki obožuje lepe ter dragocene stvari povezane v čas(omer). Torej, zmes častitljivosti strojev, humane marljivosti in otipljive romantike.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Glashüette Original SeaQ Panorama Date

Ohišje 43,20 mm premer; 15,65 mm višina, kovinsko ohišje – brušeno, polirano; keramična luneta s 60 minutno skalo; 300 m vodotesnost
Številčnica Galvanizirana modra z učinkom sončnih žarkov, prikaz datuma ob 4.uri – Panorama Date, svetlo modra luminiscenca indikatorjev ur
Mehanizem Hišni avtomatski mehanizem Calibre 36-13; 28.800 alternanc na uro / 4 Hz; zaloga energije 100 ur; skeletni rotor avtomatskega mehanizma narejen iz 21 karatnega zlata z dvojnim G simbolom
Pas Brušeno polirana kovinska zapestnica (3 členi) z zaponko s fino nastavitvijo; širina 21 mm
Referenčna številka 1-36-13-02-81-70
Cena 12.300 €

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button