AvtomobiliGospodarska vozilaTesti

Volkswagen Multivan 2.0 TSI

Multirazkošnost na štirih kolesih

Kako pogosto vas zasrbijo pete, da bi se odpravili na daljšo pot, pa vas vedno znova premagajo številni izgovori? Saj veste, avtomobil je premajhen, bencin predrag, pa vreme, nadalje še slabe ceste … Izgovorov kolikor želite. A vendar obstaja rešitev, ki omogoča, da preživljate kakovosten čas, bodisi za dovolj ugodno ceno bodisi s številnimi prijatelji. Prav osupljivo je, kako so lahko kombiji lahko uporabni, če pa s seboj vzamete še nekaj prijateljev, ki so pripravljeni odšteti za svoj delež, pa takšna druženja/popotovanja postanejo nadvse cenovno ugodna, hkrati pa še utrdite vaše medosebne vezi.

Mi smo si za glavnega protagonista izbrali Volkswagnovega Multivana, ki smo ga s sopotniki zares nestrpno pričakovali. Kultno potniško vozilo, ki tudi slovenske ceste premaguje že zavidljivih 72 pomladi, je luč sveta ugledalo davnega leta 1950. Takrat v izvedenki s sila poenostavljenim imenom T1. Naš štirikolesni sopotnik je v svoji zadnji podobi prvič predstavljen kot samostojni model in se počasi distancira od sorodnega (nekoč dvojčka) Transporterja.

Torej. Četverica avanture željnih je že v nizkem štartu. Multivan je nared, da vanj zbašemo toliko nepotrebščin, da imajo ostali mimoidoči občutek, da opravljamo selitvene storitve, ostane le še vprašanje – kam? In ker je pot bolj pomembna od cilja, smo si zadali osvojiti (skoraj) vse rdeče postojanke na kultnem (jugoslovanskem) monopolyju – otok Rab, otok Krk, otok Pag pa smo zamenjali z obiskom otoka Cres. In ni lepšega občutka kot podaljšan konec tedna z bonusom enega, ali dveh, dela prostih dni, ki ravno sovpadata z začetkom ali koncem vikenda.

Brez dvoma je Multivan prvak v praktičnosti, predvsem kar se zadeva izbire sedežene postavitve. Naša „team building“ ekipa, si je sedežni red zamislila z dvema spredaj, dva sta bila na sredini in eden v zadnji vrsti – za vsak slučaj. Saj poznate tisto modrost, ko je priložnostno milo jero najbolje (in najlažje) posaditi nekam zadaj, da potniki spredaj lahko uživajo, bodisi v miri bodisi v dobri debati. Nasploh je kombinacij v Multivanu malo morje. Spredaj kraljujeta dva pilotska sedeža z naslonoma za obe roki, drugo in tretjo vrsto pa si je možno prilagoditi z do petimi dodatnimi sedeži in/ali zložljivo mizico. V kolikor se odločite za potovanje v dvoje, lahko iz vozila odstranite vse preostale sedeže in dobite ravno dno, ki je, s pomočjo napihljivih blazinah, nadvse udobno in primerno za preživljanje noči na odmaknjenih (in dovoljenih!) krajih, kjer vas bodo zjutraj predramili prvi sončni žarki. Velja še omeniti, da sedeži tehtajo med 23 in 29 kilogrami in ne predstavljajo večjega napora pri rokovanju, zavoljo šin pa je premikanje vzdolž druge in tretje vrste sila preprosto.

20-minutna plovba vas pripelje na največji hrvaški otok. Izven turistične sezone vam bodo južni sosedje za to pot zaračunali 16 evrov (med sezono 20), saj Multivan s svojimi 2.092 kilogrami ustreza gaberitom osebnih vozil do 3 ton. Kraj, ki ga na Cresu nikakor ne smete zamuditi so Lubenice. Simpatična vasica oziroma utrdba je zgrajena na klifu, do katere pa vodi precej ozka in zavita cesta. Začetni strah srečevanja z mimovozečimi vozili se je hitro razblinil, k čemur je pripomogla precej smela in dovolj vitka širina vozila, ki meri 194 centimetrov. Vsekakor se je iz Lubenic več kot priporočljivo odpraviti po pešpoti, ki vodi do ene najlepših plaž na svetu – po mnenju številnih svetovnih vodičev – Sv. Ivan. Mi smo za pot potorebovali slabo uro po bregu navzdol (in nekaj več kot uro za sprehod nazaj), zagotovo pa končna nagrada odtehta vsak prehojen meter. V kolikor ste vzeli s seboj še pohodne čevlje, se le odpravite do Vranskega jezera, ki je zvedavim pogledom povsem skrit, do njega pa vodi le nekaj manj označenih poti. Gre namreč za precej veliko jezero, ki služi kot vodni rezervoar za otok Cres, a deluje precej meditativno, ko ga enkrat uzrete. Na otoka Cres nikar ne zapustite, če si niste ogledali plaž Mali bok in Koromačna. Plaži sta pravi balzam za oči, a sta v poletnih mesecih obljudeni kot kolonija mrožev – še enkrat več pride v poštev obisk izven sezone.

Cres ponuja zares lepe ceste, ki so Multivanu pisane na kožo. S svojimi 150 kW je več kot suveren sopotnik skozi vse zavite in vzpenjajoče odseke, 320 Nm navora pa poskrbi, da se odličen dvosklopčni samodejni menjlanik le redko odloči po menjavi zobnikov sedmih prestav. Na seznamu „obvezno videti“, si obkrožite še izlet do Malega Lošinja, ki ponuja številne možnosti zabave, nočnega življenja, sprostitve, rekreacije … Ena bolj priporočljivih idej je vožnja s kolesom po kolesarski poti ,ki se vije ob morju, slednja pa vas bo popeljala mimo številnih prečudovitih zalivov in se zaključila v Velem Lošinju. No, naše druženje na Cresu je počasi sledilo h koncu, le še prijetna pot do Marega in nato plovba s trajektom, tokrat je trajala 25 minut, do mesta Valbiska na Krku. Tisti, ki ste pogosteje na trajektih (ali ostalih ozkih mestih, kjer parkirate vozilo), boste še kako cenili stranski drsni vrati, ki poskrbita, da vaši sopotniki/otroci ne bodo puščali sledi na ostalih (ne)premičninah.

Zanimivo je, da otok Krk ponuja številne zanimivosti, ki so mnogim nepoznane. V kolikor v vas tli vsaj malo pustolovca, si morate obvezno ogledati hotel Haludovo v Malinski. Nekoč je veljal za najboljši in najbolj razkošen hotel na Balkanu. Kar nekaj pričevanj govori, da naj bi gostje zaužili tudi 100 kilogramov jastogov in pet kilogramov kaviarja na dan. Danes je hotel zgolj še bleda senca nekdanje slave in le piš vetra skozi klavrne ruševine opeva blišč, ki so ga takrat doživljali obiskovalci tega mondenega hotela. Zato pa je toliko bolj udobna in bleščeča vožnja z Multivanom. Snovalci iz Wolfsburga so želeli Multivana bistveno bolj približati vozniški izkušnji iz osebnih avtomobilov. Oba naslona za roke sta po višini nastavljiva in ponujata idealno nastavitev, tako za visokorasle kot tiste, ki bi si želeli kakšen dodaten centimeter višine.

V kolikor bi si želeli podoživeti še nekoliko bolj oddaljeno letnico, kot je bila tista z nastankom T1, potem se le odpravite do kraja Fulfinum Mirine, kjer stoji arheološko najdišče in številne ruševine iz rimskih časov. K sreči je mnogim ta kraj nepoznan, tako da boste lahko v miru uživali ob bučanju valov morja in sprehodu skozi reprizo rimskih časov. Če se vrnemo 2000 let nazaj v sedanjost in se ozremo po sodobni konzoli Mulitvana, ugotovimo, da si Rimljani takrat niti v sanjah niso predstavljali, na kakšen način se bo vozilo po njihovih poteh. Velik, 10-palčni, osrednji zaslon je občutljiv na dotik, medtem ko je voznikov informacijski zaslon z novo generacijo povsem digitaliziran. Izbirate lahko med preštevilnimi funkcijami, od radia, potovalnega računalnika, nastavitvami radarskega tempomata, navigacije … obenem pa lahko izbirate med različnimi grafičnimi prikazi hitorsti in prikazovalnikom števila motornih vrtljajev. Osrednji, na dotik občutljivi, zaslon je srce vozila in vam omogoča sila intuitivno rokovanje. Preko vtičnic USB tipa C lahko priklopite tudi vaše pametne telefone (podpira mobilnike z operacijskim sistemom Android in iOS), preko njih pa lahko poslušate svojo najljubšo glasbo, opravite telefonski klic, ali pa si na navigaciji nastavite novo destinacijo.

Mi smo se odpravili na drugi del otoka, in v navigacijskega pomočnika vpisali Baška in Stara Baška. Vasici sta si po morski (ali zračni) poti precej blizu, toda za obisk ene in druge z vozilom, boste morali prevoziti kar zajeten kos poti. Sploh Stara Baška ima še vedno tisti neokrnjeni melos jadranskih obmorskih vasic. Baška je že nekoliko bolj prilagojena množičnemu turizmu, a bo izven visoke sezone ponudila možnost za prijeten in sproščen sprehod – predvsem neutoložljivi romantiki bodo tukaj prišli na svoj račun. Manj poznano je še mestece Vrbnik, ki leži v simaptičnem zalivu, vendar slednjemu vseeno namenite nekaj vašega časa, zagotovo vam ne bo žal. Naša krožna pot se je zaključila v Valbiski, kjer smo se vkrcali za trajekt na Rab.

Plovba do pristanišča Lopar na Rabu traja uro in 20 minut, vaša denarnica pa bo lažja za 20 evrov (v visoki sezoni 25 evrov). Rab je najmanjši otok izmed trojice, a zato nič manj zanimiv. Na zahodnem delu otoka ponuja Rajsko plažo, tako jo namreč imenujejo, ki je prepredena z mivko in bo všeč predvsem mlajšim potnikom v Multivanu. Ker Multivan v svojih nedrjih skriva skoraj brezmejno količino prtljažnega prostora, si sami nismo pustili dvakrat reči, da bi s seboj vzeli še napihljiv čoln … in vesla … in varnostne jopiče … Prtljažnega prostora je za 1,7 kubika, v kolikor boste sedeže pustili doma, si lahko v vozilo zložite za natančno 3.000 litrov prtljage!

V našem primeru je 2-litrski bencinski agregat posrkal v povprečju dobrih 8 litrov goriva, kar ob 60-litrski posodi za gorivo pomeni, da boste brez težav prevozili 700-kilometrsko pot. Verjetno se številni sprašujete, kako globoko je potrebno seči za takšno popotovanje, ki traja od tri do pet dni – odvisno od vaše avanturistične narave, iskanja skritih kotičkov, raziskovanja, ali pa zgolj posedanja/poležavanja na plažah. V kolikor ste v kategoriji asketov in si kosilo/večerjo radi pripravite v osrčju narave, hkrati pa se ne bojite spati v objemu štorskih platnov, bodo takšni izleti sila ugodni, sploh, če si stroške razdeli štiri, pet, šest ali celo sedem potnikov. Če ste na strani takšnih, ki prisegajo na 4- ali 5-zvezdične hotele, je že dolgo poznana rečenica, in sicer samo nebo je meja.

Kot je bilo zapisano že v uvodu, so takšni izleti verjetno najboljši način povezovanja in utrjevanja medsebojnih vezi. Zagotovo nobeno popotovanje ne mine zgolj v sožitju in simbiozi, a so ravno stresni, dramatični in nepredvidljivi trenutki tisti, ki krepijo naše medosebne odnose. Nato sledijo neskončne debate s prijatelji, ko se vrnete v domači kraj in podoživljanje vseh mogočih dogodkov, in kar je najbolj zanimivo, vedno se spomnimo le lepih trenutkov. Ni vedno bistven cilj, bistveno je, da lahko svoj čas preživite v družbi vam ljubih oseb, Multivan pa poskrbi, da je teh oseb v vašem življenju najmanj sedem …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.973 / 1.941 / 1.907
Medosna razdalja (mm) 3.124
Prostornina prtljažnika (l) 1700 – 3300
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.092 / 2.850
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1984
Največja moč pri vrt./min. 152 kW (204 KM) pri 5000-6500
Največji navor pri vrt./min. 320 Nm pri 1600-4300
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,4
Posoda za gorivo (l) 60
Poraba po EU normah (l/100 km) 9,5 / 6,6 / 7,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9
Emisije CO2 (g/km) 175
Cena osnovnega modela (v EUR) 42.827
Cena testnega modela (v EUR) 51.480
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.vw-gospodarska.si

Povezani članki

6 komentarjev

  1. Če že, se vzame hibrida. Ne vem kako je vam uspelo peljati 8l na 100, ker zna ta motor popit tudi 12 litrov. In to na izi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button