AvtomobiliTesti

Renault Clio Techno TCe 90

Sveža jed z veliko žlico domačnosti

Letošnja pomlad je prinesla medgeneracijsko nadgradnjo »slovenskega štirikolesnega sina« in šele ob padanju listja z drevja je vendarle zapeljal tudi na asfalt naše male deželice. Govora je seveda o »faceliftu« pete generacije Renault Clia, ki je bila relativno obsežna in smo o njej poročali na povezavi TUKAJ. V našem uredništvu se je oglasil Clio Techno TCe 90, kar pomeni, da je bil skoraj najbolje opremljen, medtem ko je pod motornim pokrovom domoval litrski trivaljnik z 91 KM. Ker smo s pogonom že praktično na »ti«, smo se lotili seciranja stvari, ki so bile deležne izrazitejše prenove. Novi Clio je namreč sodobnejši in naprednješi.

Začel bom pri meni ljubši nadgradnji – sprednjemu videzu. Ta je sedaj bistveno drznejši, zahvaljujoč pol-diamantni podobi dnevnih LED svetil, razširjeni maski in poudarjenim bokom. Slednja tudi v mraku kažejo jasno prezenco francoskega mestneža in so resnična popestritev vozila. Zdi se, da so se vodilni za krmilom francoske znamke vendarle odločili nekaj več kreativnosti prepustiti tudi Cliovim snovalcem in nadaljevanje pozitivne zunanje zgodbe se pravzaprav prične ob odprtju dveri.

Ko vstopite v novega Clia, je prostor nekako domač in intuitiven, čeprav je opazno napredoval. Tam po novem domujejo okolju bolj prijazni biološki in reciklirani materiali. V katalogu so zapisali, da so prevleke armaturne plošče, vrat in oblazinjenja, ki močno vplivajo na ambientalno izkušnjo potnikov, v 60-odstotkih tvorjene in rastlinskih vlaken. Pa ne kar katerih, temveč tistih, ki izvirajo iz trajnostno upravljanih evropskih gozdov. Zatorej ne bom brcnil v temo, če zapišem, da ima novi Clio v rokah »eko škisa« v partiji taroka, ki ga stalno igra s svojimi razrednimi tekmeci.

Cliov ambient je resnično napredoval. Delno prevlečen in odet v oblazinjenje s kombinacijo tkanine in umetnega usnja vabi kot to počno njegovi bistveno večji in dražji sorodniki iz Renaultove hiše. Kar poklikajte po priloženih fotografijah in se prepričajte sami, sam pa pojdem naprej. Naprej v smislu tehnologije, kajti na sredini se bohoti 9,3-palčni multimedijski zaslon, ki je prav tako dobrodošla noviteta. Pod njim domujejo že znani vrtljivi gumbi za klimatizacijo, še nižje pa je bivališče našel brezžični polnilnik za naše mobilnike. Sicer že znane Renaultove rešitve, ki so končno našle pot do Clia.

Seveda to s strani tehnike in elektronike ni vse, kajti Clio po novem gosti tudi 20 naprednih varnostno-asistenčnih sistemov za pomoč pri vožnji. Francozi so celoten program razvoja in vgradnje pametnih pomočnikov poimenovali »Human first«, kar naj bi se nanašalo na varnost potnikov in preostalih udeležencev. Med vidnejšimi novostmi velja omeniti kamere s 360-stopinjskim pogledom za enostavno manevriranje po parkirišču, adaptivni tempomat, možnost prostoročnega parkiranja in recimo sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu. Zopet novosti, ki so malčka iz Novega mesta izdatno potisnile v osredje in tekmecem vrgle rokavico.

Pogon, ki ohranja praktično vse možnosti le polno električne ne, je edini element brez vidnejših sprememb – in prav je tako. V našem primeru je pod motornim pokrovom brnel litrski trivaljnik, ki razvije solidnih 90 konjičev in jih na prednji kolesni par spravi preko ročnega menjalnika. Solidna partija, ki je vedno na meniju, le ob hibridni različici ne. Poraba se je gibala med petimi in šestimi litri, kar je spodbudna vest za vse, ki se ne želijo odreči oktanski opciji.

In prav lepa reč je nenazadnje tudi dejstvo, da ne rabite oropati banke, da bi se s Cliom peljali čez planke. Če skupaj »ošvrknemo« cenik ta veleva, da je povsem osnovni in zares skromni Clio Authentic SCe 65 na voljo od 15.990 evrov. Naš bistveno bolje opremljeni in gnani testnež je v osnovi zahteval malenkost manj kot 19 tisočakov, kar je glede na stanje trga precej spodbudna vest. Pri testnežu so vendarle dodali še nekaj opreme za pomoč pri vožnji, ki je skupaj s ceno zanimive sive barve končni zapitek dvignila na slabih 21 tisočakov. V kolikor bi se odločili za hibrida, pa pripravite še šest tisočakov, kolikor vrednotijo nadgradnjo v bencinsko-električno simbiozo pod motornim pokrovom.

4 kulske

Fotrov kotiček

S Cliom sva in še vedno paseva krave. Ko sem jaz risal prve likovne podobe, ki so jim vzgojitelji v mali šoli rekli jabolka in hruške, je on ugledal luč sveta. Tekom generacij sva se tako ali drugače družila, skupaj zapeljala do roza vozniškega dovoljenja in se kot dobra prijatelja vsake toliko srečala za nekaj dni. Danes sva oba bistveno bolj zrela in pametnejša. Clio zagotovo, moje izvide še čakajo.

Sicer priznam, da pri premičninah ne prisegam na bio & eko zadeve, medtem ko je moj pajdaš bil primoran zapeljati korak dlje in se ne zgolj približati, temveč prekositi konkurenco. Mirne vesti zaključim, da mu je to uspelo, čeprav si skrivoma želim, da bi se naslednjič po zares dolgem času vendarle srečala z dizlom v nosu vozila. Nostalgija me daje, to je vse …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com, Renault

HVALIMO:
+ Prezenca. Dinamična in samozavestna. Čas je, da Clio stopi v ospredje.
+ LED svetlobni podpis je všečno izstopajoč.
+ Siva Schiste karoserijska barva in Techno oprema – kot rit in srajca.
+ Elektronski pomočniki so v veliko pomoč tudi pri mestnih vozilih.
+ Z blagom prevlečeni notranji elementi. Spet jih omenjam, vendar z razlogom.
+ Ima skoraj vse kar imajo veliki in to šteje.
+ Cena.

GRAJAMO:
– Bi bilo kičasto, če bi samodejni menjalnik spustili še kam razen v hibrida ter zatem v motorno paleto dodali še 1,3-litrski TCe agregat? Na globalni listi opcij je, jaz pa sprašujem za prijatelja …

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.047 / 1.728 / 1.437
Medosna razdalja (mm) 2.583
Prostornina prtljažnika (l) 391 – 1.069
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.218 / 1.605
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 67 kW (94 KM) pri 5.000
Največji navor pri vrt./min. 160 Nm med 2.100 – 3.750
Največja hitrost (km/h) 174
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 12,2
Posoda za gorivo (l) 42
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,6
Emisije CO2 (g/km) 119
Cena osnovnega modela (v EUR) 18.990
Cena testnega modela (v EUR) 20.860
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

  1. Clio je res presenrtljivo napredoval. Ampakca se samo meni dozdeva, da je ze velikostno na ravni prvega megane-a?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button