NovicePredstavitve

Renault Clio (2023)

Ljubljenec slovenskih src je doživel korenito pomladitev. Postal je sodobnejši in še bolj dinamičen.

Renaultov prodajni hit, malček Clio, v letošnje leto vstopa z obsežno prenovo podobe in tehnološkimi izboljšavami. Oblikovno sledi smernicam ostalih novejših modelov in vpeljuje nekaj elementov konceptov, s čimer bo ohranil konkurenčnost v svojem razredu, namreč francoski mestnež je v svojem obstoju prepričal že preko 16 milijonov kupcev.

Za razliko od nekaterih medživljenjskih prenov, je Cliova precej obsežna, vsaj na področju oblikovanja sprednjega dela, kjer se odvija veliko novega. V primerjavi s predhodnikom ima nekoliko ožja LED žarometa, dramatično grafiko dnevnih svetil, ki postajajo stalnica novejših Renaultov. Osvetlitev se druži z odrezavo začrtanim odbijačem, novo mrežo maske, svežimi platišči do velikosti 17-palcev in preurejeno paleto karoserijskih barv. Pomladitev se odraža tudi na zadku avtomobila, le da je tam bolj ali manj omejena na spremenjeno osvetlitve in rahle popravke odbijača.

V notranjosti je prenova precej manj dramatična in osredotočena na izboljšave tehnološkega ozadja ter dvig kakovosti, s poudarkom na trajnosti, namreč nikjer ni moč najti usnja, več je tudi recikliranih materialov. Digitalno področje zastopajo digitalni merilniki s 7- ali 10-palčnim zaslonom in 9,3-palčni osrednji informacijski zaslon na dotik, sedaj brezžično povezljiv s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto. Ljubitelje športnega videza bo navdušil nov paket opreme Esprit Alpine, ki je nadomestil prejšnji R-Line, s katerim nakazujejo na večjo povezavo s sorodno športno znamko Alpine. Dinamičen paket prinaša kontrastno obarvane odbijače, unikatna platišča, razne okrasne embleme, v notranjosti pa objemajoča športna sedeža, oblazinjenje v tehnični tkanini in modre šive.

Pod pokrovom motorja drastičnih sprememb ni, največ upanja polagajo na hibridni pogonski sklop E-Tech 145, ki sestoji iz 1,6-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja s 69 kW, elektromotorja s 36 kW, zaganjalnega generatorja in baterije s kapaciteto 1,2 kWh. Ekološko osveščeni hibrid s 14 načini varčnega delovanja v mestnem okolju praktično vozi le na elektriko in skupno poskrbi za 40-odstotno zmanjšanje porabe v primerjavi s konkurenčnim klasičnim motorjem. Preostalo motorno paleto sestavljajo bolj koncencionale enote, vstopni litrski atmosferski bencinar SCe 65 s petstopenjskim ročnim menjalnikom, litrski trivaljni turbobencinar TCe 90 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in prisilno polnjen trivaljnik TCe 100 LPG na utekočinjen plin, za zmanjšanje stroškov goriva. Clio ostaja eden redkih v tem segmentu, ki še ponuja dizelsko različico, in sicer izvedenko dCi 100.

Prenovljeni Renault Clio bo kupcem na voljo od 15.990 evrov, kolikor velja osnovni Sce 65 s stopnjo opreme Authentic. Dizelska ponudba se prčenja pri 19.390 evrih, vrh ponudbe pa predstavlja hibridni Clio Esprit Alpine, za katerega bo potrebno bančni račun olajšati za najmanj 26.890 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button