AvtomobiliTesti

Kia Sorento 2.2 CRDi AWD EX Limited Panorama ISG 8DCT

Korejski »univerzalec«

Da so Korejci postali spoštovani »igrači« na avtomobilskem parketu je sedaj jasno slehernemu vsaj rahlemu poznavalcu avtomobilizma Ko je Kia v letu 1997 razglasila bankrot so pri Hyundaiju zavihali rokave, segli po zlatnikih v hranilniku in presegli Fordovo ponudbo za odkup ter morda nevede pričeli izjemno zgodbo o uspehu. Medsebojno lastništvo med Kio in Hyundaijem danes rezultira v pestri paleti modelov obeh znamk, ki se tako oblikovno kot tehnološko uvrščajo v vrh svojih segmentov. Zapriseženi germanofili se temu morda nekoliko posmehujete, vendar zgolj le in zato, ker svoje zadnjice trmoglavo ne želite posaditi v enega izmed korejcev in mu ponuditi priložnost. Vas je strah korekcije prepričanj?

Že kar nekaj Save je preteklo odkar sem se nazadnje družil s katerim od Kia modelov in nedavno vnovično snidenje je steklo v izredno prešernem vzdušju. Predali so mi namreč ključe aktualne in z opremo nabito polne četrte generacije Sorenta, ki na asfaltu domuje že od leta 2021. Paradni konj svoje znamke si temelje pričakovano deli s sorodnim Hyundai Santa Fejem, vendar če sem za slednjega na povezavi TUKAJ zapisal, da se je oblikovno nekoliko pomehkužil, potem naj takoj dodam nekaj e-črnila, da je Sorento postal resen in uglajen prestižni družinski SUV – brez oblikovne mehkobe. Iz terenskih oblačil v prvi in drugi generaciji je ob četrti generaciji zapeljal v oglati večerni obleki. Le poglejte kako eleganten je, ne glede na ozadje – mesto, narava ali vse vmes. Spredaj odlično poudarja »tigrovo masko«, medtem ko so ozke dvodelne luči na zadku le še pika na i celotni samozavesti polni prezenci. Kaj pa se skriva pri skoraj petih metrih vmes? Veliko …

Zastavonoša svoje znamke slovi kot samozavesten, tehnološko dovršen in seveda izredno prostoren avtomobil. S črnim nappa usnjem prežeta nedrja, ki spominjajo na udobje salonov višjega nivoja, so krojena po mojem okusu in tvorijo odlično zmes sodobne digitalizacije ter »old school« funkcionalnosti s stikali. Snovalci so ob novi generaciji medosje ločili za dodatne tri centimetre in s tem že tako prostoren voz še dodatno razbohotili. Mi smo gostili petsedežnika, medtem ko lahko v konfiguratorju dodate še dva sedeža tretje vrste. Pri peterici potnikov prtljažnik sprejme kar 910 litrov, pri čemer bo prevoz oseb in/ali opreme vsled individualno pomičnih in poklopnih sedežev druge vrste stekel na kar nekaj načinov. V primeru pospravljene druge sedežne vrste pa boste v korejskega velikana spravili za kar 2.100 litrov prtljage. Žal vas moram razočarati, da ne morete unovčiti davčnih olajšav za gospodarska vozila navkljub vsem litrov v nahrbtniku.

Digitalizacijo ambienta zastopata tako voznikov 12,3-palčen instrumentacijski zaslon kot osrednji 10,25-palčni, ki ga lahko krmilite tudi preko obkrožajočih stikal. Sedeži so za kapitana in prvega častnika tako ogrevani kot hlajeni, pohvaliti pa velja tudi dvoprekatne odprtine ventilacije. Sorento bo pravcati izziv tehnofilom, ki lahko ure in ure preždijo na mestu in raziskujejo vse opcije, ki jih je moč prenastaviti. Nič manj dela jim ne bodo vzeli voznikovi elektronski pomočniki, katerih seznam spominja na dolge romane, primerne za zimske urice ob kaminu.

Nam strojnikom bo po drugi strani srce zaigralo ob zagonu agregata. Kljub hibridni opciji v motorni paleti (pričakovano) favoriziram 2,2-litrski turbodizel s 194 KM in 440 Nm navora. Motorju je dodan nov 8-stopenjski samodejni pretikač zobnikov, ki navor prenaša na vsa štiri kolesa. Pravkar našteta pogonska četica skoraj dve toni težko družinsko kočijo naokoli premika dovolj dinamično in samozavestno, da boste od vožnje raje odnehali vi kot Sorento. Ko boste svoje lakaste čeveljce zamenjali za gojzarje, in se podali na višje ležeče predele Slovenije, ne pozabite vključiti enega izmed terenskih voznih programov – Snow, Mud ali Sand, ki dopolnjujejo osnovno peterico z oznakami mehkobni Comfort, okolju podrejeni Eco, očetovski Sport in razmeram prilagojeni Smart. Ne glede na smer v navigaciji in vremenske razmere, tako pogonsko podkrepljeni Sorento vas zagotovo dostavi na cilj. Pri tem ne boste rabili jemati bančnih posojil za nafto, saj je povprečna poraba med druženjem znašala približno sedem litrov. Dizelski Sorento ima še eno zanimivo funkcijo, ki ji uradno rečejo Remote Smart Park Assist. Ta v praksi pomeni, da lahko preko ključa vozila le-tega naprej ali nazaj premaknete brez da bi vanj sedli. Prikladna reč v skromnih evropskih parkirnih hišah.

Sorento kot prvi med svojimi vleče najbolj imenitno kočijo z značko Kia. V njej peterica potnikov ob skoraj kubičnem metru prtljage ležerno in sila udobno požira dolge razdalje, ne glede na letni čas ali morebiti malce slabše utrjen teren. Kljub temu se zdi skoraj 68 tisočakov, kolikor velja predlagana cena za najbolj izdatno Sorentovo različico, še vedno veliko, zato niso pri uvozniku nič kaj skoparili s popusti in končno vrednost skoraj butične korejske kočije uravnotežili na slabih 53 tisočakov. Marsikateri germanofil stežka požira slino v tem trenutku …

4 kulske

Fotrov kotiček

Kia Sorento ni dirkalni, temveč paradni konj znamke. Lahko je tudi vlečni, saj brez težav zadaj pripnete čoln ali prikolico z dejanskimi kopitarji. Nudi dovolj prostora za petčlanske familije, ki jih bo elegantno zapeljal na hčerin maturantski ples, suvereno na otroški smučarski tabor v Alpah ali s strešnim kovčkom in že omenjenim plovilom na prikolici preko mosta na Pelješac – z enim tankom. Sorento je z dizlom v nosu velik korejski univerzalec in kot takemu se lahko zgolj spoštljivo priklonim.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Oglat, eleganten in samozavesten videz. Tega danes na asfaltu manjka.
+ Samozavestna »tigrova maska« straši voznike pred vami.
+ Prostor za potnike je bogato odmerjen.
+ Nič manj z 910 litri tudi za kramo v nahrbtniku.
+ Ambient je harmonija sodobnosti in praktičnosti.
+ Kakovost materialov se meri z najboljšimi (ljudskimi) konkurenti.
+ Zmogljivost pogona prekaša vašo drznost.
+ Poraba goriva. Pri teh gabaritih in masi je zavidljivo sprejemljiva.
+ Cena s popusti konkurente sili v paniko.

GRAJAMO:
– Možnosti nastavitev je toliko, da bi skoraj potrebovali študij. Vsaj en semester.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.810 / 1.900 / 1.695
Medosna razdalja (mm) 2.815
Prostornina prtljažnika (l) 910 – 2.100
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.867 / 2.510
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.151
Največja moč pri vrt./min. 142 kW (194 KM) pri 3.800
Največji navor pri vrt./min. 440 Nm pri 1.750 – 2.750
Največja hitrost (km/h) 205
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,2
Posoda za gorivo (l) 67
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
Emisije CO2 (g/km) 173
Cena osnovnega modela (v EUR) 67.899
Cena testnega modela (v EUR) 67.899 / 52.899 s popustom
Uvoznik KMAG d.o.o.
Spletna stran www.kia.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button