AvtomobiliTesti

Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid 1,6 T-GDI Impression

Ona bi izbrala Santa Fe

Vedno, ko sporočim, da bo naslednji testnež zapeljal iz Hyundaijevega ateljeja se doma nekoliko zasvetijo učki. Vse tri dame, tako starejša kot obe mlajši kar hrepenijo po velikem korejskem SUV-ju z imenom Santa Fe. Nežni velikan z juga tega politično napetega polotoka je namreč balzam za njihove tri dušice. Velik, prostoren, udoben in varen. Kaj bi si še lahko želeli? Kakopak, tudi varčnost. Tudi takega imajo, ki hodi v štric s sodobnimi smernicami elektrifikacije – vozi namreč tako na elektriko kot na bencin. Kako varčno oziroma v kakšnem deležu pa je odvisno od kapitanovih linij cestne plovbe.

Aktualni Santa Fe ni noviteta na slovenskih cestah. V letu 2021 je bil deležen medgeneracijske prenove, ki je pod motorni pogon vpeljala Hyundaijev priključno-hibridni pogon, še daljši seznam opreme in asistenčno-varnostnih pomočnikov ter seveda nekaj kozmetičnih popravkov. Za slednje nisem ravno prepričan, da so res popravki, saj mi je bila oblika pred prenovo ljubša, če vprašate moja dekleta je ta tako kot prej – vrhunska. Širša kaskadna maska, dnevne LED luči v obliki črke T in kup podrobnosti prepričajo širok bazen kupcev, ki eleganco postavijo pred dinamiko. Češnjo na vrh torte dodajo lična 19-palčna platišča, ki so serijsko vključena ob doplačilu za najbogatejši sklop opreme Impression.

Santa Fe je velik terenec, katerega čar se skriva v njegovih nedrjih. Testnež lahko peterico ali celo sedmero potencialnih potnikov razvaja z obilico prostora, ki ga je dodatno osvetljevala zajetna pomična panoramska streha. Druga sedežna vrsta je bila vzdolžno nastavljiva, medtem ko se je izza nje ob pospravljenih tretji sedežni vrsti bohotil kar 634 litrov zajeten nahrbtnik. Več kot dovolj za 99 odstotkov družinskih migracij, za tiste sezonske »selitvene« pa naj poskrbi strešni kovček. Ko odprete duri tega korejskega velikana se vam razpre udobje belega usnja, kot ponedeljek dolg seznam dodatne opreme ter nenazadnje meni osebno precej všečen komandni »pult« oziroma lebdeča osrednja konzola, kot temu pravijo uradni katalogi. Na njej preko pritiska enega gumba (namesto brskanja po digitalnem ekranu in ducatu podmenijev) nadzorujete Santa Fejev ambient, gretje oz. hlajenje sedežev, delovanje pametnega 4×4 pogona ter parkirne pripomočke. Skratka vse vsakodnevno uporabne funkcije, brez enega samega dotika ekrana. Kako »old school« in kako to prija. Da ne zaidemo predaleč, se moram takojci vsaj mičkeno digitalizirati z nekdanjo reklamno frazo »zvok in slika, kot se šika« ter pohvaliti odlično grafiko vseh kamer, ki prikazujejo okolico vozila, in dober Krellov audio sistem, ki vas bo zabaval predvsem v električnem načinu vožnje.

Prav slednji je bistvo priključnega hibrida ter razlikuje testneža od njegovih predhodnikov, ki so se zvrstili v našem urednišvu. Prav vsi Santa Feji do danes so bili namreč vrhunska degustacija korejskega prestiža in tehnologije, prvič pa smo preverili še učinkovitost pogona priključne elektro-oktanske simbioze. Za začetek naj jo predstavimo. Dirigentsko palico vihti Hyundaijev stari znanec 1,6-litrski turbo agregat s 132 kW, ki mu prav vzorno asistira e-motor s 67 kW moči. Sistemska moč znaša 195 kW oziroma bolj domačih 265 KM. Neskromna konjenica, ki je v tem korenjaku skorajda zahtevana, da vas ne bi oklicali za asfaltne polže. Dobri dve toni terja energijo, pravijo zakoni narave. Elektrika s hipnim polnim navorom poskrbi za odločno pospeševanje, v vmesnem času pa se zbudijo tudi vrtljaji agregata, zato bo kombinirana oktansko-elektro vožnja v mestu pravzaprav kar dinamična, a vendarle daleč pod merili korejskega športnega oddelka N. In prav je tako, kajti Santa Fe PHEV ni atlet, temveč družinski potovalni oblak udobja, ki zmore nekaj deset kilometrov prevoziti zgolj na elektriko. Mi smo namerili največ 45 kilometrov, ki bi verjetno bili še za kak metrski tisočak daljši, v kolikor bi nam narava namenila toplejše temperature. Vseeno solidna avtonomija za tako zajetnega cestnega velikana. Poraba oktanskega napitka? Vse od nič pa do dobrih 9 litrov, če se vozite na avtocestni relaciji s povsem prazno baterijo. Ob začetni napolnjenosti in približno vsestranski rabi smo namerili v povprečju 6,1 litra. Veliko? Sila spodobno glede na maso in aerodinamiko, čeprav vas bo cena pogonskih goriv spodbudila k pretežni rabi elektrike.

Kot vsak priključni hibrid, je tudi Santa Fe prednostno namenjen polnjenju na domačem »štekarju«. Polnilna moč znaša največ 3,6 kW in bo 13,8 kWh zajetno baterijo nasitila v treh in pol urah, medtem ko bo hišna vtičnica zadostila v dobrih šestih. Korejci kljub izraziti urbani eleganci in podrejenosti udobju niso pozabili na občutno bolj terensko zabeljeno prvo generacijo svojega SUV zastavonoše in posledično Santa Feju PHEV vgradili terensko relativno sposoben štirikolesni pogon HTRAC. Nudi štiri klasične režime delovanja (Comfort, Sport, Smart in Eco) ter tri terenske (Snow, Mud in Sand) – torej dinamika ali varčnost? Inteligentna tehnika bo glede na izbran profil prilagajala porazdelitev navora na vsa štiri kolesa in zagotavljala optimalen oprijem glede na izbrano podlago.

Edina prepreka, ki Santa Feja PHEV izbija iz misli mojih »deklin«, je njegova cena. Klasični in osnovno opremljeni hibrid stanje vsaj 44 tisočakov, preskok v priključno-hibridno tehnologijo, ki je na voljo zgolj s štirikolesnim pogonom pa zahteva vsaj 58 tisočakov. Dodajte še najbogatejši sklop opreme Impression ter pet tisočakov, pa smo na bazi testnega vozila. Ta je bil dodatno gratiniran z Edition prestižnim paketom, zato se je končna računica ustavila pri slabih 66 tisočakih. To je že vrednost dveh družinskih karavanov spodnjega srednjega razreda, vendar z manj (posamičnega) prostora, manj moči, manj tehnologije in nenazadnje tudi manj elegance. Vse to seveda stane in ko Santa Feja PHEV postavimo ob bok rivalom, vendarle velja za ugodno in pametno izbiro.

4 kulske

Fotrov kotiček

Doma se mi včasih zdi, da prihajamo iz različnih planetov. Sam sem pobudnik za akcijo, pritiskam na gas bi zapisal v pogovornem slogu, medtem ko moja boljša polovica dostikrat sanja ter stopica naokoli z več umirjenosti, elegance. Prav tako kot Santa Fe PHEV. Včasih je skoraj neslišen, spet drugič z nekaj bencinskega pompa, a vedno sproščen in uglajen hkrati. Če ju spravim skupaj se zdi, da sta kot dva kosovirja na oblaku, ne na žlici. Nenazadnje ob vprašanju izbire kateregakoli avtomobila na tem širnem svetu ona vedno izbere njega, Santa Feja iz Koreje, vsakič znova.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Elegantna prezenca. Vedno in povsod.
+ Udobje kot na oblaku Cirus. Visoko in mehkobno.
+ Električna avtonomija.
+ Prostornost. Tudi ob 7-sedežih bo nekaj prostora za dodatno kramo.
+ Seznam vseh tehnologij zahteva nov kolut papirja v tiskalniku.
+ Pogon kot poklon svojim predhodnikom.
+ Kljub izdatni opremi ostaja praktičen družinski voz.
+ Dobro zatesnjen ambient.

GRAJAMO:
– Poraba ob prazni bateriji hitro poskoči na sedem do osem litrov.
– Cena. Je konkurenčna, vendar počasi rine v ekskluzivo.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.785 / 1.900 / 1.685
Medosna razdalja (mm) 2.765
Prostornina prtljažnika (l) 634
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.187 / 2.690
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Kapaciteta baterije [kWh] 13,8
Časi polnjenja prazne baterije:

–       hišna vtičnica

–       Wallbox (7 kW)

 

6h 30 min

3h 30 min

Povprečna avtonomija [km] 58
Največja sistemska moč pri vrt./min. 195 kW (265 KM) pri 5.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 350 Nm pri 1.500 – 4.500
Največja hitrost (km/h) 187
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,8
Posoda za gorivo (l) 47
Poraba po EU normah (l/100 km) 1,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 37
Cena osnovnega modela (v EUR) 63.240
Cena testnega modela (v EUR) 65.840
Uvoznik Hyundai Avto Trade d.o.o.
Spletna stran www.hyundai.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button