AvtomobiliTesti

Ford Focus ST-Line 1.0 Ecoboost 92 kW mHEV

Ostaja le še spomin

Ford ima dovolj. Spokal bo kufre, oziroma večino nam znanih modelov, in Evropi nudil bolj kot ne le še električna vozila. Modeli kot sta Focus in Fiesta, ob katerih smo skupaj rasli vse od osamosvojitve naše očetnjave, mahajo v slovo. Ok boste rekli, to si zapisal že nedavno nazaj, ko smo klepetali o Focusu Active X na povezavi TUKAJ. Drži kot tisto lepilo iz reklamnih oglasov, pa vendar sem moral to osebno tesnobo vsaj še enkrat podeliti z vami.

Zakaj? Ker je bil tokratni Focus ST-Line pač en izmed poslednjih Focusov v uredništvu. In kaj lahko dodam k uvodni misli? Da je novodobni ST-Line takšen kot naša družba – navzven kaže veliko, medtem ko vsebina ne dohaja (virtualne) prezence. »Čakaj, kako to misliš?« boste vprašali. Poglejte svoj »insta« ali »fb« profil? Ste to res vi, ali je to zgolj navidezni vi, izklesan v kar najlepši luči? Vprašanje je retorične narave, zato je iskanje odgovorov brezpredmetno. Za primer vzemimo Jana, figurativnega tipčka iz predmestja Kranja. Dela v javni upravi in vsled le nekaj letom izkušenj zasluži rahlo podpovprečno slovensko plačo. Njegov družbeni »insta« portfelj razkriva, da je zagrizen hribolazec. Na Storžiču in podobnih vršacih je praktično vsak vikend, kjer se z »domiselnimi« (in od vplivnikov kopiranimi) kretnjami slikari ter vse skupaj redno deli s svojimi »followerji«, sledilci bi rekel naš nekdanji predsednik republike. Njegov cilj ali poslanstvo ni hribolazenje kot tako oziroma dejansko konzumiranje narave na višji nadmorski višini, temveč nabiranje digitalnih všečkov. Ampak ker so hribi zdaj »in«, je Jan kljub svoji lenobni naravi pripravljen redno sprehoditi svojo zadnjico na bližnje vrhove, da se bo širnemu svetu prikazal v trendsetterski luči.

Kje se Jan in Focus ST-Line pravzaprav srečata? Focus po naravi seveda ni len, takšnega so ustvarili pri modrem ovalu, pa še to zgolj zaradi birokratskega pritiska iz Bruslja, kjer »kravatarji« v zameno za zajetne denarce sprejemajo čedalje manj znosne odločitve. Tako kot Jan je tudi Focus ST-Line videzno sila zanimiv avtomobil. Ima namreč kopico »ST-Line elementov«, ki že v osnovi zanimiv voz preobrazijo v cestnega športnika. Tu so tako čedna 17-palčna platišča, športna odbijača in zadnji difuzor, posebna mrežica za zajem hladilnega zraka, dvojna izpušna cev, športno vzmetenje ter športno naravnan interier prežet z rdečimi šivi – tako na sedežih, kot volanu in še kje. Skratka degustacijski meni za športnike. In kje torej nastopi težava? Pod motornim pokrovom, kjer ugotovimo, da si lahko izberete zgolj litrski EcoBoost trivaljnik ali poldrugi liter zajetni sajavček. Prvi z ali brez tehnologije blagega hibrida zmore 125 KM, drugi še deset vrancev manj. Mi sledite? Videz ST-Line elementov obeta veliko, medtem ko konjenica pod motornim pokrovom pač ne. Je zato Focus ST-Line dolgočasen kot Janovi ponavljajoči se »storyji« na družabnih omrežjih, kjer navadno eni in isti osebki delijo ene in iste aktivnosti, le položaj ustnic je malenkost drugačen? Odgovor je nikalen, vendar le glede Focusa seveda. Celotna zgodba do tu je zgolj nekakšen opomnik modremu ovalu, da bi svojega paradnega konja spodnjega srednjega segmenta v pokoj lahko zapeljal z nekaj več moči in navora pod kolesi, čeprav moram naposled priznati, da poslednja agregata vendarle korektno služita svojemu namenu – zbijanju gramov CO2.

Litrski trivaljnik je dobro znana Fordov obliž za evropske emisijske zahteve. Ob ležerni vožnji je korektno iskriv, pri čemer kak deci ali dva bencina pomaga privarčevati še nedavno dodan sistem blagega hibrida. Tako sem na normnem krogu nameril zglednih 5,5 litra, medtem ko avtocesta doda vrednost v velikosti vrčka piva. In ko se boste podali na cesto z več zavoji nikar ne pozabite preklopiti v športni vozni profil, ko bo trivaljnik napel prav vse vate moči in vas s solidno dinamiko odpeljal v zabavni svet avtomobilizma. Takrat se šele izkaže sicer povsem udobno športno podvozje, ki dobro kljubuje zakonom fizike.

Še več hvale bi namenil 13,2-palčnemu osrednjemu multimedijskemu zaslonu s SYNC 4 vmesnikom. Dolgo smo čakali na Fordovo nadgradnjo digitalne hibe svojih vozil in jo naposled dočakali. Napredek v zmogljivosti procesiranja in grafiki je precejšen, posledično pa se je kar nekaj fizičnih stikal preselilo v digitalno obliko. Nad všečnim ST-Line športnim oblazinjenjem sedežev, volana in prestavne ročice pa se tako ali tako ne gre pritoževati.

Pod črto je Focus še vedno prepričljiv avtomobil, četudi je birokracija zgrizla njegovo iskrivost onkraj ST različice. Zato se približno 30 tisočakov zdi korektnih in cenovno poravnanih s konkurenco, medtem ko lahko kar nekaj odstotkov privarčujete v kolikor ne obkrožite mHEV okenca pri pogonu. Blagi hibrid sicer v mestu nekaj pripomore k varčnosti, prav veliko pa zagotovo ne, zato ni nujno prednostna izbira.

4 kulske

Fotrov kotiček

ST-Line bi morala biti nekakšna predstopnja ST-ja. Torej, če bencinski ST razvije 280 KM, bi jih oktanski predhodnik utegnil približno 200 – ali vsaj 190, kot jih je recimo zdaj že bivši dizelski Focus ST. Bolj kot kilovati bode v oči manjko navora, ki bi poskrbel za splošno nižje vrtljaje in s tem manj priganjanja ob prehitevanjih. Žalibog temu ni tako, saj je bitka s kvazi okoljevarstvu podrejenimi predpisi nepoštena in terja žrtve zgolj in le na štirikolesni strani.

Focus, minili sta odlični dve desetletji in pol, tudi v svoji poslednji osveženi četrti izdaji si več kot kompetenten voz spodnjega srednjega razreda. Tvoj videz je najbolj zrel in všečen do danes, pogon pa bo na kožo pisan predvsem ljubiteljem varčevanja in ležernega potovanja v športno upodobljenem avtomobilu. K sreči si v foto-finišu ohranil bencinsko ST različico, ki samozavestno vodi poslednjo asfaltno bitko za kupce pobalinskih hot hatchev.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Športna prezenca, ki so jo pohvalili prav vsi mimoidoči.
+ ST-Line dobrote so vredne ekonomskega vložka.
+ Podvozje je Fordovsko samozvestno.
+ Vsestranski pogon, ki je bolj varčen kot dinamičen.
+ Kombinacija praktičnosti in udobja je še vedno vodilo v tem segmentu in Focus jo nudi.
+ Napredek pri SYNC 4 vmesniku je zares opazen.

GRAJAMO:
– Želel bi si nekaj več isker v kotlu, da bi pogon dohajal prezenco.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.398 / 1.844 / 1.515
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 392
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.349 / 1.895
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja sistemska moč pri vrt./min. 92 kW (125 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 170 Nm pri 1.400
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,2
Posoda za gorivo (l) 52
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
Emisije CO2 (g/km) 119
Cena osnovnega modela (v EUR) 28.940
Cena testnega modela (v EUR) 30.350
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

6 komentarjev

  1. Zakaj bi clovek zelel sploh se kaj vec? Meni osebno je boljsi od golfa! Tudi po odzivu mnogih bi lahko rekel da je najboljsi v svojem razredu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button