AvtomobiliTesti

Ford Focus Active X 1.0 EcoBoost mHEV 92 kW

V koraku s časom, ki mu je štet

Focus je žal še ena izmed ikon modrega ovala, ki z milim izrazom maha v slovo. Pisalo se bo leto 2025, ko bo zapeljal iz Fordovih salonov, še preden to vendarle stori, pa se je svetu predstavil v medgeneracijsko posodobljeni različici. Da vam uvodoma ne bi trosil že posredovanih besed, vas raje preusmerim na opis novitet in kozmetičnih sprememb TUKAJ. Ker sem tiste sorte oče, ki rade volje poizveduje za družinsko praktičnimi kočijami s pogumom za raziskovanje naravnih biserov naših in sosednjih držav, odhod vsestranske avtomobilske ikone, ki je temelje zacementirala z modelom Escort, tudi sam spremljam malce sentimentalno. Solz k sreči ni, a vseeno vsak obisk tako naravnanega avtomobila, kot je današnji Focus Active X recimo, zatorej dodobra izkoristim. Dokler še lahko.

Pohodniška oprema Active ne prinaša zgolj okrasnih obrob kolotekov in nekoliko robustnejših odbijačev na čelu in zadku, temveč bolj vzdržljivo Active podvozje z dodatnimi 30 milimetri oddaljenosti od tal, ki jim boste hvaležni ob prvem zavoju na makadam ali kolovoz, ter dodatno zaščito izpostavljenih elementov na podu vozila. Tu so še Active 17-palčna platišča, ki so najmanjša v ponudbi a razbremenijo živčni sistem ob potikanju po manj utrjenih predelih, ter nenazadnje še ambientalno oblazinjenje z modrimi šivi. Rdeči so kakopak namenjeni športni ST-Line različici, vendar o njej prihodnjič.

V kolikor na blagajni dodate še oznako X, boste raziskovalni družinski voz pošteno oplemenitili z digitalnimi rešitvami. Tam izstopajo 13,2-palčni osrednji multimedijski zaslon, ki dobro zapolnjuje v diagonalo slab palec skromnejši voznikov ekran, prostor za brezžično polnjenje mobilnikov ter kamero za vzvratno vožnjo. V katalogu sicer še navajajo Ski Hatch odprtino za smuči, vendar je v tesnežu nismo srečali. Tako, predstavitev družabnika smo opravili, zdaj pa se posvetimo njegovemu izkazu v praksi.

Nahrbtnik šteje zajetnih 635 litrov, kar ga uvršča na stopničke v svojem segmentu, pri čemer so mu njegovi graditelji namenili še prikladno rešitev za mokre dni. Očitno se tudi pri nas redno občasno deževje umika izmenjujočim monsunsko-sušnim obdobjem, zato bo za ljubitelje blatnih aktivnosti prav prišel »mokri« prtljažni del kamor brez skrbi odložite nečedne čevlje in mokre dežnike, medtem ko dvižni del poskrbi za ločitev od preostalega dela prtljažnika. Nasploh je ambient zastavljen praktično s solidno odmerjenimi odlagalnimi mesti. Klasična stikala za upravljanje vsakodnevnih funkcij so pričakovano romala v spodnjo orodno vrstico multimedijskega zaslona, medtem ko hvalim ohranitev vrtljivega gumba za nastavitev glasnosti in še nekaj esencialnih stikal. Če so res poglavitne, bo precenil vsak sam.

Več besed velja nameniti pogonu, ki se je moral ukloniti okoljevarstvenim direktivam Bruslja. Zato boste pri poslednji nakladi Focusa našli zgolj litrski bencinski EcoBoost trivaljnik, ki je ob blagi pomoči elektrike brnel tudi v testnežu, ter poldrugi liter zajetni sajavček. Prisilno polnjeni litrski trivaljnik je uveljavljena rešitev, tudi ob pomoči 48-voltnega blagega hibridnega sistema, ki doda dobrih 11 kW moči. Takšen pogon zmore 125 KM in 200 Nm navora, zato je prej okoljevarstveno kot delovno naravnan. Dizel, čeprav z nižjo močjo, na kolesa spravi 300 Nm navora, zato dvomov glede vam ugodnejše izbire ne bi smeli imeti. Bo pa vsak Focus Active opremljen z dvema dodatnima voznima profiloma Slippery in Trail, ki sta namenjena vožnji v dežju oziroma po neutrjeni drseči podlagi kot je recimo blatni kolovoz okoli zidanic recimo. V primeru izbire profila Trail se bo samodejno izklopil sistem za nadzor stabilnosti vozila. Litrski EcoBoost je v testnežu sodeloval z dobro umerjenim Powershift samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama, ki poleg klasičnih omogoča še premik v položaj L (ang. Low). Ta je namenjen počasnejši terensko obarvani vožnji po neutrjenih poteh in zagotavlja optimalno moč delovanja glede na oprijem koles.

Premagovanje kolovozov ob praznem vozilu sicer ne bo težava, nekaj več preglavic pa so skromnemu litrskemu EcoBoost trivaljniku predstavljale avtocestne hitrosti in tamkajšnje prehitevanje. Opazen je tudi manjko navora, kar se zasledi predvsem ob natovorjenem stanju. Če torej ne zahtevate prekomerne energije in se redko podate v resnejša brezpotja ali prakticirate vleko dobro obremenjene prikolice, bo tovrsten pogon prilagojen vaši vsakodnevni uporabi, kjer se izkaže s približno šestimi litri porabe. Če ste bolj nežni, bo žeja še za vrček piva nižja, medtem ko smo sami v povprečju namerili 6,1 litra.

Cena praktično polno opremljenega Focusa Active X z blagim hibridnim pogonom se ustavi na slabih 35 tisočakih. Zagotovo ni malo, vendar ob tej cenovni noriji, ki vlada od začetka koronskega obdobja, pravzaprav ni tako visoka. Konkurence Focus Active skoraj nima, saj je le-ta maloštevilna in pogonsko izrazito močnejša, a s tem tudi cenovno močno oddaljena. Zato brez preglavic zapišem, da je Focus Active X namenjen vsem aktivnim družinam, ki cenijo praktično naravnanega partnerja za celoletne izlete v naravo, vendar ne potrebujejo štirikolesnega in bistveno bolj zmogljivega pogona.

4 kulske

Fotrov kotiček

Še sam ne vem, od kje so se »kvazi terenski« karavani pojavili. Kar naenkrat so bili tako opremljeni skoraj vsi predstavniki spodnjega srednjega razreda, ki so jim dodali oznake Alltrack, Allroad, XC, Scout in v našem primeru Active. Danes jih zaradi poplave športnih terencev praktično več ni, le še peščica je dotične sklope opreme ohranila. In tu ima Focus Active veliko ekonomsko prednost, saj kljub šibkejšemu pogonu prinaša primerljiv videz in podobno vozno ter digitalno izkušnjo.

Štirikolesnega pogona resda ni na voljo, vendar roko na srce, prav noben od konkurentov ga zares ne potrebuje. Morda res izjemoma, kar pa pod črto ne upravičuje višje vsakodnevne porabe in za deset tisočakov višje nabavne cene. Zdi se, da je aktivna oprema postala prej premijski kot praktični dodatek, a k sreči ga Focus Active ob svojih izdihljajih ohranja.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Pohodniška oprema (oddaljenost od tal, zaščite, ipd.)
+ Iskrivost agregata, kljub skromni prostornini.
+ Napredek multimedije.
+ Prostornost in uporabnost prtljažnika.
+ Vozne lastnosti kljub višji oddaljenosti od tal ne trpijo.
+ Dvojna izpušna cev popestri izgled.
+ Serijski LED žarometi.
+ Poraba, če se le nekoliko lotite varčne vožnje.

GRAJAMO:
– Cena je visoka ne glede na manjko konkurence.
– Šibak pogon mestoma razkrije svoje hibe.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.693 / 1.844 / 1.549
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 635
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.451 / 2.005
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja sistemska moč pri vrt./min. 92 kW (125 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 200 Nm pri 1.400
Največja hitrost (km/h) 195
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,2
Posoda za gorivo (l) 52
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 131
Cena osnovnega modela (v EUR) 31.830
Cena testnega modela (v EUR) 34.620
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button