MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Notranjost

Ker smo v zadnjem prispevku o gradnji makete našo karoserijo oblepili s karbonskimi nalepkami in jo polakirali, smo le-to, zavoljo sušenja laka, za nekaj časa postavili na stran in se lotili izdelave notranjosti.

Proizvajalec Alpha Model nam je za maketo ponudil dve vrsti sedežev, klasične, popolnoma usnjene in komfortne, ter športno nastrojene karbonske sedeže. Glede na pozitivno izkušnjo s karbonskimi nalepkami na zunanjosti avtomobila in njegovi izjemno športni naravi, smo se odločili uporabiti športne karbonske sedeže. Barvno kombinacijo pa smo izbrali s pomočjo Ferrarijevega konfiguratorja in referečnih slik na spletu ter ji dodali kanček drznosti.

Tako se postopek izdelave notranjosti prične z barvanjem vseh sestavnih delov. Vsem delom smo najprej namenili črno osnovo, ki nam v primeru sedežev služi kot odlična osnova za nameščanje karbonskih nalepk. Na preostalih delih notranjosti smo zavoljo polmat sijaja, ki ponazarja fino črno usnje, uporabili Tamiyino X-18 barvo na vodni osnovi. Ker bi bila povsem črna notranjost precej dolgočasna, smo se ji odločili dodati kanček rjave barve, tako smo zgornji del armaturne plošče zaščitili, spodnjega pa pobarvali v rjavo barvo in v ta namen uporabili Tamiyino XF-10 barvo narejeno na vodni osnovi. Z enako barvo smo pobarvali tudi obloge karbonskih sedežev, katere je Alpha Model ponudil kot posamezne sestavne dele in nam s tem malce olajšal celoten postopek barvanja. Na obloge sedežev smo ročno nanesli še nekaj rumene barve za poživitev celotne notranjosti.

Ko smo z omenjenima barvama pobarvali vse sestavne dele, je ponovno sledil postopek nameščanja karboskih nalepk na školjke sedežev, armaturno ploščo, sredinsko konzolo, vratne panele in na pregradno steno za sedežema. Pri nanašanju nalepk na zahtevne dele smo si zopet pomagali s tekočinama Decal Set in Decal Fix proizvajalca AMMO by Mig, ki so nam jih prijazno priskrbeli pri podjetju miniatures.si .

Po končanem postopku nanašanja karbona smo vse nalepke zaščitili s prozornim lakom. Na večje sestavne dele smo lak nanesli z uporabo zračnega čopiča, na manjše detajle na armaturni plošči pa s pomočjo navadnega čopiča.

Sklop barvanja smo zaključili z barvanjem varnostnih pasov in ker le-ti kot osnovni material ne obstajajo v rumeni barvi smo v ta namen uporabili belo osnovo jo pomočili v Tamiyino barvo v odtenku XF-3 (mat rumena) in odvečno barvo obrisali s krpo.

Z vsemi pobarvanimi podrobnostni notranjosti, smo se pred končno sestavo notranjosti lotili še izdelave preprog v notranjosti. Ferrari v modelu SF90 sicer ponuja tri različne materiale iz katerih je narejena preproga avtomobila. Ta je tako lahko v usnju, karbonu ali kot klasična vsem dobro znana kosmata preproga in prav za ponazoritev slednje smo se odločili pri tokratni maketi. Postopek ponazarjanja preproge je sila preprost, potrebujete le belo oziroma lesno lepilo, čopič in pa “flocking” prah. Karbonske dele smo zaščitili z maskirnim trakom, tla makete s čopičem premazali z debelim slojem belega lepila in nanj posuli “flocking” prah in že imamo pripravljeno preprogo naše makete.

Vse podrobnosti tokrat opisanih postopkov si lahko ogledate v tokratnem video prispevku:

Z ustvarjanjem preproge smo tako zaključili s sklopom postopkov, ki zahtevajo razne pripomočke in barve ter se lotili končne sestave notranjosti.

Za začetek združimo karbonske školjke sedežev in njihovo oblazinjenje in na vzglavnike dodamo Ferrarijev logotip v rumeni barvi. Medtem, ko se suši lepilo na sedežih, v notranjost namestimo pedala in varnostne pasove ter že nadaljujemo z izdelavo armaturne plošče. Najprej na volanski obroč namestimo zračno blazino, nato obvolanske prestavne ročice in vse skupaj prilepimo na armaturno ploščo. Da armaturno ploščo povežemo v zaključeno celoto, dodamo še digitalne merilnike in nadaljujemo z izdelavo vratnih panelov ter sredinske konzole.

Tako imamo na voljo vse ključne dele notranjosti in lahko pričnemo s sestavo notranjosti v celoto. Ampak to bomo tudi tokrat, kot že v prispevkih o gradnji Singerja DLS, v celoto sestavili zgolj začasno in za potrebe fotografiranja, saj so si pri Alpha Models tudi tokrat zamislili, da se armaturna plošča in vratna panela predhodno namestita na karoserijo. Le-ta se potem združi s podom in sedeži, ampak o tem bomo kaj več povedali o prispevku o končni montaži makete. Tako tokrat s pomočjo posebnega lepila Bob Smith Industries Super Gold + na pod makete prilepimo sedeža ter sredinsko konzolo, vratna panela in armaturno ploščo pa zgolj začasno pritrdimo s pomočjo maskirnega traku.

Sedaj pa vam na ogled ponudimo končano notranjost naše makete in s tem zaključimo tokratni prispevek.

V naslednjem pa vam predstavimo izdelavo pogonskega sklopa in podvozja makete.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

 

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button