NoviceZanimivosti

Pred pol stoletja je Oplovo varnostno vozilo …

… postavljalo nove standarde.

Varnost je pri Oplu del tradicije v vseh segmentih vozil. Opel je vedno bil pred časom in zakonskimi zahtevami, kar dokazujeta skladnost z najnovejšimi predpisi EU kot tudi pogled pet desetletij nazaj. Opel vse modele serijsko opremlja z varnostnimi pasovi že od leta 1973, kar pomeni, da je za tri leta prehitel z zakonom predpisano obvezno vgradnjo. Leta 1974, pred točno 50 leti, je Opel poskrbel tudi za vizionarski vpogled v varnostno tehnologijo prihodnosti. Oplovo varnostno vozilo (Opel Safety Vehicle – OSV), skoraj serijska razvojna študija na osnovi modela Kadett C, je prestalo čelni trk pri hitrosti 40 milj na uro oziroma skoraj 65 km/h in začrtalo pomembno smer nadaljnjega razvoja varnostnih elementov. Po hitrosti pri trku v miljah na uro je testni Kadett dobil ime: OSV 40.

OSV 40: kompakten avto brez težav prestane čelni trk do hitrosti 40 milj na uro Pred 50 leti je znamka iz Rüsselsheima na mednarodni tehnični konferenci o večji varnosti vozil (International Technical Conference on the Enhanced Safety of Vehicles) v Londonu v Veliki Britaniji predstavila svojo zamisel o varnem kompaktnem avtu. Na podlagi modela Kadett C, ki so ga predstavili leto prej, so inženirji dodatno razvili svoje vizije na področju varnosti. Ime OSV pomeni Opel Safety Vehicle, številka 40 pa hitrost čelnega trka v miljah na uro (približno 65 km/h), za katero je bil OSV 40 zasnovan.

Kljub dodatni varnostni opremi je morala masa vozila ostati pod 1000 kilogrami. S poskusnim vozilom, ki je na koncu tehtalo 960 kg, so Oplovi inženirji pokazali, da je bilo mogoče že takrat doseči optimalno pasivno varnost ne le pri velikih in težkih vozilih, temveč tudi pri kompaktnih avtomobilih. OSV 40 je med preskusnimi trčenji izpolnil vse zastavljene cilje: po čelnem trku v trdno oviro pri hitrosti 65 km/h je bilo še vedno mogoče odpreti vsa štiri vrata brez uporabe posebnega orodja. Prednji del vozila je tako dobro absorbiral energijo, da je bil stisnjen za 50 cm.

OSV 40 je bil enako prepričljiv pri čelnem trku v steber pri hitrosti 50 km/h, trku v zadnji del vozila, bočnem trku v drog in pri preskusu prevračanja pri hitrosti 48 km/h. Odbijači s poliuretansko peno: zaščita pred udarci in deformacijami Inženirji so imeli več idej, s katerimi so dosegli te zgledne rezultate. Kadett C je bil idealna podlaga z elementi, kot so varnostno krmiljenje, ki absorbira udarce, območja ‘mečkanja’ spredaj in zadaj ter potniški prostor, zasnovan kot varnostna celica.

V primerjavi s takratnimi odbijači iz pločevine so bili zajetni odbijači OSV 40 še posebej opazni. Odbijači OSV 40 so bili napolnjeni s poliuretansko peno, ki jim je zagotovila sposobnost absorpcije. Spredaj so uporabili s peno napolnjene stranske elemente, ki se pri hitrosti trka nad osem kilometrov na uro zlomijo na nadzorovan način. Struktura pene je absorbirala dovolj energije, da so čelni trki pod to hitrostjo povzročili le majhno deformacijo – tako je nastal predhodnik ‘samopopravljivega’ odbijača.

Inženirji so s poliuretansko peno napolnili tudi notranje votle dele pragov in vrat ter tako ustvarili večje varnostne rezerve za bočni trk. Ojačani strešni prečni elementi in prek konstrukcije varnostnih pasov v streho vpeta naslonjala prednjih sedežev so povečali stabilnost potniškega prostora (sedeže pa je bilo še vedno mogoče nastavljati). Poleg tega je bilo vetrobransko steklo iz večplastnega stekla prilepljeno neposredno na karoserijo – tudi z namenom povečanja togosti karoserije.

Rudi Leskovec
foto: Opel

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button