AvtomobilizemNovice

Val svežine za Citroëna C4 in C4 X

Dvojec C4 in C4 X se pohvali s pomlajeno podobo in moderno tehnološko oborožitvijo.

Citroën je na letošnji pariški avtomobilski salon pripeljal posodobljena modela C4 in C4 X, ki sledita vrsti prenov po celi paleti, vključno s komercialnimi vozili in modeloma C3 ter C3 Aircross. Aktualna generacija C4 predstavljena leta 2020, je na evropskem trgu precej uspešna, saj zaseda drugo mesto v kategoriji kompaktnih limuzin in tretje mesto na trgu vozil s klasičnimi motorji. Novejša različica C4 X iz lanskega leta, je uspešno debitirala na Bližnjem vzhodu, širitev je doživela tudi na staro celino.

Oba modela sta se razvila, tako da ponujata izboljšano zasnovo, udobje in tehnologijo. Zunanja oblika je pomlajena, s poenostavljenim, a robustnim videzom, z novim logotipom in elegantno LED osvetlitvijo. C4 ohranja kombinacijo limuzine in SUV-ja, medtem ko C4 X dodaja estetiko fastbacka. Izboljšana aerodinamika, nova 18-palčna platišča in izpopolnjena zasnova zadka še povečujejo prisotnost na cesti.

Udobje v notranjosti je povečano s funkcijami Citroën Advanced Comfort, s preoblikovanimi sedeži z debelejšo peno in izboljšano oporo za držo. Tehnološke nadgradnje peinašajo novo lle 7-palčne digitalne merilnike, 10-palčni osrednji zaslon na dotik in do 20 sistemov za pomoč vozniku, kot sta prilagodljivi tempomat in barvni projicirnk zaslon. Oba sta opremljena tudi z naprednimi možnostmi povezljivosti, kot sta brezžična integracija pametnih telefonov in posodobitve prek zraka.

Citroënov poudarek na elektrifikaciji je razviden iz možnosti pogona, ki zajemajo tudi električni različici s 100 ali 136 kW ter nova modela Hybrid 100 in 136. Hibridna tehnologija zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida in zagotavlja bolj uglajeno vožnjo, zlasti v mestnem okolju. Edini neelektrificirani model poganja 1,2-litrski trivaljnik s 130 KM, v povezavi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. 48-voltna blago-hibridna različica uporablja enak bencinski motor, vendar z dodatkom elektrificiranega šeststopenjskega dvosklopčnega menjalnika, ki po potrebi doprinese 28 KM in 55 Nm navora.

Električna modela s 50 ali 54 kWh baterijo sta primerna tako za vsakodnevno uporabo v mestu kot za potovanja na dolge razdalje, saj omogočata hitro polnjenje, ki v manj kot 30 minutah povrne od 20 do 80 odstotkov napolnjenosti. Sicer manjša baterija nudi do 360 kilometrov dosega, večja pa nakveč 425 kilometrov. Novost je tudi tehnologija V2L, ki omogoča napajanje zunanjih naprav neposredno z energijo iz baterije. Prenovljena C4 in C4 X ohranjata prostorno notranjost s praktičnim prtljažnikom in veliko prostora za potnike. Citroënova aplikacija e-ROUTES izboljša izkušnjo električne vožnje z optimizacijo poti na podlagi podatkov o vozilu in prometnih razmer v realnem času.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button