AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Premiera električne Škode Elroq je tik pred vrati

Kmalu prihaja kompaktni SUV Elroq, sledil mu bo mali križanec Epiq.

Škoda bo letos jeseni svojo ponudbo električnih vozil obogatila s prihodom novega kompaktnega SUV-ja Elroq, ki udejstvuje svež oblikovalski pristop Modern Solid, s katerim ohranjajo prepoznavno estetiko, pametno izkoriščajo prostor in dodajajo veliko naprednih tehnologij. Z novim električnim SUV-jem bodo začeli ambiciozno kampanjo, ki bo v prihodnjih nekaj letih obrodila kar šest baterijsko-električnih modelov.

Elroq bo umeščen med modela Enyaq in manjšega napovedanega križanca Epiq, in kot tak združuje robustno in markantno karoserijso s kompaktno obliko, ki je idealna za mestno okolje. Njegova oblika vključuje nov obraz Tech-Deck, ki nadomešča tradicionalno masko, in dodaja drzne napise na pokrovu motorja. Oblikovalski jezik Modern Solid poudarja robustnost, funkcionalnost in občutek varnosti. Sprednji in zadnji odbijač, žarometi LED in zadnje luči imajo inovativno zasnovo, ki izboljša tako estetiko kot funkcionalnost. Elroqova aerodinamika je izboljšana z dinamičnim lokom od stebrička A do strešnega krilca, s čimer je dosežen koeficient zračnega upora le 0,26 Cd. Za dodatno popestritev zunanjosti poskrbijo zajetna platišča premera od 19 do 21 palcev.

V notranjosti Elroq ponuja prostorno, čisto in trajnostno okolje. Petpalčni digitalni merilniki pred voznikom in opcijski projicirni zaslon z razširjeno resničnostjo zagotavljajo jasne podatke o vožnji, medtem ko se srednji 13-palčni info-zabavni zaslon na dotik ponaša s poenostavljenim menijem in vmesnik za upravljanje. Uporaba materialov za izdelavo notranjosti je osredotočena na trajnosten pristop, kar potrjujejo vlakna Recytitan, izdelana iz recikliranih plastenk PET. Škodini inženirji vsekakor niso pozabili na značilne praktične rešitve za shranjevanje, kot so denimo prostoren 470-litrski prtljažnik, razširljiv do 1.580 litrov, in pametni predali s skupno prostornino 48 litrov.

Škoda Elroq bo zasnovana na osnovi modularne platforme MEB skupne Volkswagen in bo na voljo s štirimi kombinacijami pogonskih sklopov – Elroq 50, 60, 85 in 85x. Med seboj se bodo razlikovali po kapaciteti baterije in izhodni moči elektromotorjev od 125 kW do 220 kW. Osnovni model Elroq 50 premore baterijo s kapaciteto 55 kWh in elektromotor z močjo 125 kW, medtem ko ima Elroq 60 baterijo s 63 kWh in 150 kW moči. Različici 85 in 85x višjega razreda sta opremljeni z veliko 82-kilovatno baterijo, elektromotor pri modelu 85 nudi 210 kW, pri štirikolesno gnanemu 85x pa kar 220 kW. Vse različice podpirajo hitro polnjenje z enosmernim tokom, pri čemer se modela 85 in 85x polnita z močjo do 175 kW, ki lahko baterijo od 10 do 80 odstotkov oskrbi v manj kot 28 minutah.

Elroq je opremljen s široko paleto varnostnih in asistenčnih sistemov, kot so sistemom Travel Assist z razširjenimi podatki, inteligentnim parkirnim pomočnikom in devetimi zračnimi blazinami. Funkciji Remote Parking in Trained Parking voznikom omogočata, da s pametnim telefonom nadzorujejo parkirne manevre zunaj vozila. Elroq ponuja tudi napredne elemente pasivne varnosti, kot so serijske sprednje, čelne in stranske zračne blazine, opcijsko pa tudi zadnje stranske zračne blazine.

Lastniki lahko številne funkcije vozila upravljajo prek aplikacije MyŠkoda, ki podpira funkcije PowerPass za upravljanje transakcij javnega polnjenja, daljinski vklop klimatske naprave in načrtovanje poti z integriranimi postajališči. Ponujen bo tudi stenski polnilnik Škoda Charger, ki omogoča učinkovito polnjenje doma, pri čemer najvišja različica Pro ponuja povezljivost LTE ter polnjenje po dinamični tarifi.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button