AvtomobilizemNovice

Novi Ferrari F80: hiperšportni naslednik LaFerrarija

Tehnološko napredno raketo namesto dvanajstvaljnika poganja hibridni V6.

Znamenita sveta trojica hiperšportnih avtomobilov, ki so jo v originalni zasedbi sestavljali Ferrari LaFerrari, McLaren P1 in Porsche 918 Spyder, počasi dobiva modernejšo podobo. McLaren je predstavil svojega naslednika z ozako W1, zdaj pa je svojege konkurenta v obliki F80, predstavil tudi Ferrari. Tako rekoč čakamo le še Porsche, da pokažejo s čim bodo postavili nove smernice hiperšportne serije.

Ferrari F80 je napreden hiperšportnik nove generacije, ki se pridružuje zapuščini kultnih vozil, kot so GTO, F40 in LaFerrari. F80 stopnjuje LaFerrarijev prvenec uvedbe elektrifikacije pogona kraljevega modela in bo omejen na samo 799 primerkov. Prikazuje Ferrarijevo nenehno prizadevanje za inovacije, saj uvaja hibridno tehnologijo v kombinaciji z najnovejšimi dosežki na področju aerodinamike in materialov.

Srce modela F80 namesto mogočnega dvanajstvaljnjka zastopa 120-stopinjski 3-litrski V6 s turbinsko podporo, ki v lastni režiji proizvede 900 KM in je povezan z zadaj nameščenim osemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom. Za dodatno okrepitev poskrbi hibridna plat s kar petimi elektromotorji, od tega sta dva nameščena spredaj in omogočata štirikolesni pogon, kar dvigne sistemsko moč na impresivnih 1.200 KM. Motor z notranjim izgorevanjem v veliki meri črpa iz Ferrarijevega strokovnega znanja s področja motošporta, saj si je sposodil tehnologijo iz Formule 1 in svetovnega vzdržljivostnega prvenstva WEC, vključno s tehnologijo električnega turbopolnilnika za takojšnje zagotavljanje moči in elektromotorjem za pomoč pri regenerativnem zaviranju ter povečanju zmogljivosti.

Ferrari daje velik poudarek tudi vključitvi hibridne tehnologije v model F80. Visokonapetostna baterija s kapaciteto 2,28 kWh temelji na tehnologiji dirkalnikov, predvsem hiperšportnika 499P. Hibridni sistem modela F80 ponuna različne načine vožnje, Hybrid, Performance in Qualify, pri čemer je vsak nastavljen za optimizirno porabo energije in zmogljivost za različne vozne scenarije. Velika sistemska moč in razmeroma nizka masa 1,525 kilogramov brez tekočin, poskrbita za pospešek do stotice v samo 2,15 sekunde, do 200 km/h potrebuje 5,75 sekund, medtem je najvišja hitrost omejena na 350 km/h.

F80 je zgrajen na lahki konstrukciji iz ogljikovih vlaken z razporeditvijo 1+, ki vključuje ozek voznikv kokpit, hkrati pa še vedno sprejme potnika. Zasnova zmanjšuje zračni upor in maso ter poudarja njegovo dirkaško naravnanost. Aerodinamika je ključni del modela, saj elementi, kot so aktivno zadnje krilo, zadnji difuzor, sprednje krilo in kanal S-Duct, skupaj ustvarijo 1.000 kilogramov postiska k tlom pri hitrosti 250 km/h. Za zaviranje skrbi nov sistem CCM-R Plus, razvit v sodelovanju z družbo Brembo, ki zagotavlja, da lahko avtomobil obvladuje ekstremne sile.

Estetsko se F80 zgleduje po letalskem in motošportnem oblikovanju, saj njegova zunanjost prikazuje mešanico agresivnih linij in kiparskih podob, z opaznimi elementi, kot so plavajoča mehurčkasta kabina, metuljasta vrata in kratek zaključek zadka. Notranjost avtomobila vozniku daje občutek potopljenosti, saj je enosedežna in je voznik v središču pozornosti, prav tako ni osrednjega zaslona, edini, ki prikazuje vse informacije, je pres voznikom. Kljub vsemu avtomobil še vedno ponuja dovolj prostora in udobja za potnika ter ohranja ravnovesje med zmogljivostjo in uporabnostjo. Ferrari F80 predstavlja novo obdobje za poskočne konjičke iz Maranella, saj združuje napredno tehnologijo pogonskega sklopa, izpiljenk aerodinamiko ter obliko po navdihu motošporta. Ta superavtomobil ni le dokaz Ferrarijeve inženirske spretnosti, temveč odraža tudi zavezanost znamke k premikanju meja avtomobilske zmogljivosti.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button