AvtomobilizemNovice

Novi Bentley Continental GT Speed s hibridnim pogonom

Nova generacija britanskega GT-ja je W12 motor zamenjala z V8 s hibridno podporo.

Bentley je predstavilo četrto generacijo modela Continental GT Speed, ki nadaljuje 21-letno tradicijo združevanja visoke zmogljivosti, umetniške ročne izdelave in prestižnega udobja. Najnovejšega Continentala odlikuje znatna prenova zunanjosti in notranjosti po vzoru ekskluzivnih modelov Bacalar ter Batur, z dodatkom sodobih tehnologij in naprednega hibridnega pogona.

Novi Continental GT Speed prikazuje najobsežnejšo Bentleyjevo zunanjo prenovo v zadnjih dveh desetletjih, s skoraj 70 odstotki novih komponent, ki zaznamuje prvo uporabo enodelnih žarometov pri običajnem modelu po letu 1950. Sprednji del po navdihnu elegance čistokrvnega konja, ima zdaj omenjena enojna žarometa z napredno LED tehnologijo, ki zagotavljata boljšo vidljivost in odločnejši svetlobni izraz. Posodobljen je tudi zadek s preoblikovano osvetlitvijo, odbijačem, pokrovom prtljažnika in izpušnimi cevmi, kar povečuje mišičasto ter prefinjeno postavo.

V notranjosti Continental GT Speed nadaljuje tradicijo združevanja razkošja z novo tehnologijo sedežev wellness, ionizacijo zraka in naprednimi materiali, kot so tridimenzionalne teksture usnja in zanimivo prešitje. Uvedba paketa opreme Dark Chrome dodaja sodobno estetiko, izbira treh avdio sistemov pa zagotavlja kakovostno zvočno doživetje. Vrtljivi osrednji element z 12,3-palčnim zaslonom visoke ločljivosti ostaja opazen element, ki ponuja tako digitaln kot analogno izbiro.

Največja novost je vsekakor odhod mogočnega W12 motorja in pridobitev priključno-hibridnega sklopa Ultra Performance Hybrid. Ta združuje prisilno polnjen 4-litrski V8 z elektromotorjem z močjo 190 KM in baterijo s kapaciteto 25,9 kW. Skupna sistemska moč 782 KM in 1.000 Nm navora je največja za Bentleyja do zdaj, in novemu Continentalu omogoča pospešek do storice 3,1 sekunde ter najbošjo hitrost 335 km/h. Hibridni sistem zavoljo zajetne baterije omogoča tudi do 80 kilometrov dosega v električnem načinu in znatno manjše emisije ogljikovega diksida, ki znašajo 29 g/km. Baterijo lahko polnimo preko izmeničnega priklopa z 11 kW, hitro polnjenje še ni omogočeno.

Pogonski sklop za prenos moči na kolesa uporablja osemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik in elektronski diferencial z delno zaporo, ki zagotavljata zanesljiv oprijem. Sistem se pohvali tudi z aktivnim vektoringom navora in vektoriranjem s pomočjo zavor. Novo aktivno podvozje Performance je obogateno z vrsto naprednih tehnologij, kot so aktivni pogon na vsa kolesa, krmiljenje vseh koles in 48-voltni aktivni sistem Dynamic Ride za preprečevanje nagibanja. Naštete funkcije skupaj z novimi dvoventilnimi blažilniki in dvokomornimi zračnimi vzmetmi izboljšujejo vodljivost ter udobje. Razporeditev mase je zdaj skorajda popolna v razmerju 49:51 in tako skrbi za ravnotežje in lažji nadzor med dinamično vožnjo. Kupci lahko poleg standardnih jeklenih zavor izberejo karbon-keramični komplet, s katerimi je pojenjanje manj očitno.

Bentley prvič hkrati s kupejem predstavlja kabrioleta Continental GTC, z zložljivim strešnim sistemom iz tkanine, ki je na voljo v sedmih barvah in ga je mogoče odpreti/zloziti do hitrosti 50 km/h. Zmogljivost modela GTC je zaradi večje mase (posledica ojačitev) nekoliko slabša kot pri kupeju, saj pospešek do 100 km/h znaša 3,2 sekunde, najvišja hitrost pa 285 km/h. Novi Continental GT in GTC Speed koristita napredenjšo električno arhitekturo, ki prinaša izboljšano infozabavno opremo in tehnologije za pomoč vozniku. Sedaj premoreta brezžično povezavo s storitvam Apple CarPlay in Android Auto ter posodobitve zemljevidov preko zraka. Storitve povezanega avtomobila omogočajo nadzor polnjenja, parkiranja in klimatizacije prek mobilne aplikacije.

Z edinstvenim marketinškim podvigom je Bentley želel postaviti nov hitrostni rekord v najdaljšem podmorskem cestnem predoru Ryfylke na Norveškem. Continental GT Speed je v predoru dosegel največjo hitrost 335 km/h in s tem pokazal svoje kompetence, prav tako je bil projekt dokumentiran in bo predstavljen v kratkem filmu.

Žiga Kolman
foto: Bentley

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button