AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Audi RS e-tron GT performance s kar 925 KM

Taycanov brat je prejel pomembno tehnološko prenovo.

Porsche je nedavno posodobil Taycana, Audi pa zdaj sorodnega e-tron GT quattro, ki po premieri leta 2021, prejema ključne izboljšave za ohranjanje konkurenčnosti. Paradni konj Audijeve električne linije navdušuje z osupljivim oblikovanjem in visoko zmogljivostjo, prav tako je prenova prinesla večji doseg, hitrejše polnjenje ter sodobnejšo tehnologijo.

Nove modele serije e-tron GT odlikujejo napredne oblike in napredna tehnologija. Audi S e-tron GT, na primer, izkazuje elegantno športnost z izrazitim sprednjim delom, črno masko, ki obdaja zaprto masko Singleframe, in aerodinamičnim zadnjim difuzorjem. RS e-tron GT predstavlja radikalnejši videz s 3D satovjem makse, lopaticami v obliki črke L in zadnjimi površinami v slogu motošportnih vozil. RS e-tron GT performance vse skupaj povzdiguje z zatemnjeno matirano karbonsko streho in karbonskimi maskirnimi deli. Zunanjost družine e-tron GT nadgrajuje sveža identiteta z novimi dvodimenzionalnimi Audijevimi štirimi krogi in barvno paleto z devetimi odtenki. Paket črnega okrasja ponuja dodatne vizualne prilagoditve, kot so zatemnjeni logotipi in črni elementi v visokem sijaju. Audi je posodobil tudi ponudbo 20- in 21-palčnih platišč, vključno z ikoničnim oblikovanjem Avus za modele RS.

V notranjosti je serija e-tron GT pridobila nove sedeže, spremenjen volan in preurejeno digitalni okolje. V veliki meri so uporabljeni trajnostni materiali, kot sta Dinamica, ki vsebuje do 45 odstotkov recikliranega poliestra in Cascade, v polovici izdelan iz reciklirane mase. Dodatni lahko ambient kabine popestrimo z vložki iz naravne linearne antracitne breze ali mat karbonske kamuflaže pri modelih RS. Pri slednjih je možnost izbire masažne funkcije sedežev in ekskluzivni oblikovalski paket z zelenimi šivi. Digitalni svet zastopa napreden virtualni kokpit, ki zdaj v realnem času zagotavlja informacije o temperaturi baterije in največji moči polnjenja. Pri RS-ih se prikazujejo vsebine pomembne za športno vožnjo, opcijska napredna panoramska steklena streha pa uporablja tehnologijo tekočih kristalov s polimerno disperzijo za preklapljanje med prosojnim in zasenčenim stanjem.

Modeli e-tron GT uporabljajo sinhrone motorje s trajnimi magneti, ki zagotavljajo znatno večjo moč in boljše pospeške. Vstopni model S e-tron GT doseže premore do 500 kW (679 KM), model RS e-tron GT največ 630 kW (856 KM), ultimativni RS e-tron GT performance pa ustvari kar 680 kW (925 KM), kar ga postavlja na sam vrh najzmogljivejših serijskih Audijev vseh časov. Pospešek do storice traja zgolj 2,5 sekunde oziroma 2,8 sekunde pri RS-u brez oznake performance, tudi standardni S s časom 3,4 selunde ne razočara. Nova funkcija boost omogoča začasno povečanje moči za 70 kW, izboljšana baterijska tehnologija pa povečuje kapaciteto na 105 kWh (97 kWh neto) in tako odklepa do 609 kilometrov dosega. Prav tako je zrasla moč polnjenja, ki sedaj sprejme največ 320 kW, kar baterijo od 10 do 80 odstotkov oskrbi v vsega 18 minutah, medtem ko 10 minutni postanek povrne do 280 kilometrov avtonomije. S pomočjo izpiljenega sistema za upravljanje toplote se je povečala tudi učinkovitost polnjenja pri nizkih temperaturah.

Serijsko vzmetenje vključuje na novo razvito zračno vzmetenje s tehnologijo dveh komor, opcijski sistem aktivnega vzmetenja pa zagotavlja ravnovesje med udobjem in dinamično vožnjo. Sistem Audi drive select ponuja prilagodljive načine vožnje, s prilagojenimi programi za divja modela RS. Kupcem bo na voljo še krmiljenje zadnjih koles, ki izboljša okretnost in stabilnost ter zmanjša obračalni krog za približno 0,6 metra. Cene prenovljenih modelov Audi e-tron GT se začnejo pri 126 tisoč evrih za model S e-tron GT, RS e-tron GT se ceni na najmanj 147.500 evrov, za vrhunskega RS e-tron GT performance pa bo brez dodatne opreme potrebno odšteti kar 160.500 evrov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button