AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nova znamka Sonyja in Honde bo Afeela

Partnerstvo Sony Honda Mobility je na salonu CES nastopilo z novim prototipnim avtomobilom Afeela.

Sony se je že pred več kot enim letom začel spogledovati z avtomobilizmom, saj so na lanskem sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu predstavili prvi koncept električnega avtomobila, nato so se odločili svoje moči združiti z izkušenim podjetjem Honda. Sony Honda Mobility je hitro dobil krila in nastala je skupna znamka Afeela, s prvim prototipom so nastopili na letošnji izvedbi sejma.

Ker so že pred časom napovedali osredotočenje na razvoj in trženje električnih vozil, ni nobeno presenečenje, da je prvi skupni izdelek prav baterijsko-električen avtomobil, ki naj bi se v serijsko podobo prelevil do leta 2025, leto kasneje bodo začeli s prvimi dobavami. Afeela predstavlja koncept odnosa med vozili, kjer ljudje občutijo senzacijo mobilnosti z uporabo tehnologij zaznavanja in umetne inteligence. Poleg razvoja vozne dinamike in zmogljivost se bodo posvetili tudi programski opremi, omrežju ter naprednim vmesnikom.

Z minimalnimi okrasnimi linijami in enostavno zasnovo so želeli doseči podobnost z vesoljskimi plovili, obenem se močno naslanja na začetnice sedemsedežnega Sony Vision S 02 koncepta iz lanskega leta. Zaokrožena podoba vsebuje tehnologijo, ki vzbuja občutek nove izkušnje mobilnosti in uteleša novo mobilnost. Sprednji prikazovalnik ali Media Bar omogoča interakcijo z ostalimi udeleženci v prometu, saj lahko vozilo izraža in prikazuje različne vrste informacij. Interaktivna izkušnja mobilnosti se začne še pred vstopom v kabino.

Notranjost ponuja ambient z lahkotnimi potezami, ki potnike objame kot nekakšen kokon. Poleg udobja je zasnovana z mislijo na preprosto in enostavno uporabo, zato ni veliko motečih okrasnih površin in barv. Ustvarili so prostor, ki združuje potrebno funkcionalnost in želeno moderno izkušnjo. Z združevanjem Sonyjeve tehnologije senzorjev, Hondine varnostne tehnologije in številnih inteligentnih sistemov želijo doseči najvišjo raven voznih pripomočkov na trgu. Zastavili so si cilj razviti avtonomno vožnjo tretje stopnje, optimizirano za posebne razmere ter funkcije za pomoč pri vožnji, kot je samodejna vožnja v mestnem okolju in širše. Prototip Afeela je opremljen s skupno 45 kamerami in senzorji ter zmogljivimi računalniškimi sistemi. Pod površjem se skriva napredna Qualcommova Snapdragon digitalna šasija, o kateri smo nekaj več zapisali TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Afeela

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button