AvtomobilizemNovice

Nova generacija Nascar dirkalnikov

Tako kot Formula 1, tudi Nascar v sezono 2022 vstopa v novi obliki.

Ameriška serija dirkanja v ovalu se v novo sezono podaja z mnogimi spremembami, predvsem v obliki novih modernih dirkalnikov. Trenutno so v tekmovanje vključeni trije proizvajalci avtomobilov, Chevrolet, Ford in Toyota. Zadnjih nekaj let se Nascar pripravlja na prenovo pravil, z razvojem čisto nove generacije dirkalnika, s katerim bodo zmanjšali strošek ekip in proizvajalcem omogočili bolj podoben videz s cestno legalnimi ekvivalencami. Projekt originalno imenovan Gen-7 so sedaj označili kot Next Gen.

Na fotografijah boste hitro prepoznali tri značilne modele udeleženih znamk in sicer dirkalnik podoben Mustangu, Camaru ter Camryju – vsi že predstavljajo končen videz bolidov za sezono 2022, sicer eno leto kasneje od prvotnih načrtov. Največja sprememba je večje število enakih komponent dobavljenih s strani enakega dobavitelja, delijo si jih vse ekipe, tako na primer nihče več ne izdeluje lastne cevne šasije.

V osrčju divjih ameriških dirkalnikov ostaja 5,8-litrski atmosferski V8, čeprav je vse več govoric o vgradnji hibridnega sistema v bližnji prihodnosti. Moč pogonskega sklopa bo glede na dirkališče omejena na 670 ali 550 konjev. Pri razvoju Next Gen dirkalnikov je bilo veliko poudarka na zmanjšanem zanašanju na aerodinamiko in izboljšati mehanični oprijem. Rezultat so simetrični avtomobili (za razliko od poševnih Gen-6 dirkalnikov), prvič so namestili zadnji difuzor za čiščenje umazanega zraka, dno je sedaj gladko, krajši je zadek in nižja je streha. Zunanji paneli karoserije bodo namesto iz pločevine izdelani iz kompozitov, z energijsko absorpcijskimi odbijači spredaj in zadaj.

Drugod lahko najdemo še novosti v obliki posamičnih obes zadaj, stari štiristopenjski ročni menjalnik je nadomestila petstopenjska sekvenčna enota. Next Gen Nascar dirkalnik sedi na novih 18-palčnih kovanih BBS platiščih s sredinskim zaklepom, oblečenih v širše Goodyear pnevmatike – s to potezo so dodatno povečali mehanični oprijem. Poleg platišč in pnevmatik so zrasle tudi zavore, z izboljšano toplotno prevodnostjo, absolutno obvezen je tudi na stran izpeljan izpuh. Zaradi nižje strešne linije, se bodo morali vozniki po novem zanašati na vzvratno kamero.

Žiga Kolman
foto: NASCAR

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button