AvtomobilizemNovice

Gemballa Marsien: Puščavski Porsche s 740 konji

S Porschejem 911 Turbo S bliskovito po cesti, s predelavo Marsien pa brezskrbno po brezpotju.

Napasite si oči na pregrešni novi Gemballi Marsien, obsežno modificirani različici trenutne 992 generacije Porscheja 911 Turbo S, namenjeni drvenju po puščavskih sipinah. Projekt si je zamisli mladi ustvarjalec Marc Philipp Gemballa, sin famoznega specialista Porschejev, Uweja Gemballa. Nova kreacija Marsien je prvi velik projekt samostojnega podjetja Marca Philippa, ločen od podjetja očeta, katerega so zaprli leta 2010.

Marsien veliko sloga črpa iz Paris-Dakar reli dirkalnikov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, kajti takrat so na eni najzahtevnejših vztrajnostnih dirk tekmovali z terensko nastrojenimi športnimi avtomobili, kot sta Porsche 911 in 959 – z njim so zmago na brezpotju speljali precej bolj offroaderski Ranger Roverjem in Mitsubishijem Pajero. Celotna karoserija Marsiena je izdelana iz ogljikovih vlaken, elegantna aerodinamična oblika močno spominja na dirkalnik 959 Dakar, z velikim zlitim zadnjim krilcem in zračnimi odprtinami na zadnjih bokih.

Med ostale novitete spadata nova LED žarometa, nova zadnja vzdolžna osvetlitev in številne komponente iz surovega karbona. Kupci se bodo lahko poigrali z možnostjo izbire katerekoli karoserijske barve in različnih poslikav, lahko pa je celotna zunanjost iz izpostavljenih karbonskih vlaken.

Pri pogonskem sklopu so Gemballi pomagali mojstri pri znamki RUF, še eno izmed velikih imen v svetu Porschejev. Za osnovno so uporabili 3,8-litrski twin-turbo šestvaljni bokser motor iz 911 Turbo S in ga navili na 740 KM ter 930 Nm navora. Komur to ne zadošča, si lahko zaželi dodaten paket nadgradnje, ki dvigne zmogljivost na 820 KM. V obeh primerih šestvaljnik lažje diha s pomočjo novih zračnih filtrov italijanskega podjetja BMC, ki je oblikovan z mislijo na dodatno zaščito pred prahom in drobci med vožnjo po brezpotju. Vrhunski titanski izpušni sitem so razvili pri Akrapoviču.

Poleg izboljšav na pogonskem sklopu je bila obvezna okrepitev podvozja, z namestitvijo novega vzmetenja z dvojno nihajko na sprednji osi in terenskih KW blažilnikov. Ob pritisku gumba za spreminjanje oddaljenosti od tal, lahko Marsiena povzdignemo za največ 250 mm. Ker vsi bodoči lastniki žal ne bodo svojega Marsiena zapeljali izven urejenih cest, bo vsak primerek opremljen z dvema kompletoma platišč in pnevmatik. Relijaško-dirkaška tematika se kot pričakovano nadaljuje tudi v notranjosti, kjer je malo morje oblazinjenja v alkantari, veliko karbonskih elementov, večtočkovni varnostni pasovi in gasilni aparat. Standardno sredinsko konzolo Porscheja 911 je nadomestila dvigajoča v slogu Carrere GT.

Žiga Kolman
foto: Gemballa

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button