AvtomobilizemNovice

Novi Audi RS3 z rekordom na Nordschleife

Prihajajoča nova generacija RS3 je pometla se konkurenco.

Audi je z novim limuzinskim RS3 na zeleni pentlji postavil nov rekord v segmentu kompaktnih avtomobilov, s časom 7:40.7 so za 4,6 sekunde skrajšali prejšnji rekord Renaulta Megane RS Trophy-R. Nedavno razkritega RS3 je na zahtevni stezi krotil razvojni voznik Frank Stippler, avto pa je vožnjo opravil obut v opcijske, vendar cestno-legalne Pirelli Trofeo R pnevmatike.

Po mnenju strokovnjakov je k izjemnem dosežku največ doprinesla tehnologija razdeljevanja navora štirikolesnega pogona, prvič na voljo prav na novem RS3. Sistem uporablja večplastni sklopki na vsaki pogonski osi zadaj, kar omogoča podajanje do 100 odstotkov navora na želeno kolo. Po besedah voznika Franka Stipplerja, je zaradi takšnega sistema RS3 na dirkališču bolj stabilen in bolj zanesljivo pospešuje iz sredine zavoja.

Razen popolno nastavljenega tlaka pnevmatik, na vozilu ni bilo pred rekordom spremenjenega ničesar, saj že dodatno ponujeno športno vzmetenje RS plus prinaša način blaženja za razgibane površine, kot je dirkališče Nordschleife. Za lažje kljubovanje silnemu zaviranju so bile vgrajene doplačljive karbon-keramične zavore, ki so obenem 10 kilogramov lažje od jeklenih.

Audijev podvig na zelenih krivuljah ni iz prestola izrinil le Megane RS Trophy-R, prehitel je številne dražje športne avtomobile. Za njim recimo zaostajajo Porsche Taycan, Lotus Exige Cup 380 in Aston Martin Vantage. Več o strupeni novi generaciji Audija RS3 si lahko preberete TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button