AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Najstarejši Bentley iz serije T se vrača domov!

Bentley je po skoraj 60-ih letih v domačo garažo vrnil prvega iz serije T.

Bentleyjeva serija T je nastajala med letoma 1965 in 1980, pri čemer je veljala za močno preoblikovano izvedenko Rolls Royce modela Silver Shadow. Serija T je bila na voljo kot štirivratna limuzina, kupci pa so lahko izbrali tudi različico s podaljšano medosno razdaljo. Skupno so izdelali 2.336 primerkov, med njimi pa je bilo tudi nekaj eksotov v dvovratni kupejevski in brezstrešni podobi, pri čemer je imel vmes prste Mulliner.

Gre za eno najbolj ikoničnih serij v zgodovini »krilate« znamke iz Crewa, zato si lahko predstavljate veselje vseh tamkaj zaposlenih ob vrnitvi prvega primerka it tako bogate zbirke. V domačo zbirko Heritage Collection so namreč pripeljali serijo T s številko šasije SBH1001, ki je bila uporabljena kot testni avtomobil in predstavljena na prvi novinarski premieri tega modela na salonu v Parizu 1965. Našli so ga v nekem skladišču, pokritega več desetletij in z manjkajočimi nekaterimi ključnimi deli ter celotno notranjostjo. Odločitev, da ga tovarniško restavrirajo in zopet spravijo v pogon glede na zgodovino ni bila težka.

Celovita restavracija je obsegala zgolj manjše servisne posege v pri 6,2-litrskem V8 motorju in menjalniku ter nekaj več zamenjanih delov pri Vibrashock hidravličnem podvozju, medtem ko so imeli največ težav pri iskanju ustreznih notranjih oblog, oblazinjenja in nasploh vseh elementov kabine.

Zgodba je dobila epilog s celovito prenovo dotičnega pionirja v seriji T, ki je ponovno prejel svojo prvotno registrsko oznako 1900 TU in je postal zadnji pridruženi član uradne tovarniške zbirke vozil. Ta služi stalni razstavi, vseh 45 vozil pa je popolnoma voznih in se tudi poda na cesto, vendar ko obstaja utemeljen razlog za to.

Blaž Likovič
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button