AvtomobilizemNovice

Maserati GT2 Stradale prinaša dirkaške užitke na cesto

Pri Maseratiju so predatavili svojo vizijo surovega cestnega dirkalnika v slogu Porscheja GT3.

Maserati je na letošnjem avtomobilskem tednu v Montereyju odkril novega GT2 Stradale, ki je pred svetovnim občinstvom nastopil na festivalu The Quail, A Motorsports Gathering. Italijanski superšportnik je kombinacija dirkaškega modela Maserati GT2 in cestnega stroja MC20. GT2 Stradale združuje lastnosti dirkalnika z udobjem in uporabnostjo cestnega avtomobila ter pooseblja dirkaško zapuščino trizobov.

Maseratijev novi cestni dirkalnik se ponaša z izjemnimi tehničnimi lastnostmi, med drugim s pospeškom do storice v samo 2,8 sekunde in najvišjo hitrostjo preko meje 320 km/h, za kar seveda poskrbi 3-litrski twin-turbo V6 (Nettuno) s 640 KM ter 720 Nm navora, ki bo v sodelovanju z manj zadušenim izpuhom tudi lepše zapel. Vsa ustvarjena energija se na zadnji kolesni par prenaša prek osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika.

Uporaba lahkotnejših materialov je poskrbela za 135 kilogramov zmanjšali skupno maso, agresivnejša aerodinamika, z zajetnim zadnjim krilcem, prinaša do 500 kilogramov potiska pri hitrosti 280 km/h, kar je 355 kilogramov več od običajnega MC20. Maserati ponuja široko paleto možnosti prilagajanja s poudarkom na agresivni estetiki in edinstvenih konfiguracijah. V notranjosti popestritev prinašata školjkasta sedeža znamke Sabelt in delna varnostna kletka, po želji tudi gasilni sistem ter večtočkovni varnostni pasovi.

Na razstavi The Quail je Maserati predstavil tudi dva druga pomembna modela MC20 Icona in MCXtrema. Model MC20 Icona je doživel severnoameriško premiero in obeležil znamkino vrnitev na dirke serije GT pred 20 leti z modelom MC12. Omejeno izdajo le 20 primerkov krasi barvna kombinacija Bianco Audace Matte in Blu Stradale, kar je poklon legendarnemu MC12 Stradale s Ferrarijevim V12 motorjem.

Na odru se mu je pridružil tudi MCXtrema, Maseratijev najmočnejši dirkalnik, pripravljen na ekskluzivni dogodek v Laguni Seca. Superšportnik z močjo 730 KM je zasnovan izključno za uporabo na stezi in predstavlja Maseratijevo drzno prihodnost, ki jo bo doživelo le 62 srečnih kupcev. Njegova presenetljiva oblika in brezkompromisna zmogljivost nagovarjata elitne stranke, ki želijo pristno dirkaško doživetje.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button