AvtomobilizemNovice

Legendarni vzorec tartan že 50 let krasi notranjost Porschejev

Ko delček škotske kulture postane prepoznaven element nemške znamke športnih vozil.

Tkanine s karirastim ali tartanskim vzorcem že stoletja simbolizirajo tradicijo, obrt in občutek pripadnosti, kakršne vrednote se odražajo tudi v Porschejevi oblikovalski zapuščini. Pred petdesetimi leti so bili trije tartanski vzorci predstavljeni izključno za model 911 Turbo, leta 1976 pa so ponudbo razširili na ostale modele serije 911.

Uporaba tartana, prepoznavenga vzorca, ki je izkazoval pripadnost določenemu škotskemu klanu, se je v Porschejevi notranjosti začela, ko je glavni oblikovalec Anatole Lapine nosil hlače iz tartana, s čimer je navdahnil ekipo. Sicer kljub tej tradiciji, škotska zakonodaja vsakomur dovoljuje uporabo tartan vzorca kateregakoli klana. Dorothea Müller-Goodwyn, stilistka pri Porscheju, je od kolega dobila priporočilo dveh škotskih proizvajalcev tkanin, ki pa nista uspela izpolniti tehničnih zahtev, potrebnih za notranjost športnih avtomobilov, kot sta obstojnost na svetlobo in konstantno obrabo. Na koncu je našla lokalnega dobavitelja v Dettingenu unter Teck v Nemčiji, ki je lahko izdeloval visoko kakobostne tkanine iz tartana.

Med predstavljenimi vzorci tartana so sta bila Black Watch, klanov McLaughlin in Mackenzie. Lapinove hlače, ki jih je navdihnil tartan Black Watch, so pripeljale do uporabe tega vzorca v konceptu 911 RSR Turbo, razstavljenem na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 1973. Do leta 1974 je bil trojici dodan tartan Mackenzie z mešanico bež, rdeče, modre, bele in olivno zelene barve. Porsche prek svojih oblikovalskih oddelkov Porsche Exclusive Manufaktur in Style Porsche še naprej za svoje sodobne modele ponuja reinterpretirane klasične oblikovne elemente, kot je seveda tkanina tartan. V okviru strategije Heritage Design ustvarjajo posebne modele opremljene z ikoničnimi tkaninami, ki združujejo zgodovinski navdih z najsodobnejšo tehnologijo, s čimer ohranjajo prepoznavno zapuščino znamke.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button