AvtomobilizemNovice

Kimera EVO37: Reinkarnacija relijaške legende

Ikonična Lancia 037 je vstopila v 21. stoletje.

Dirkaška ekipa in italijansko inženirsko podjetje Kimera Automobili je svetu predstavilo reinkarnacijo ikoničnega dirkalnika skupine B. Prerojena Lancia 037 se pridružuje unikatnim “restomodom”, kot sta David Brown Automotive Mini Remastered in GTO Engineering Squalo, v vztrajno rastočem sektorju takšnih avtomobilov. Uradno bo EVO37 luč sveta ugledal na letošnjem festivalu hitrosti v Goodwoodu v Britaniji.

Moderno Lancio poganja močno predelana izvedenka originalnega 2,1-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja, ki namesto 280 KM in 300 Nm navora ponuja 500 KM ter 550 Nm navora. Takšne številke so dosegli z dvojnim prislinim polnjenjem, s kompresorjem in turbopolnilnikom, tako kot pri originalu. Moč se na zadnji kolesi ne prenaša preko modernega dvosklopčnega menjalnika, voznik mora sam pretikati prestave preko šeststopenjskega ročnega menjalnika z vzdržljivo dvoploščno sklopko.

Dodatna zmogljivost pogonskega sklopa je je za seboj potegnila nujne ojačitve šasije; vgradnjo nastavljivega Öhlins vzmetenja, širših platišč in pnevmatik ter štiribatnih Brembo zavor z močnejšim ugrizom – te je mogoče izbrati z jeklenimi ali karbon-keramičnimi diski. Na enak način kot pri originalu, so šasijo pridobili iz Lancie Beta Montecarlo, v Kimerinem primeru je dodatno okrepljena s cevnim podokvirjem spredaj in zadaj ter varnostno kletko kabine.

Izboljšave niso zgolj tehnološke, najdemo tudi nekaj oblikovnih modifikacij, seveda v simfoniji 037 reli dirkalnika, kar so dosegli s sodobnejšimi tehnikami izdelave; 3D skeniranje in CAD. EVO37 si deli enake širše kolesne loke in nizke odbijače, medtem ko je elegantno zadnje krilce zlito z zadnjim pokrovom motorja. Klasične oblike svetilnih elementov ostajajo, le v ohišju se namesto halogenk skriva LED tehnologija. V notranjosti po novem najdemo hidravlično ročno zavoro, armaturno ploščo iz ogljikovih vlaken, školjkasta sedeža iz Lancie Delta S4 in večtočkovne pasove. Vsi merilniki pohvalno ostajajo analogni.

Kimera je pred začetkom projekta poskrbela za zeleno luč s strani originalne inženirske ekipe Lancie 037, ki je kasneje tudi nadzorovala celoten proces. Konfiguracijo šasije in osveženega oblikovanja je potrdil Sergio Limone, vodja razvoja Lancie 037 v poznih sedemdesetih letih, izboljšave motorja pa je odobril Claudio Lombardi. Prvi primerki prerojene legende bodo končani do septembra letos, za vsakega izmed 37 načrtovanih bo potrebno odšteti najmanj 480 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Kimera Automobili

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button