AvtomobilizemNovice

Japonski tuner HKS v GR Yarisov motor z F1 tehnologijo

Bo to morda najbolj navit trivaljnik na svetu?

Ljubitelji japonskih športnikov vsekakor poznate 1,6-litrski trivaljnik z oznako G16E-GTS, ki poganja GR izvedenki Yarisa in Corolle. Tam, kjer ga lokalni predpisi ne držijo za »kravateljc« razvije zdravih 300 KM, z zgolj tremi valji …

Pri japonski tunerski hiši HKS to očitno še ni maksimum, saj so napovedali še več moči. Precej več. Na osnovi dotičnega agregata naj bi predstavili malce večjo 1,7-litrsko trivaljno pošast, ki bo imela nameščeno tehnologijo za predvžig, ki izvira iz karavane F1. Valji trenutnih dimenzij 87,5 x 88 mm bodo izvrtani na 89,7 x 95,7 mm, kar pomeni, da bo prostornina narasla iz 1.618 kubičnih centimetrov na 1.746. Seveda je nadgradenj v drobovju motorja še precej, izstopa pa že omenjeni – predvžig, ki izkoristi majhno komoro na vstopu v vsakega od treh valjev.

Podobno rešitev sicer že najdemo v serijskih vozilih in sicer pri trizobem italijanu po imenu Maserati. Njegovi modela MC20 in Grecale Trofeo imata namreč nameščen twin-turbo V6 Nettuno agregat, ki se lahko pohvali z enakim sistemom predvžiga.

Žal nam Japonci niso postregli s ciframi o končni zmogljivosti, zato vam jih posredujemo takoj po prejemu.

Blaž Likovič
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button