AvtomobilizemNovice

Izpiljeni Golf GTI Clubsport je tu!

Tokrat se najmogočnejši prednje gnani Golf ponaša s posebno nastavitvijo za zeleno pentljo.

Največji nemški motošportni dogodek, 24 ur Nürburgringa je prinesel novega Volkswagna Golfa GTI Clubsport, ki je pritegnil veliko pozornosti navijačev. Precej izboljšana različica aktualne osme generaciie, ki jo odlikujeta osupljiva zunanjost in visoka zmogljivost, je bil predstavljen na legendarni stezi.

Posodobljeni Golf GTI Clubsport se ponaša s spremenjenim sprednjim delom s serijskimi LED Plus žarometi in osvetljenim logotipom. Velik strešni spojler na zadku povečuje potisk k tlom, preoblikovani sklopi zadnjih luči pa prispevajo k krepitvi prepoznavnega videza. Clubsport serijsko stoji na novih 19-palčnih litih platiščih Queenstown z možnostjo doplačila za kovana platišč Warmenau, ki s posamično maso le osem kilogramov zmanjšujejo neodporno maso ter izboljšujejo vodljivost.

V notranjosti je avtomobil opremljen z novo razvitim multifunkcijskim usnjenim športnim volanom in naprednim infozabavnim sistemom, ki vključuje novega glasovnega pomočnika IDA z integracijo ChatGPT. Ta nastavitev zagotavlja, da se lahko voznik osredotoča na cesto medtem, ko žene strupen 2-litrski štirivaljni turbobencinski motor (EA888 LK3 evo4), ki v primeru modela Clubsport zagotavlja 221 kW (300 KM) in 400 Nm navora, s čimer je postal najmočnejši GTI do zdaj. Za prenos moči skrbi bliskovit dvosklopčni menjalnik, v kombinaciji z diferencialom z elektronsko nadzorovano zaporo in opcijskim prilagodljivim nadzorom podvozja DCC.

Med novostmi izstop poseben vozni profil, prilagojen zahtevni stezi Nordschleife, ki optimizira zmogljivost s posebnimi nastavitvami vertikalne in bočne dinamike. Golf GTI Clubsport se v idealnih pogojih do stotice požene v 5,6 sekunde in doseže največjo hitrost 250 km/h, kar je mogoče s paketom Race povečati na 267 km/h.

Premiera je bila posvečena tudi 50. obletnici modela Golf, saj je ekipa Max Kruse Racing sodelovala na 24-urni dirki z Golfom GTI Clubsport z močjo 256 kW (348 KM). Na dogodku so bili na dirki 24h Classic predstavljeni tudi trije klasični Golfi GTI prve generacije: Golf GTI 16S Oettinger iz leta 1981, Golf GTI Kamei serije 78 in Golf GTI serije 80 z logotipom “50 let Golfa”. Legendarni klasiki, pod vodstvom ekipe KWL Motorsport, so dogodku dodali nostalgičen pridih in obeležili zapuščino modela Golf ob njegovi najnovejši iteraciji.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button