AvtomobilizemNovice

Hyundai Pony Coupe prerojen

50 let kasneje je Hyundai s pomočjo Giugiara obnovil legendaren koncept.

Morda najpomembnejši koncept korejske znamke je po 50. letih zasijal v novi luči, ki odseva značilno zgodovinsko oblikovanje in smernice prihodnjih generacij Hyundaijevih avtomobilov. Razkritje reinkarnacije zgodovinskega modela sta pospremila tudi oblikovalski virtuoz Giorgetto Giugiaro in njegov prav tako oblikovalsko nadarjeni sin Fabrizio Giugiaro. Pomemben slog koncepta Pony Coupe je bil ključen za nastanek prvih serijskih modelov južnokorejske znamke.

S projektom prerojenega Pony Coupe se k življenju vrnili originalen koncept iz leta 1974, ki se je svetu predstavil na takratnem avtomobilskem salonu v Torinu. Z restavracijo legendarnega modela so prav tako poudarili svojo predanost in ambicije postati pomembna globalna znamka v avtomobilizmu, kar se že odraža pri nekaterih sodobnih izdelki, kot je dirkaško navdahnjeni koncept N Vision 74. Pony Coupe je bi za svoje čase izredno inovativen, a je zaradi ekonomske krize kot športni model zapadel v pozabo, sedaj pri Hyundaiju poskušajo ponovno zagnati športno žilico v času elektrifikacije in napredne tehnologije pogona na vodik.

Retro futuristična klasika je navdih za številne aktualne serijske in konceptne avtomobile, kot je prej omenjeni laboratorij na kolesih, N Vision 74, določeni oblikovni elementi pa so se znašli tudi na serijskem električarju Ioniq 6. Posebnosti Ponyja Coupe so unikatne geometrijske linije, dinamične poteze, celotna karoserija odeta v čudovito srebrno barvo in značilen »coda tronca« zadek z odrezavim zaključkom. Minimalističen slog se nadaljuje v notranjosti, ki se s školjkastim sedeže in armaturno ploščo osredotoča na voznika. Razmeroma kompakten kupe z dolžino 4.080 mm v nosu ohranja 1,2-litrski štirivaljni vrstni bencinski motor z 82 KM, ki poganja zadnji kolesni par.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button