AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai N Vision 74: Nostalgičen koncept na vodik

Koncept z oblikovnimi potezami originalnega Hyudanija Pony skriva napreden hibridni pogon.

Med številnimi prečudovitimi štirikolesnimi umetninami italijanskega oblikovalca Giorgetta Giugiaro sta se znašla legendarni DeLorean in Hyundai Pony Coupe. Po mnenju korejskega proizvajalca je časovni stroj navdahnil njihovega kupeja, ki je sedaj postal idejna osnova za moderno reinkarnacijo N Vision 74. Tako rekoč se so pri Hyundaiju vrnili v prihodnost in ustvarili moderno različico Ponyja z naprednim pogonom.

Morda najbolj navdušujoč kupe letošnjega leta in verjetno v Hyundaijevi zgodovini je retro športnik z zmogljivim hibridnim pogonom, ki ga s 680 KM požene preko hitrosti 250 km/h. Ne gre za klasičnega hibrida, temveč kombinacijo električnega pogona z vodikovo gorivno celico. Baterija na krovu s kapaciteto 62,4 kWh je opremljena z 800-voltno arhitekturo, vodikova gorivna celica pa je najbolj napreden Hyundaijev izdelek do sedaj, saj tehta le 4,2 kilograme in jo je mogoče napolniti v zgolj petih minutah.

Moč se preko para elektromotorjev prenaša na zadnji kolesni par, k boljši odzivnosti in natančnem nadzoru pripomore sistem vektoringa navora. Sodelovanje dveh virov energije pripomore k boljšem hlajenju pogona, obenem lahko delujeta povsem neodvisno, kadar pa združita moči, se razvije maksimalnih 500 kW in 900 Nm navora. Kolikšna sta masa vozila in pospešek do stotice še ni znano, a zagotovo koncept N Vision 74 ni počasna reč.

Vrnimo se še k samem oblikovanju divjega koncepta, ki se s svojimi potezami poklanja originalnem Giugiarovem delu, le da so osnovno silhueto okrepili z dirkaško aerodinamiko – širokimi blatniki, velikim krilcem, globokim difuzorjem, zašiljenim nosom in aero platišči. Pogleda v notranjost niso ponudili, vendar lahko pričakujemo modernizirano podobno klasične Pony Coupe arhitekture. »V prihodnost usmerjena zasnova N Vision 74 odraža spoštovanje do predanosti in strasti, ki sta bili vloženi v koncept Pony Coupe,« je dejal Hyundaijev podpredsednik za oblikovanje, SangYup Lee.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button