AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Avti se „debelijo“, parkirna mesta žal ne!

Skupina EasyPark je zbrala raziskave in podatke, ki prikazujejo hitro rast velikosti avtomobilov ter ukrepe, ki jih lahko mesta sprejmejo za reševanje tega problema.

EasyPark Insights pomaga mestom pri sprejemanju odločitev, ki temeljijo na podatkih, kar jim omogoča boljše obvladovanje teh izzivov in ustvarjanje prijetnejšega okolja za življenje.

“Avto debelost”: avtomobili vsaki dve leti širši za 1 cm

“Avto debelost” je nov izraz za vse bolj pogostejši izziv, s katerim se bodo mesta morda morala soočiti v prihodnosti. Izraz na splošno opisuje potencialno težavo povečanja velikosti avtomobilov. Raziskava Transport & Environment (T&E) kaže, da so avtomobili vsaki dve leti širši za 1 cm. Poleg tega so vozila SUV vse pogostejša v urbanih območjih. Medtem, ko se avtomobili še naprej širijo tako v širino kot dolžino, pa parkirna mesta ali parkirišča na cestah niso bila urejena tako, da bi ustrezala novemu naraščajočemu voznemu parku.

Rešitev Parižanov: višje parkirnine za voznike vozil SUV

Rast velikosti avtomobilov lahko ovira dostopnost na cestah za vozila, kolesarje in pešce. Po raziskavi T&E se je povprečna širina novih avtomobilov od leta 2018 povečala s 177,8 cm na 180,3 cm. Trg vozil SUV predstavlja skoraj polovico (46 odstotkov) svetovne prodaje avtomobilov, kar pomeni, da se bodo mesta kmalu morala spopasti s tem. V Franciji so na primer Parižani v začetku leta glasovali za nov referendum, ki zaračunava višje parkirnine za voznike vozil SUV. Parkirnina upošteva težo in velikost vozila. Ta ukrep ni namenjen le urejanju prostora v Parizu, temveč tudi reševanju težav z onesnaževanjem zraka in prevlado motornega prometa.

Vozila SUV v porastu: Tesla Model Y dominira na evropskem trgu SUV-jev, Toyota RAV4 najbolj priljubljen model v ZDA

V zadnjih letih je trg SUV-jev v Evropi doživel veliko rast, saj so različni modeli osvojili srca potrošnikov v različnih državah. Čeprav se modeli v posameznih državah razlikujejo, se je prodaja vozil SUV povečala v vseh državah. Če primerjamo rast prodaje vozil SUV v Evropi in ZDA, je ta precej podobna. Leta 2022 je bila prodaja SUV-jev (med novimi avtomobili) v Evropi 5,2 milijona enot, v ZDA pa več kot 6 milijonov. Toda ob natančnejšem pregledu je bila rast v Evropi le 2,9 odstotka v primerjavi z letom 2021, medtem ko je bila v ZDA rast 15 odstotkov. In medtem, ko Tesla Model Y dominira na evropskem trgu SUV-jev, je Toyota RAV4 najbolj priljubljen model v ZDA.

Najbolj priljubljeni SUV-ji po državah na podlagi prodaje (2022):

Italija: Jeep Compass
Slovaška: Škoda Kamiq
Portugalska: Peugeot 2008
Španija: Hyundai Tucson
Češka: Škoda Karoq
Avstrija: Tesla Model Y
Slovenija: Volkswagen T-Cross
Belgija: Tesla Model Y, BMW X1
Švedska: Volvo XC60
Finska: Toyota RAV4
Francija: Peugeot 3008
Nemčija: Volkswagen Tiguan
Danska: Tesla Model Y
Norveška: Tesla Model Y
Nizozemska: Tesla Model Y
ZDA: Toyota RAV4

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button