AvtomobilizemNovice

Astronomski BMW XM je naposled tu

BMW je predstavil prvi samostojni izdelek oddelka M, odkar je nastal superšportnik M1.

Bavarci letos praznujejo 50. obletnico športne divizije M, kar so že obeležili z različnimi posebnimi modeli, a noben se ne kosa z najnovejšo pošastjo XM. Spoznali smo že dolgo pričakovanega M3 Touring, nabrušenega M4 CSL in nadejamo se prihoda druge generacije M2, vendar pri vseh gre za športno preobrazbo standardnega modela, medtem ko je priključno-hibridni SUV XM, lastna stvaritev oddelka M.

Koncept pošastnega XM smo videli že lansko leto in kot kaže, je končen serijski model ohranil veliko oblikovnih posebnosti. Prav tako je v celoti prenesen pogonski sklop, ki je prvi elektrificiran motor vgrajen v M model – hibridni V8 je soroden tistemu v BMW-jevem M Hybrid LMDh dirkalniku, s katerim bodo v letu 2024 nastopili na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu WEC.

BMW-jeva značilna maska z dvema ledvičkama je v zadnjih letih eksponentno zrasla, do skoraj kontroverzne stopnje, pri novem XM pa sta največji do sedaj. Na straneh groteskno podobo dopolnjujeta dvojna žarometa v slogu prenovljenega X7, kot tudi močno izoblikovan pokrov motorja. Sprednji del je precej pokončno odrezan kot pri konceptu, bočna linija je razmeroma visoka in se proti zadku strmo dviga, streha pa je vizualno potlačena. Ker gre za priključnega hibrida, so se na sprednjem levem blatniku znašla polnilna vratca, stransko podobo zaokrožujejo standardna 21-palčna platišča ali 22- oziroma 23-palčna z doplačilom. Zadek XM-a ni tako nadut kot pri konceptu, a nadaljuje skladno tematiko s tanko osvetlitvijo, pokončno zloženimi heksagonalnimi zaključki izpušnih cevi in dvema izrezoma na vrhu zadnjega stekla, ker tičita dva logotipa, v slogu legendarnega M1.

Nor videz bo dopolnjeval visoko zmogljivo pogonski sklop, vreden konkuriranja super SUV-jem, kot so Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid, Aston Martin DBX707 in Lamborghini Urus Performante. Z devam turbinama podrt 4,4-litrski V8 ustvari 360 kW (489 KM), elektromotor doda nadaljnjih 145 kW (197 KM), skupna sistemska moč znaša 653 KM in 800 Nm navora. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Kdor s to konjenico ne bo zadovoljen, lahko počaka na prihod močnejše izvedenke Label Red s 550 kW (748 KM) in 1.000 Nm navora

BMW zagotavlja, da se bo XM do stotice pognal v 4,3 sekundah in dosegel najvišjo (elektronsko omejeno) hitrost 250 km/h, kar je mogoče z M Driver’s paketom dvigniti na 280 km/h. Poraba skoraj 2,7 tonskega SUV-ja bo v povprečju znaša 1,6 litrov na sto prevoženih, zaradi zajetne 25,7 kWh baterije bo električne energije dovolj za 88 neslišnih kilometrov, vse do hitrosti 140 km/h.

XM bo opremljen s številnimi prilagodljivimi voznimi profili, standardno se bo zagnal v hibridnem načinu, ki samodejno razporeja delovanje osemvaljnika in elektromotorja. V načinu Comfort bo več nalog opravljala elektrika, ob prazni bateriji bo bencinski motor prevzel vlogo generatorja energije. Programa Sport in Sport Plus ohranjata neprekinjeno rohnenje V8 motorja in električne plati, za maksimalno podajanje moči, hkrati je okrepljena zvočna spremljava. Za dinamiko skrbi vzmetenje z dvojnim vpetjem (double-wishbone) spredaj in pettočkovno vpetje zadaj, z jeklenimi vzmetmi ter elektronsko nastavljivimi blažilniki, ki se prilagajajo voznemu načinu.

V notranjosti XM bomo našli veliko značilni M elementov, od športnega volana s karbonskimi okraski, multifunkcijski M sedežev do športnih stopalk. Oblikovno kabina precej spominja na električnega iX, prav tako so si tam sposodili informacijski sistem z ukrivljenim panelom, za katerim tičita dva 14,5-palčna zaslona, kombinirana s projicirnim zaslonom. XM bo na voljo zgolj s petsedežno konfiguracijo, in nekoliko večjim 527 (do 1.820) litrskim prtljažnikom kot pri iX. Naročila za pošastnega SUV-ja z vstopno ceno 170 tisočakov so že odprta, prve dostave bodo stekle v začetku prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button